04 / 05 / 2024

İstanbul daha dayanıklı olacak!

İstanbul daha dayanıklı olacak!

Büyük Şehir Belediyesi'nin İstanbul'un 39 ilçesi " 39Kentl İstanbul " projesi ile İstanbul'un dayanıklı hale getirilmesi için yeni bir planlamaya gidilecek. İstanbul daha dayanıklı olacak.



Kentsel Dönüşüm Projeleriyle eleştirilen İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin ' 39Ken 11 İstanbul' projesi, 'Kentsel Vizyon Platformu', İstanbul'un 39 ilçesini planlamak ve dayanıklı bir kent yaratmak hedefiyle çalışmalara başladı. 


Büyük Marmara depreminin 1 5'inci yılında çağn yapan platform, "39Kentl İstanbul" çalışması için genç uzmanlar ve kamuya birlikte çalışma teklifinde bulunuyor. 3 ay sürecek çalışmada tüm ilçelerin mekânsal strateji planları hazırlanacak. 


Bir mimar ve şehir plancısının başkanlığında toplanan mimarlık öğrencileri, şehir plancıları, felsefe ve ekonomi öğrencileri bir araya gelerek şehrin tüm planını değiştirecek. 


ANADOLU'NUN DİĞER İLLERİNDE DE YAYILACAK 


Ekip çalışmalarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve tüm belediyeler ile paylaşacak. Gönüllü olarak çalışan uzmanlann yaptıkları çalışma kentsel dönüşüm sürecinde yapılan çalışmalarda da yol gösterici olacak. 


Yapılan çalışmalarda ilçede olması gereken kamusal alanlar, toplanma alanları ve katma değer yaratacak bölgeler çizilecek. Şehrin silueti de dikkate alınarak her ilçe içi bir vizyon proje hazırlanacak. İstanbul'da başlayan proje Anadolu'nun diğer illerine de yayılacak ve daha sonra mahalle ölçeğinde çalışmalar yapılacak. 


ARTIK İMAR PLANLA,MASI DEĞİL, ŞEHİR PLANLAMASI YAPILMALI 


Platformun kurucuları Erden Timur ve A.Faruk Göksu, klasik imar planı anlayışı ile kentlerin birbirine benzediğini, kentlerin kimlik ve karakterlerini kaybettiğini belirterek, yeni dönüşüm sürecinde şehir planlaması yaklaşımı ile kentlerin mekânsal strateji planları ile tasanm rehberlerinin hazırlanması gerektiğini söylediler. 


Program kapsamında en az bir plancı ve bir mimar olmak üzere oluşturulan çalışma gruplan, 3 aylık süre içinde Stüdyo 33 uzmanlarının vereceği eğitimler ve belirlenen içerik çerçevesinde çalışmalarını belediye yöneticileri ile ortak sürdürecek. 


14 Haziran 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin, kent yönetimlerinin mekânsal strateji ve eylem planlarının hazırlanmasını zorunlu kıldığını vurgulayan platform kurucuları, bu gerekçe ile başlattıkları programın omurgasını stratejik ve taktik çerçevenin oluşturduğunu belirttiler. İstanbul ilçeleri için yapılacak bu çalışmalar, tüm kentler için örnek teşkil edecek ve ulusal mekânsal strateji planı hazırlama sürecine katkı sağlayacak. 


Damga


Geri Dön