03 / 05 / 2024

İskanlı daireye balkon yaptırabilir miyim?

İskanlı daireye balkon yaptırabilir miyim?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında iskanlı daireler ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplıyor.



Bir giriş daire satın aldım. İskan çıktıktan sonra pencereyi büyütüp kapı haline getirirsiniz, önüne bir balkon ilave edersiniz demişlerdi. Şimdi iskan çıktı, ben bu ilaveyi yapabilir miyim? Zira binada iki daire yapamazsın diyor. Ancak onlar da balkonlarını kapattı. Onlarınki yasal mı? Ben onlarınkini kaldırtabilir miyim?  S.S. 


Son yıllarda çıkan kanunlar ile kanunlarda yapılan değişiklikler hukukun genel kurallarını tartışılır hale getirdiği gibi kullanılan ifadeler de yoruma oldukça açık. Bir metnin başarısı, her okuyanın aynı noktada birleşmesi, aynı şeyi anlaması ile ölçülür. Oysa yeni yasaları okuyan her ilgili farklı sonuca varıyor. Bu da metinlerin başarısız olduğunu gösteriyor. Örneğin sizin olay. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ifaede şu idi: 'Kat maliklerinden rızası olamadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler değişik renkrte dış badana ve boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım tesis ve değişiklik yapamaz.'


Görüyorsunuz madde açık. Özü şu ki: Herkes hakkına razı olsun, nasıl görüp beğendi ise öyle kullansın, başkalarının haklarına tecavüz etmesin. Değişiklik yapıldıktan sonra madde şöyle oldu 'Kat maliklerinden biri, bütün kat malikleinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulüb ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişijk renkte dış badana veya boya yaptıramaz.


Şimdi ne oldu, ortak yerler bağımsız bölüm maliklerin tümnün malıdır ama bir kat maliki beşte dördün izni ile ortak alanlara müdehale eder, beşte birin mülkiyet hakkını hiçe sayabilir. 


Ancak bu maddeyi 'Okuyucuyum dairesinin önüne iskan alındıktan sonra balkon yapar'şeklinde anlamayalım. Zira bir binada projesinde aykırı hiç bir şey yapılamaz. Balkonu kapatan diğer kat malikleri de projeye aykırı davranmıştır ve dava konusu yapılması halinde projesinde uygun hale getirilmesi kararı verilir yani ilaveler kaldırtılır.


Posta- Tamer HEPER 



Geri Dön