27 / 04 / 2024

İSO açıkladı! İmalatta daralma yedinci ayında da devam ediyor

İSO açıkladı! İmalatta daralma yedinci ayında da devam ediyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, eylül ayında 46,9’a geriledi ve yavaşlamanın üçüncü çeyrek sonunda daha da belirgin hale geldiğini kaydetti. İşte detaylar…



İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) yapılmış olan anketinin Eylül 2022 dönemi sonuçları duyuruldu.  Eşik değer olan 50'nin üzerinde de ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye meyilli olduğu anket sonuçlarına göre, manşet PMI üst üste yedinci ay eşik değer 50’nin altında kalış göstererek imalat sektörünün performansında bozulmanın sürdüğünü kayıtlara geçirdi. Ağustos ayında 47,4 olan PMI, eylül ayında 46,9’a geriledi ve yavaşlamanın üçüncü çeyrek sonunda da daha belirgin hale geldiğine dikkat çekti.

Anket katılımcılarından gelen açıklamalara göre, kırılgan talep koşulları ve enflasyonist baskılar eylülde hem üretim hem de yeni siparişlerde yavaşlamaya sebep olan temel faktörler oldu. Toplam olarak yeni siparişler aylık şekilde son bir sene boyunca hız kaybederken, üretimde ise yavaşlama eğilimi 10 ayı geride kaldı. Yeni ihracat siparişlerinde ise özel olarak Avrupa’dan kaynaklanan talep zayıflığına bağlı olarak düşüş gözlemlendi.

İSTİHDAM 28 AYDA İLK KEZ AZALMIŞ OLDU

Girdi maliyetleri keskin biçimde artmaya devam ederken, birçok firma da doğalgaz ve elektrik ilk sıralarda olmakla beraber enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyonda belirleyici olduğunu kaydetti. Yine anket katılımcılarına göre; ham madde maliyetlerindeki yükseliş ve liradaki değer kaybı da aynı şekilde girdi fiyatlarının artmasında etkili oldu. Enflasyon ağustosa göre hızlanmasına rağmen korona virüs salgınının ilk dalgasından bu yana ikinci en düşük düzeyde kayıtlara geçti. Benzer bir tablo da firmaların maliyet artışlarını alıcılara yansıtması sebebi ile nihai ürün fiyatlarında da gözlendi.
Eylül ayında iş yükündeki hafifleme ve gönüllü istifalara bağlı şekilde istihdam son 28 ayda ilk kez azalma görüldü. Talepteki geri çekilme ve fiyat gelişmeleri de girdi alımları ve girdi stoklarında düşüş yaşanmasına sebep oldu.

İSO açıkladı! İmalatta daralma yedinci ayında da devam ediyor


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön