29 / 04 / 2024

İstanbul Boğazı'na imar kararı çıktı!

İstanbul Boğazı'na imar kararı çıktı!

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği 1983 yılından beri kanunla korunan Boğaz hattında imar artışının önünü açarak, son kalan alanları da ranta ve talana teslim edecek.



İSTANBUL Boğazı'nın yapılaşmasını düzenleyen Boğaziçi İmar Yasası'nda değişiklik için ilk adım atıldı. İstanbul Taksim'de bir otelde toplanan istanbul Boğazı Belediyeler Birliği, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda yapılacak değişiklik teklifi için Boğaziçi İmar Planı Çabştayı'nın ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Çalıştaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri dışında, Beyoğlu Belediye Başkanı ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile bazı belediye meclis üyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcileri katıldı. 


BİNA YÜKSEKLİKLERİ ARTACAK

Toplantıdan imar artışı teklifi çıktı.  Bu teklife göre Boğaziçi alanındaki sahil şeridinde ve ön görünüm bölgesinde kalan alanda bina yükseklikleri artırılacak ve inşaat taban alanı genişletilecek.  Çalıştayda, İstanbul Boğazının imar durumu ele alındı. 1983'te çıkarılan 2960 sayılı kanun ile Boğaziçi'nde tarihi ve tescilli eserler dışında kalan yerlerde de yapılaşma yasaklanmıştı. Boğaziçi'nin ve Boğaz görüntüsünün korunması amacıyla yapı yükseklikleri bazı yerlerde 2, bazı yerlerde ise 3 katı geçemiyordu. Yapılacak değişiklikle, binalar 5-6 kata kadar çıkabilecek, taban alanı kat sayısı olarak bilinen yapının arazi üzerinde yayılmasını sağlayan 0,15 oranı da 0,25'e yükseltilecek. Bir başka deyişle bin metrekare arsası olan bir kişi, 750 metrekaresini boş bırakıp geriye kalan 250 metrekarelik arsaya 6 katlı bina yapabilecek. 


RANTIN ÖNÜNÜ AÇACAK 

Öte yandan, Boğaziçi ön görünümde yapılaşma sınırını belirleyen ön görünüm çizgisi de yeniden belirlenecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yeni düzenlemeyle yapılaşma yasağı yüzünden yenileme yapılamayan ve imara kapalı arsalar kısmi imara kavuşuyor. Boğaziçi ön görünümü ve geri görünümü etkileyecek bu düzenlemenin seçimden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TBMM gündemine getirileceği iddia edildi. 


Aydınlık 


Geri Dön