15 / 05 / 2024

İsrail'deki inşaat yasağı kalkıyor!

İsrail'deki inşaat yasağı kalkıyor!

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ülkesinin inşaat yasağını devam ettirme gibi bir niyeti olmadığını dile getirdi



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetin Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde 10 aylık bir süre için uygulamaya koyduğu inşaat yasağının devam ettirilmesinin koalisyonu bozacağı endişesini taşıyor.
        
Netanyahu, bu konudaki endişesini İsrail’e resmi ziyarette bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos’a aktardı.
        
Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu, Kudüs’te bir araya geldiği Moratinos’a, inşaat yasağının devam ettirilmesinin siyasi olarak mümkün olmadığını ve yasağın uzatılması halinde, bunun koalisyonun sonu anlamına geleceğini belirtti.
        
Netanyahu’nun Moratinos’a, Filistin tarafının doğrudan görüşmelerin başlatılması için şart koşmasının gerçekçi olmadığını söylediği, ancak nihai statü anlaşmasına varılmasının sonrasında bu konuda gelişmenin İsrail’de etkili bir kamuoyu desteğiyle mümkün olabileceğini anlattığı kaydedildi. Netanyahu, bunu şimdi zorlamanın koalisyonu bozup barış sürecine de zarar vereceğini ifade etti.
        
Batı Şeria yerleşimlerindeki inşaatlardaki yasak, Eylül ayı sonunda bitiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ülkesinin inşaat yasağını devam ettirme gibi bir niyeti olmadığını dile getirmişti.
        
Moratinos’un ise Avrupa Birliği’nin yasağın devamından yana olduğunun altını çizdiği belirtildi.
        
Filistin Yönetimi ise İsrail ile doğrudan barış görüşmelerinin başlatılabilmesi için Batı Şeria Yahudi yerleşimleri ve Doğu Kudüs’teki inşaatların tümüyle durdurulması gerektiğini vurguluyor.
        
Bu arada Arap Birliği dışişleri bakanlarının bugün Kahire’de toplanacak Arap Barış İnisiyatifi komitesi toplantısında İsrail ile Filistinliler arasındaki dolaylı barış görüşmelerinin durumu değerlendirilecek. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın komite toplantısında, dolaylı görüşmelerin, doğrudan görüşmelere geçmek için yeterince bir gelişme kaydetmediğini söylemesi bekleniyor.
AA

Geri Dön