20 / 05 / 2024

İstanbul Barosu'nda kiralık sosyal tesis krizi!

İstanbul Barosu'nda kiralık sosyal tesis krizi!

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, “gece kulübü” skandalında üye avukatlara bilgi vermeyen İstanbul Barosu ile ilgili kararını aldı. Kurul, sosyal tesisin gece kulübü işletmecisine ne zaman, nasıl ve ne kadara kiralandığına ilişkin bilgilerin başvurucu avukata verilmesine karar verdi. 



Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından 2012’de avukatların sosyal tesis olarak kullanması için 6 milyon dolara satın alınarak İstanbul Barosu’na tahsis edilen İstanbul Balmumcu’daki yerin bir gece kulübüne kiraya verildiği öğrenilmişti. Bunun üzerine İstanbul Barosu’na kayıtlı avukatlar olayın peşine düştü. Avukatlar, İstanbul Barosu’na “Sosyal tesis niyetiyle satın alınan yerin söz konusu gece kulübünü işleten şirkete ne zaman ve nasıl kiraya verildiğini” sordu. Fakat Baro, “Başvurunuz Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışındadır. Bu nedenle Bilgi Edinme Birimi olarak olumlu yanıt veremiyoruz” diyerek yanıt vermekten kaçındı.

BİLGİ EDİNME KURULU’NA BAŞVURDU

Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre; bunun üzerine Avukat Erdost Balcı, konuyu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na götürdü. Balcı, başvurusunda, sosyal tesisin işletmesinin “Bhava Group” adlı bir şirkete verildiğini dile getirerek, “Hangi tarihten bu yana sosyal tesisi işlettiği bilgisi, aylık kira geliri bilgisi, sosyal tesislerin işletmesini ihaleyle mi yoksa pazarlık usulü ile mi alındığı bilgisi ile şirketle imzalanan kira kontratı ve varsa ihale şartnamesinin bir örneğinin” verilmesi talebinde bulundu. 

BARO BİLGİLERİ VERECEK

Kurul, yaptığı inceleme sonucunda söz konusu bilgilerin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında olduğunun altını çizerek, başvuruyu onayladı. Daha önce gece kulübü skandalını örtbas etmek için üye avukatlara bilgi vermeyen İstanbul Barosu, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun kararı uyarınca Balcı’nın sorularını yanıtlayacak. Böylece sosyal tesisin gece kulübü yapılmasına ilişkin birçok soru yanıtlanmış olacak. 

TBB de peşinde

Türkiye Barolar Birliği de “gece kulübü” skandalının gün yüzüne çıkmasından sonra harekete geçmiş ve İstanbul Barosu’na söz konusu yerin kim tarafından ve hangi amaçla kullanıldığını sormuştu. Fakat sorularına yanıt alamayan TBB, üçüncü yazısında, avukatlar için satın alınmasına rağmen gece kulübü yapılan yerin kiralanmasına ilişkin yönetim kurulu kararını, kira sözleşmesini, ihale duyurularını ve eksper raporunu istemişti. TBB’nin Yönetim Kurulu kararıyla amacı dışında kullanılan tesise ilişkin protokolü iptal edebileceği söyleniyor. 


Geri Dön