03 / 05 / 2024

İstanbul, Ankara ve İzmir'de sıfır konut fiyatları ne kadar?

İstanbul, Ankara ve İzmir'de sıfır konut fiyatları ne kadar?

Son dönemlerde artan ev fiyatları sebebiyle vatandaşlar konut almakta zorluk yaşıyor. Peki ev fiyatları neden artıyor? Üç büyük şehirde konut fiyatları kaç TL'den başlıyor? Uzmanlar konut fiyatlarına ilişkin hangi açıklamaları yapıyor? İşte ayrıntılar...



İstanbul, Ankara ve İzmir de sıfır konut fiyatları ne kadar?

ARSANIN DA ETKİSİ VAR

“Diğer bir sorun arsa temininde özellikle kent merkezlerinde yaşanan zorluklar” diyen Maya, “Arsa değerleri yine konut metrekare birim satış değerini arttırıcı faktör olarak karşımıza çıkıyor. Arsa bulmanın daha kolay olduğu yerlerde artık daha çok inşai hareket olduğunu görebiliyoruz. Kent merkezlerinde ise yeni bina geliştirilmesi daha çok kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleşiyor. Bu alanda da artan maliyet etkisi ile paylaşım oranları müteahhit firma lehine değişmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu. 2021 Haziran ayı itibarıyla piyasada enflasyona karşı paranın değerini koruması için konut yatırımının tekrar önemli bir alternatif haline geldiğini hatırlatan Maya, “Demografik özelliklerimizin de son derece canlı olduğunu dikkate aldığımızda konut fiyatlarındaki artış son dönemin en önemli konu başlıklarından biri haline geldi. Pandeminin de konut sektörüne olumlu etkisi ve talep canlılığında bir etki oluşturması da bu noktada unutulmaması gereken bir diğer konu başlığı” diye belirtti.

ÖRNEK HESAPLAMA

Değerleme uzmanı Maya şöyle devam etti: “Bir proje fizibilitesi şeklinde bakarak bir simülasyon yaptığımızda artık İstanbul’da konut arsa birim satış değerinin 6 bin TL/m2 olduğu bir bölgede satılabilir konut fiyatının en az 14 bin TL/m2’lere geldiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde daha merkezi konumda ve arsa satış değerlerinin 20 bin TL/m2 seviyelerinde olduğu bir yer için ise konut satış fiyatının en az 40 bin TL/metrekare seviyelerinde olması gerekecektir. Kaldı ki daha da merkezi noktalarda bu değerin daha da yükselmesi gerekecek.” Öte yandan sektör temsilcilerine göre de maliyete bağlı konutta fiyat artışı devam edecek.


Geri Dön