İskan almak için yapılması gerekenler!
Bir yapının kullanılabilmesi için iskan alınması şart. Peki iskan almak için yapılması gerekenler nelerdir? Yanıtı haberimizde...
İskan almak için yapılması gerekenler!
İskan, bir yapıyı kullanma izni anlamına geliyor. Belediyeden talep edilen iskan belgesi, aradığı şartların olumlu olması halinde veriliyor. Oturma izni olarak da tabir edilen iskan almak için yapılması gerekenler haberimizin içerisinde yer alıyor.
Öncelikle söz konusu iskan belgesi alınacak yapının ruhsatlı olması ve projenin belediye tarafından onaylanması gerekiyor. Daha sonra belediyeye sunulan ve belediye tarafından onaylanan projeye uygun bir şekilde yapının inşa edilmesi gerekiyor.
İnşaat çalışmalarının bitmesi halinde, gerekli belgelerin temin edilmesi ile belediyeye iskan izni istemi içeren dilekçe veriliyor.
Yapılan başvuru ardından belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri gelip yapıyı ve özelliklerini kontrol ediyor. Yapının tasdiklenen projesine ve bölgenin imar planına uygun yapılması halinde iskan belgesi veriliyor.
İskan almak için yapılması gerekenlerden sonra iskan için belediyeye başvuruda bulunurken, temin edilmesi gereken belgelerden bahsedelim.
İskan almak için gerekli belgeler..
- İlk olarak tapu kaydı bilgileri,
- Proje adına SSK'dan "Borcu Yoktur" belgesi,
- Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,
- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi,
- Dış Kanal Belgesi (İZSU),
- Telekom Olur Yazısı,
- Proje Müellifleri Raporu,
- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu,
- Sığınak Raporu,
- Yangın Tesisat Raporu,
- Son olarak ise iskan belgesi istemini içeren bir dilekçe yazılması gerekiyor.
İskan oturma belgesinin alınacağı yapı asansörlü olarak inşa edildiyse, asansör firmasından da alınması gereken bazı belgeler bulunuyor. Söz konusu belgeler de şu şekilde sıralanıyor;
- TSE Belgeleri,
- Garanti Belgesi,
- Mühendislerin SMM Belgeleri,
- Muayene Raporu – 4 adet
- Muayene fişi,
- Uygulama projeleri.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com