26 / 11 / 2024

İSO Türkiye ve İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu açıklandı!

İSO Türkiye ve İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu açıklandı!

"İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu"na göre, temmuzda 50,1 olarak ölçülen Türkiye PMI, Ağustos'ta 49,3'e düşerken, yeni ihracat imkanlarında hafif bir yükseliş gözlendi.




İSO, dünyanın 30'u aşkın ülkesinde Purchasing Managers' Index–Satın Alma Endeksi (PMI) verilerini açıklayan Markit Financial Information​ Services ile yaptığı iş birliği çerçevesinde bugünden itibaren 3 yıl boyunca aylık olarak "Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu" ve "İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu"nu açıklayacağını duyurdu.


İş birliğinin detayları İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile Markit Financial Information​ Services Direktörü Richard Willis'ın katıldığı toplantıyla paylaşıldı.


Toplantı kapsamında Türkiye ve İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu'nun ağustos ayı sonuçları da açıklandı. Paylaşılan sonuçlara göre, anket verileri, ağustos ayında Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında kötüleşme olduğuna işaret etti.


Rapora göre, yeni işlerde süregelen hafif sıkıntılı dönem, fabrika çıkışlarında üst üste ikinci ay boyunca genel anlamda bir değişiklik olmamasına ve firmaların son altı yıl içinde ikinci kez istihdamda kesintiye gitmelerine yol açtı.


Liranın zayıflamasıyla bağlantılı olarak yeni ihracat siparişlerinde meydana gelen hafif artışa rağmen yeni işlerde genel anlamda düşüş gözlendi. Döviz kurları da ay boyunca enflasyon baskısının keskin bir şekilde ivme kazanmasına yol açtı. 


Verilen bilgiye göre, imalat sanayisinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesi olan PMI'da, 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret ediyor.


Rapora göre temmuz ayında 50,1 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI, ağustosta 49,3'e düşerek Türk imalatçıların ticaret koşullarının genel anlamda kötüleştiğine işaret etti. 


PMI değeri, 2015 yılının sekiz aylık döneminde altıncı kez negatif bölgede kaydedildi ve son değer, bu dönem boyunca ölçülen ortalamaya paralel seyretti.


Beş PMI bileşeninin dördü ay boyunca olumsuz etkilenirken, bunlardan en önemlileri "istihdam", "satın alma stokları" ve "tedarikçilerin teslimat süreleri" oldu. Fabrika çıkışları önemli bir değişiklik göstermedi.


Türk imalatçılar tarafından alınan yeni siparişlerin ağustos ayında üst üste sekizinci kez düşüş gösterdiği belirtilen raporda, şirketlerin durgun piyasa koşullarına ve süregelen siyasal belirsizliğe işaret ettikleri kaydedildi. 


Raporda buna rağmen, düşüş hızının temmuzda ölçülen marjinal hıza nazaran pek değişiklik göstermediğinin altı çizilirken, 2015 yılının ilk yarısına göre daha zayıf seyrettiği, bunun yanı sıra yeni ihracat imkanlarında hafif bir yükseliş gözlendiği ve firmaların bu durumu zayıflayan liranın rekabeti artırmasına bağladığı sonucu yer aldı.


Raporda yer alan bilgilere göre, ay boyunca birikmiş işlerin azalmaya devam etmesine rağmen, ağustos ayına kadar geçen son iki aylık dönemde imalat fabrika çıkışları önemli bir değişiklik göstermedi.


Firmalar kapasitelerini gelen yeni siparişlerin zayıf düzeyine göre ayarladı. İstihdam haziran 2009'dan bu yana yalnızca ikinci kez gerilerken girdi stokları son yedi ayın en yüksek hızında daralma gösterdi.


Yeni girdi satın alma faaliyetleri kısmi bir artış göstererek, ay boyunca teslimat sürelerinde iyileşme gözlenen tedarikçilerin üzerindeki baskıyı hafifletti.


Girdi fiyatları enflasyonu ağustos ayında keskin bir ivme kazanarak son 18 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Anket katılımcılarına göre, artan maliyet baskılarına katkıda bulunan ana faktör, Türk lirasının değer kaybı oldu. Bunun sonucunda, firmalar kendi fiyatlarını ay boyunca daha büyük bir hızla artırdı.


