19 / 11 / 2024

İstanbul Boğazı'nda yıkım tartışması!

İstanbul Boğazı'nda yıkım tartışması!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Boğaz'daki kaçak yapılaşma ve yıkımla ilgili açıklamada bulundu. Yetkililer, yıkımların süreceğini belirtti.




Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İstanbul Boğazı'nda arka arkaya gerçekleşen 4 yıkımın yasal olduğunu belirterek yıkılmayan 10 bin kaçak bina olması nedeniyle durumun adil olmadığını açıkladı.  İBB yetkililerinden ise açıklamalarda ilgili yanıt geldi. Yetkililer, 10 bin rakamının gerçekçi olmadığını ifade etti. 


Boğaziçi İmar Kanunu'na aykırı olduğu için  İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıkım ekipleri tarafından Huqqa, Reina, Galatasaray Adası ve Kuruçeşme'deki Alman denizcilik şirketinin kaçak olduğu tespit edilen bölümleri yıkıldı. Vatandaşlar yıkımların devam edip etmeyeceğini merak etti.


Yaklaşık 3 bin binanın yıkım kararının kesinleştiğini söyleyen Prof. Dr. Alp, "Boğaziçimiz İstanbul'un gözbebeğidir. Bir doğa ve tarih harikasıdır. Bu nedenle Boğaziçi'ndeki yapılaşma 3 ayrı yasa, İmar, Kültür ve Tabiat Varlıkları ve Boğaziçi Yasaları ile kontrol edilmektedir, daha doğrusu edilememektedir. Çünkü bugün Boğaziçi Ön görünüm bandında toplam 30 bin yapıdan bir kısmı gecekondu niteliğinde olmak üzere yaklaşık 10 bin kısmen veya tamamen kaçak yapı vardır. Demek ki Boğaziçi'nde yasalar işletilememekte, kamu düzeni ve yararı sağlanamamaktadır. Söz konusu yapılara yıkım uygulanmalıdır" şeklinde açıklamalarda bulundu.




Boğaziçi'ndeki 30 bin yapıdan 10 bini kaçak!



İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden konu ile ilgili açıklama geldi. Yıkımların süreceğini belirten ekipler, "Boğaz'da kaçak ve aykırı binalar tespit edildikçe yıkılmaya devam edecek ve bu binalarda duyurulacaktır" açıklamasında bulundu.





Milliyet


Geri Dön