27 / 04 / 2024

İskan raporu alma süresi!

İskan raporu alma süresi!

İskan raporu alınabilmesi için ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. İskan raporu alma süreci nasıl işliyor? İskan raporu alma süresi ne kadardır?




İskan raporu alma süresi!

Bir yapıya iskan alınabilmesi için, ilk olarak ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapı ruhsatı alındıpğı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor. Peki iskan raporu alma süresi ne kadardır?


İskan raporu alma süresi!

Ruhsatı alınan ve iki sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olan yapıya iskan almak için ise inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Bu sürenin aşımı halinde, yeniden ruhsat alınması gerekiyor.


Bu işlemin mali külfeti nedir?

Kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi harç ve vergiye tabi tutlmuyor.  Ancak, taşınmazın niteliğinin kagir bina olarak tapu kütüğüne gerekeceğinden tashih için tapu harcı ödeniyor. Ayrıca bir döner sermaye bedeli tahsil edilmesi gerekiyor. 



İskan raporu almak için gerekli belgeler;

Dilekçe

Temel vizesi

Kanal Bağlantı Vizesi

Vergi İlişik Kesme Belgesi

Ön ve arka cephenin 13*18 ebadında ikişer fotoğrafı,

Isı Yalıtım Vizesi

Toprak(Hafriyat) Vizesi 

150 m2 nin üzerinde işyeri bulunan yapılar için harç.


Ruhsatı alınan yapının inşaat çalışmalarına iki sene içerisinde başlanması gerekiyor. İskan alınabilmesi için inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


İskan raporu ne zaman alınır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön