07 / 01 / 2025

İstanbul Avrupa'daki 25'inci yeşil şehir

İstanbul Avrupa'daki 25'inci yeşil şehir

30 Avrupa kenti arasında 8 çevresel kategoride yapılan bir araştırmada, İstanbul 25'inci sırada yer aldı Karbondioksit salınımında 16'ncı olan İstanbul, çevre yönetimi konusunda ise 29'uncu sırayı alabildi



Siemens tarafından Economic Inteligence Unit'e yaptırılan Green City Index'de (Yeşil Şehir İndeksi) İstanbul 25'inci sırada yer aldı. Avrupa'daki 30 büyükşehir arasında yapılan araştırmada İklim Değişikliği Zirvesi'ne de ev sahipliği yapan Danimarka'nın başkenti Kopenhag birinci olurken, ödül Kopenhag Valisi Ritt Bjerregaard'a verildi. 8 kategoride yapılan araştırmada İstanbul en az karbon dioksit salınımı yapan 16'ncı şehir olarak belirlendi. İstanbul, binaların enerji kullanımında 28'inci, çevre yönetimi konusunda ise 29'uncu sırada yer aldı. Hazırlanan raporda 12.6 milyon kişinin yaşadığı İstanbul, kişi başına 3.25 tonluk karbondioksit (CO2) üretiyor. Şehirde kişi başına tüketilen yenilenebilir enerji miktarı ise yüzde 5.12. Geri dönüştürülen çöp miktarı da sadece yüzde 3.12. İstanbul'da bir yılda kişi başına 68.3 metreküp su tüketilirken toplu taşıma kullanım oranı yüzde 54.02.

KİŞİ BAŞI OTOMOBİL AZLIĞI
Raporda İstanbul'un diğer kategorilere göre daha düşük karbon dioksit tüketmesindeki en önemli etken haline kişi başına düşen otomobil sayısının az olmasından kaynaklanıyor. Ancak bu rakamın önümüzdeki dönemde hızla artması bekleniyor. Raporun verilerine göre şehirdeki en büyük sorun binalardan kaynaklanıyor. Ortalama 1960 yılında yapılan binaların hiçbir biçimde evrensel standartlara uymadığı ifade edilen raporda en büyük enerji kaybının bu binalardan kaynaklandığı, yeni yapılan birçok binanın da enerji verimliliği gözetilmeden yapıldığı ifade ediliyor.

ŞEHİRDE ENERJİ TÜKETİMİ % 80
Siemens'in Şirket Teknolojileri Bölümü'nün başındaki Dr. Reinhold Achatz SABAH'a yaptığı açıklamalarda, şirket olarak şehirlere odaklandıklarını belirterek, "2007'de dünya nüfusunun yüzde 50'sinden fazlası şehirde yaşamaya başladı. Öte yandan enerji tüketiminin yüzde 80'i şehirlerde. Bu nedenle Siemens olarak şehirlerde üreteceğimiz çözümlerin çevreye çok daha çabuk etkileri olacağına inanıyoruz" dedi.

ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ SADECE % 3
* Nüfus: 12.6 milyon
* Kişi başına düşen GSYH: 14,615 euro
* Kişi başı karbondioksit emisyonu:
*.25 ton 3 Kişi başı enerji tüketimi: 36.15 gigajul
* Yenilenebilir enerji tüketim oranı: % 5.12
* Ulaşımı, toplu taşıma aracı, bisiklet veya yürüyerek yapanların oranı: %54.02
* Kişi başı yıllık su tüketim miktarı: 68.63 m3
* Atık geridönüşüm oranı: % 3.12
*(Satın alma gücü paritesine göre)
İşte küresel ısınmanın en korkutucu 7 etkisi

09.12.2009
1- AĞIRLAŞMIŞ ALERJİLER:
Astıma yakalananların sayısı hızla artıyor. Bilim adamları hava kirliliğinin, alerji ve astım hastalıkları için uygun ortam ürettiğini kaydediyor.

2- GÖLLER KURUYOR:
Kutup bölgelerinde 125 gölün tamamen kaybolması, dünyada küresel ısınma konusunda tehlike çanlarının çalınmasına neden oluyor.

3- KUTUPLARDA AÇAN ÇİÇEKLER:
Daha önce yılın önemli bir bölümünü buzlar altında geçiren kutup bitkileri, artık daha erken ortaya çıkıyor ve daha çok büyüyorlar.

4- KALINLAŞAN HAYVAN DERİLERİ:
Okyanuslardaki karbondioksit oranlarının yükselmesi, bazı kabuklu hayvanların kabuklarını daha hızlı inşa edebildiklerini ortaya koyuyor.

5- ORMAN YANGINI ÇILGINLIĞI:
Küresel ısınma, bir yandan buzulları eritirken, diğer taraftan da ormanların yangına daha müsait duruma gelmesine neden oluyor.

6- EN GÜÇLÜLER HAYATTA KALACAK:
Bitkilerin daha erken yeşermesi, normal zamanlarında yeryüzüne çıkan hayvanların beslenme tehlikesini de beraberinde getiriyor.

7- BÜYÜYEN DAĞLAR:
Buzulların erimesiyle dağların tepelerindeki ağırlık da kayboluyor ve yerin dibine gömülen kayalar, hafiflemenin etkisiyle üste çıkıyor.
Sadi Tekelioğlu-Evrim Ergin/Sabah

İstanbul yeşilde rezil oldu
  
DANİMARKA'nın başkenti Kopenhag, Avrupa'daki 30 metropol arasında 'En Yeşil Kent' seçildi. Siemens tarafından yaptırılan araştırmanın sonucu İklim Zirvesi'nde açıklandı. 'Yeşil Kent Endeksi'nde Kopenhag 87,3 puanla birinci olurken, İstanbul 45,2 puanla 25'inci sırada yer aldı. Kopenhag'dan sonra en yeşil kentler Stockholm, Oslo, Viyana ve Amsterdam oldu. Endeks, kişi başı karbondioksit salınım miktarı, geri kazanım, hava kalitesi gibi istatistiklere göre oluşturuluyor.

1999-2009
DÜNYA Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Michel Jarraud, son 10 yılın dünya tarihinin en sıcak 10 yılı olduğunu söyledi. Küresel ısınmanın masaya yatırıldığı İklim Değişkiliği Zirvesi'nde söz alan Jarraud '1850'den beri tutulan kayıtlara göre 1999-2009 yılları tarihteki en sıcak 10 yıl oldu' diye konuştu.
Akşam


Geri Dön