28 / 04 / 2024

İskanı olmayan eve kredi verilir mi?

İskanı olmayan eve kredi verilir mi?

Ruhsatlı olarak inşa edilen binaların tamamlanmasından sonra belediyelere bağlı olarak hizmet veren İmar ve Şehircilik Müdürlüğü gerekli evraklar sunularak binanın iskan raporu isteniyor. Peki, iskanı olmayan eve kredi verilir mi?



İskanı olmayan eve kredi verilir mi?

Tamamlanan yapıların İmar kanunu madde 30 gereğince, kullanılacak bağımsız bölümlerinin proje, yapı ruhsatı ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirlemek ve son denetimden geçmek için alınan izin belgesine iskan ruhsatı deniyor.  İskan ruhsatı alındığında yapıların kullanım amacına uygun olarak kullanılabilmesi uygun görülmüş ve artık inşat bitmiş anlamına geliyor. 


İskan ruhsatı, yapının inşasına başlarken inşa ruhsatı veren ilçe belediyesinden alınıyor.  Belediyelerde bulunan imar müdürlüklerine yapılan başvuru ile alınması mümkün oluyor. 


İskan raporunu, ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak da tanımlamak mümkün. 


İskanı alınmamış gayrimenkullere birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi yer alıyor. Elektrik faturası da aynı şekilde yüksek tarifeden faturalandırılıyor. Peki, iskanı olmayan eve kredi verilir mi?


İskanı alınmamış olan konutlara bankalar bazen konut kredisi vermeyebiliyor. Konut Alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli ve Kat Mülkiyeti tapulu gayrimenkul alımına önem verilmesi gerekiyor. 


İskan talep dilekçesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön