28 / 04 / 2024

Tapusuz eve kredi verilir mi?

Tapusuz eve kredi verilir mi?

Satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla verilen kredi türü olan konut kredisi kullanmak için hem kişinin hem de kredi kullanılacak evin aranan koşullara uygun olması gerekiyor. Peki, tapusuz eve kredi verilir mi?



Tapusuz eve kredi verilir mi?

Satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla verilen kredi türü olan konut kredisi ile tüketiciler uzun vadede ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olabiliyor.


Ancak konut kredisi kullanmak için hem kişinin hem de kredi kullanılacak evin aranan koşullara uygun olması gerekiyor. Örneğin gelir durumunun kredi taksitlerini ödeyebilecek seviyede olması gerekiyor.


Ev için aranan özellikler de eksper raporu ile tespit ediliyor. Söz konusu değerleme raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanıyor. 


Hazırlanan rapora göre konut kredisi veriliyor. Peki, tapusuz eve kredi verilir mi? 


konutun tapulu, kat irtifakı veya kat mülkiyetinin olması gerekiyor. Buna karşın, tapusuz veya arsa tapulu daireler için bankalar konut kredisi vermiyor.


Ancak çalışmaları devam eden inşaatın belli bir seviyeye ulaşması halinde kredi verilebiliyor. Bankalar genelde, inşaat seviyesi % 80’lere gelmesi halinde kredi başvurularını onaylıyor.


Ancak büyük konut projelerinde, banka ve inşaat firması arasında özel protokoller ve alınan teminat halinde, inşaat henüz yeni başlamışken de kredi kullanılabiliyor.


Tapusuz ev nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön