05 / 07 / 2024

İstanbul 'a Bauhaus Okulu mantığı uygulanmalı!

İstanbul 'a Bauhaus Okulu mantığı uygulanmalı!

Bauhaus Okulu 'nun mantığının 21. yüzyıla adapte edilmesini tavsiye eden Mimar Koray Yavuzer, “Bauhaus 'a göre mimarlık, ressamlık, heykeltraşlık ve zanaatkarlık içiçe olmalı ve kentler bu gözle yapılandırılmalı...



Kentsel dönüşümde 1919 'da Walter Gropius tarafından kurulan ve Nazi rejiminin emriyle kapatılan Bauhaus Okulu 'nun mantığının 21. yüzyıla adapte edilmesini tavsiye eden Mimar Koray Yavuzer, “Bauhaus 'a göre mimarlık, ressamlık, heykeltraşlık ve zanaatkarlık içiçe olmalı ve kentler bu gözle yapılandırılmalı. Bizler de dönüşümü çok yönlü olarak ele almalıyız ” diye konuştu. Bu yöndeki bir planlama için doğru bir komitenin kurulması gerektiğinin altını çizen Yavuzer, komitede bulunması gereken meslek dallarını ise mimarlar, mühendisler, sosyologlar, ekonomistler, planlamacılar, peyzaj mimarları ve sanatçıların olarak gösterdi.

Kent merkezinde doğa
İstanbul 'daki dönüşümde önceliklerin belirlenip buna   göre optimum ve ileriye dönük planlar yapılması gerektiğini vurgulayan Yavuzer, “Önemli olan ekonomik, ekolojik ve sosyal anlamda sürdürülebilir bir planlama olması. İnsanlar ikamet etmek için önce kentten kaçtı, trafik sorunu karşısında sonra yeniden döndü. Kent merkezlerinde doğa merkezli bir yaşam kurulmalı. Doğadan kopulduğunda insanlarda hastalıklar ve ruhsal çöküntüler baş gösterir ” diye konuştu.
Kentte gün içinde nefes alınabilecek alanların olmasını tavsiye eden Yavuzer, işyerlerinin ve plazaların sayısının bol yeşilliklerle birlikte artırılması gerektiğini vurguladı.

Üç ADIMDA KORAY YAVUZER 'İN DÖNÜşžÜM FORMÜLÜ
1-   Walter Gropius 'un Bauhaus Okulu 'nun mantığıyla hareket edilmeli.
2- Bu yöndeki planlama, mimarlar, mühendisler, sosyologlar, ekonomistler, planlamacılar, peyzaj mimarları ve sanatçılardan   kurulan bir komite tarafından yapılmalı.
3- Kent merkezlerinde doğa merkezli bir yaşam kurulmalı.
Milliyet


Geri Dön