Toplantıda Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarına ilişkin yazılı değerlendirmesi paylaşılan Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları kaydetti:


"Temmuz ayında istikrar kazanma sinyalleri veren Türk imalat sanayi sektörü ağustos ayında yeniden daralmaya döndü. Ağustosta yeni siparişlerdeki gerileme iç piyasadan kaynaklanırken ihracat zayıflayan Türk lirasının katkısıyla hız kazandı. Bununla birlikte yeni ihracat imkanları çok küçük oranlı bir artış gösterdi. Hem yeni işler hem de üretim 2015 boyunca henüz hiçbir ayda büyüme gösteremedi.


İş koşullarındaki zayıf tablonun yanı sıra ağustosta istihdam da hafif bir düşüş gösterdi. Ayrıca, imalatçılar son 1,5 yıllık dönem boyunca girdi fiyatlarında en güçlü enflasyonist baskıyla karşılaştı."


"İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu"


Toplantıda "İSO İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu" sonuçları da açıklandı. Rapora göre, ana endeks, 2015'in sekiz aylık döneminde sektörde genel olarak gerilemeye işaret etti.


Bununla birlikte temmuzda 75 ayın en düşük seviyesine inen ve 46,3 olarak ölçülen PMI, ağustos ayında toparlanarak 48,5'e yükseldi ve faaliyet koşullarında mayıstan bu yana ölçülen en hafif kötüleşme olarak kaydedildi.


"Kıyaslandığında, ocak 2006'da başlayan ana endeksin seri geçmişi boyunca 50,7 ortalama kaydettiği görülmektedir. PMI bileşenlerinin tümü son dönemde ana endekse negatif katkılarda bulundu" ifadelerinin yer aldığı raporda şu sonuçlar paylaşıldı:


"İstanbul imalatçıları tarafından alınan yeni iş hacmi 2015 yılının başlangıcından itibaren olduğu gibi ağustos ayında da azaldı. 


Firmalar, zayıflayan talep koşullarının ve siyasi istikrarsızlığın yeni iş alımını zorlaştırdığını belirtti. Buna rağmen, düşüş 75 aylık rekorun kırıldığı temmuz ayına göre keskin bir şekilde yavaşlayarak ılımlı bir seviyeye geldi.


Yeni ihracat siparişleri birbirini izleyen dokuz aylık dönem boyunca azalmış olsa da bu düşüş marjinal seviyede kaydedildi. Azalan yeni iş alımı, ağustos ayında fabrika çıkışlarını etkiledi. Üretim üst üste sekizinci ayda da düşüş gösterdi, fakat bu düşüş 76 aylık rekorun kaydedildiği temmuz ayına kıyasla daha zayıf bir oranda ölçüldü.


Birikmiş işlerde ay boyunca herhangi bir değişiklik gözlenmedi. İmalatçılar satın alma faaliyetlerini ağustos ayında yeniden azalttı ve bu da girdi stoklarındaki düşüşün devam etmesine yol açtı. Bunun sonucunda, tedarikçilerin teslimat süreleri iyileşti.


Ayrıca firmalar, nispeten daha yavaş bir hızda olmakla birlikte üst üste üçüncü ayda da istihdam azalttı. Liranın zayıflaması, ağustos ayında imalat sanayisinde girdi fiyatlarının artmasına yol açan ana faktör olarak rapor edildi.


Girdi fiyatları enflasyon oranı marttan bu yana ilk kez artış kaydetti ve 2015 yılı başından itibaren ölçülen ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Bunun sonucunda imalatçılar kendi fiyatlarını mart ayından bu yana gözlenen en yüksek oranda artırdı."


Toplantıda yazılı görüşleri paylaşılan Markit Kıdemli Ekonomisti ve raporun yazarı Trevor Balchin, İstanbul PMI anket verilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:


"Türkiye’nin en büyük şehrinde yapılan yeni PMI imalat anketi, ağustos ayında sektördeki gerilemenin devam ettiğine işaret etti. Buna rağmen, PMI 75 ayın en düşük seviyesini gören temmuz ayı seviyesine nazaran yükselerek, kötüleşmenin küçük bir oranda meydana geldiğine işaret etti.


Fabrika çıkışları, yeni siparişler ve istihdam ay boyunca daha yavaş bir düşüş gösterdi. Girdi fiyatları enflasyonu güçlendi, ancak İstanbul imalat sanayisinin karşı karşıya kaldığı maliyet baskıları, Türkiye geneline göre daha zayıf gözlendi."


AA


İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu için tıklayın

Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu  için tıklayın


Geri Dön