28 / 04 / 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hizmete alınan metrobüsler için tören düzenlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hizmete alınan metrobüsler için tören düzenlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kentin ulaşımı için iki sene içinde alınan ve kullanımda olan toplam 252 metrobüs için tören yaptığını duyurdu. İşte haberin ayrıntıları...



Fatih'teki İETT Edirnekapı Garajı'nda düzenlenen törende konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerli şirketlerinde ilgi göstermesi ile birlikte 132'si 280, 120'si 200 yolcu kapasiteli, "Akia" ve "Otokar" marka 252 araç satın aldıklarını belirtti.

Metrobüs hattında yepyeni otobüslerle yolculuk ve seyahat etme imkanının sağlandığını kaydeden Başkan İmamoğlu, "Bu, milletimizin bütçesinin başarısıdır." diye konuştu.

Günde 250 bin kilometre yol yapılan metrobüs hattının büyük bölümünün asfalt sistemini, 21 sene dayanıklı ve çevreci "beyaz yola" dönüştürdüklerine dikkati çeken İmamoğlu, bu sayede İstanbullulara metrobüs hattında konforlu yolculuk sağladıklarını kaydetti. İETT’nin metrobüs ve diğer hatlarda elektrikli araçlara yönelimi sağlayacak araştırma ve geliştirme çalışmaları içinde olduğunu aktaran İmamoğlu, Tarihi Yarımada'yı da bu kapsamda ele aldıklarını sözlerine ekledi.

İBB Başkanı İmamoğlu, konuşmaların ardından yeni metrobüslerle fotoğraf çektirdikten sonra araçta kısa yolculuk da yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hizmete alınan metrobüsler için tören düzenlendi

METROBÜSÜ KİM İCAT ETTİ?

Metrobüs sistemi dünya kapsamında  ilk olarak 1972 senesinde Brezilya'nın Curitiba Belediye Başkanı Jaime Lerner tarafından yapılması konusunda öneride bulunuldu.  Bu kapsamda da Lerner'in projesi 1974 senesinde hayata geçirilirken sistemin adı 'Rede Integrada de Transporte' yani 'Entegre Ulaşım AğMı' olarak kaydedildi.

METROBÜS HANGİ YAKIT İLE ÇALIŞIYOR

Dünyadaki metrobüs uygulamaları genel olarak dizel yakıtlar ile çalışmaktadır. Örneğin İstanbul'daki metrobüslerde Euro III ve Euro IV emisyon standardındaki dizel motorlar tercih edilmiştir

METROBÜS BAŞKA ÜLKELERDE VAR MI?

Avustralya, Miami, Meksika, Kolombiya, Houston, New-Jersey, New York, Madrid, Brezilya gibi ülkelerin uygulamalarını anlatan Bulay, Kolombiya Bogota'daki sistemin dünyadaki en gelişmiş sistem olduğunu belirtti.

METROBÜS NE KADAR HIZLIDIR?

Metrobüs hattı üzerinde ortalama hareket hızı 40 km/saat mertebesinde olup, 80 km/saat mertebesine çıkabilmektedir. Hızlı Otobüs Hatları, ülkemizde 2007 yılında kullanıma açılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'dan metrobüs yolu açıklaması! 2024 yılında tamamlanacak!

İstanbul'da toplu taşıma 2 gün ücretsiz: İBB açıkladı! 29 Ekim Pazar günü metro, metrobüs, tramvay bedava!

Marmaray, metrobüs, metro, otobüs 29 Ekim'de bedava mı? 29 Ekim ücretsiz toplu taşımalar! Dışarı çıkacaklar hemen bakın!

 


Geri Dön