29 / 04 / 2024

İstanbul emlak vergisi oranları 2015!

İstanbul emlak vergisi oranları 2015!

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için sahipleri tarafından ödeniyor. Emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, İstanbul'da ne kadar vergi ödenir? İşte İstanbul emlak vergisi oranları 2015...



İstanbul emlak vergisi oranları 2015!

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için sahipleri tarafından ödeniyor. Bir malın birden fazla sahibinin olması durumunda yapılacak ödeme mülkiyet türüne göre şekilleniyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Emlak vergisi oranları:

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


İstanbul emlak vergisi oranları

İstanbul Büyükşehir olması nedeni ile burada vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Buna göre İstanbul'daki evler için binde 2, işyerleri için binde 4; arsalar için binde 6, araziler için ise binde 2 oranında vergi ödemesi yapılıyor.


Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön