29 / 04 / 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi biyolojik arıtma tesisi inşa edecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi biyolojik arıtma tesisi inşa edecek!

Türkiye’de bir ilk için kollara sıvayan Büyükşehir Belediyesi, deniz altında inşa edilecek dev arıtma tesisiyle 11 ilçenin pis suyunu ileri biyolojik tesiste arıtacak. Proje kapsamındaki tesis, 47 hektar alanda yükselecek...



Türkiye’de bir ilk için kollara sıvayan Büyükşehir Belediyesi, deniz altında inşa edilecek dev arıtma tesisiyle 11 ilçenin pis suyunu ileri biyolojik tesiste arıtacak. Proje kapsamındaki tesis, 47 hektar alanda yükselecek.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek denizin altına 3 milyon nüfus kapasiteli 11 ilçenin  pis suyunu arıtacak ileri biyolojik arıtma tesisi inşa edecek.


Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil şeridi doldurularak inşa edilen  proje kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı’da 1998 yılında hizmete alınan Atıksu Toplama Havzası ve Ön Arıtma Tesisi yerine İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne dönüştürecek çalışma için düğmeye bastı.  Yenikapı’da miting, konser, festival ve fuar alanı olarak kullanılmak üzere oluşturulacak projede 1 milyon kişilik dev meydan oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında 47 hektar alan üzerine ileri biyolojik arıtma tesisi  kuracak.


64 metreden akıntıya verilecek


Esenler, Fatih, Zeytinburnu, Sultangazi, Gaziosmanpaşa , Bayrampaşa, Güngören, Eyüp, Kağıthane, Bakırköy, ve Bahçelievler olmak üzere 11 ilçeden gelen pis su  Yenikapı’da İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılacak. Pis su; 64 metre derinlikten deniz deşarjı sistemiyle Ahırkapı Mevkii’nden dip akıntıya verilecek.  Günde 1 milyon 350 bin metreküp atıksu kapasitesi olan tesis, 2013 yılında 3 milyon 224 bin, 2033’te 4 milyon 410 bin, 2048 de ise 5 milyon 450 nüfusa göre planlandı.


Star Gazetesi


Geri Dön