05 / 05 / 2024

İsrail Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapıları yıktı!

İsrail Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapıları yıktı!

İsrail güçleri, işgal altında bulunan Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde Filistinlilere ait bazı ev ve ağılları "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı.



İsrail askerleri, Batı Şeria'nın güneyinde bulunan El Halil'e bağlı Cebel el-Cevher Mahallesinde Filistinli Recebi ailesine ait 3 katlı binayı "ruhsatsız" olduğunu iddia ederek yıktı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarıyla Mücadele Heyeti Beytüllahim Temsilcisi Hasan Bureyce, yaptığı açıklamada, buldozerler eşliğinde Beytüllahim'e bağlı Beyt Cala beldesinde bulunan Bir Avne Mahallesine baskın düzenleyen İsrail askerlerinin Filistinlilere ait 4 ağıl ile bir evi yıktığını açıkladı.

Bureyce ayrıca yıkıma tepki gösteren Filistinliler, İsrail askerleri tarafında darp edildiğini belirtti.

Yıkımlara gerekçe olarak ise söz konusu yapıların Oslo Anlaşması'na göre "C bölgesi" içinde kaldığı ve "ruhsatsız" olduğu belirtildi.

İsrail makamları sadece geçen yıl işgal altında bulunan Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait 538 ev ve iş yerinin yıkımını gerçekleştirdi.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995 yılında imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" kapsamında Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e; yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş; yüzde 61'ini oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu nedeniyle çoğunlukla "C bölgesi"nde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.


Geri Dön