29 / 04 / 2024

İstanbul Finans Merkezi ülkemize katma değer getirecek önemli bir proje!

 İstanbul Finans Merkezi ülkemize katma değer getirecek önemli bir proje!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Kurum İFM’nin ülkemize katma değer getirecek önemli bir proje olduğunu söyledi.



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Kurum İFM’nin ülkemize katma değer getirecek önemli bir proje olduğunu söyledi.


Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi Projesi’yle ilgili 2 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut ve diğer ilgili kurumlarla bir protokol imzalandığını söyledi.


Kurum, “Emlak Konut olarak burada bakanlık adına projenin genel koordinasyonunu sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemize katma değer getirecek önemli bir proje. Var gücümüzle bitirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Kurum şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nm 13.06.2012 tarihli oluru doğrultusunda şirketimiz, özel proje alanı, rekreasyon alanları ile ortak altyapı alanlarının proje yürütücüsü ve müşavir firması olarak görevlendirilirken, alanın tamamında proje ve uygulamaya yönelik koordinasyon sağlandı. Bu kapsamda, alanın tamamına yönelik tasarım kriterlerinin belirlendiği tasarım el kitabı ve mühendislik raporu hazırlatıldı, proje alanını tamamen çevreleyen iksa çalışmaları tamamlandı, yaklaşık 8.000.000 m3 hafriyatın tamamı alındı. Ayrıca, metro istasyonu betonarme kabuk inşaatına yönelik kazı çalışmaları ile özel proje alanı ve rekreasyon parselleri inşaat faaliyetlerine başlanıldı.


TEMELLER BAŞLADI


Biz bütün alanın hafriyatım almış durumdayız, iksalarım yapmış durumdayız. Yani aslına bakarsanız finans merkezi inşaatı 1,5 yıl önce bana göre başladı. Şu anda o hafriyatlar ve iksalar bitmiş durumda. Alanda 2. ruhsatımızı da aldık ve oranın da temelleri başladı. Finans merkezi içinde finans piyasası paydaşı kurumlar ve özel sektör şirketlerinin de yerleri var. Şimdi bunların hepsi tasarımlarını yaptılar. Bunların bir kısmı kendi yapıyor, bir kısmı  TOKİ  aracılığıyla inşaatını yapacak. Proje alanında arkada tamamlanmaya yakın olan bina bizim inşaatımız. Bitirme aşamasındayız.”


Projenin ne zaman tamamlanacağına ilişkin net bir tarih veremeyeceğini belirten Kurum, “Benim tahminim 3 veya 4 yıl içinde makette ve tanıtımda paylaştığımız tabloyu gerçekte görürüz” dedi.


Kurum, ülkemizin, Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 yılında hedeflenen dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girebilmesi ve İstanbul’un uluslararası finans merkezi haline gelmesinde önemli bir katkı sağlayacağını da söyledi.


Kurum, “Tarihsel kimliği, jeopolitik konumu, genç ve dinamik nüfusu İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması yolundaki en büyük artılarıdır” şeklinde konuştu.



İSTİNYE ARAZİSİ PROJESİ


Bu arada Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, ikinci ihalesi yapılan İstinye arazisi projesinin imar planları gereği zeminle beraber en fazla 3 katlı, yeşil alanları yoğun bir proje yapılacağını söyledi. Kurum, “Biz o bölgeye değer katacak bir proje yapılmasını istiyoruz. Nişantaşı Aka-retler'deki yapıya benzer bir yapı olacak. Belli imar koşullarına göre bir proje yöneteceğiz” dedi.


Yüklenici firmanın tüm faaliyetlerinin Emlak Konut denetiminde olacağına dikkati çeken Kurum, İstinye projesinin çevreye duyarlılığıyla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını vurguladı. İhaleyi alan firmanın Emlak Konut’a minimum 1 milyar 876 milyon lira ödeyeceğini aktaran Kurum, projenin 4 seneyi kapsayan bir süreci kapsadığını belirtti. Kurum, “Artan gelir olursa firma ondan da yüzde 51,1 ödeyecek. Bu oran güzel bir oran, kamunun geliri için güzel bir oran. Burada bütün gelir satışa çıktıktan sonra Gelir Paylaşımı Modeliyle Emlak Konut kasasında toplanıyor, yükleniciye de yapmış olduğu iş karşılığında oranı belli küçük ödemeler verebiliyoruz” bilgisini verdi.


12 MİLYAR TL’LİK ARSA ALDIK


Emlak Konut’un 2003 yılından bugüne kadar Gelir Paylaşım Modeliyle 40 milyar liralık ihale yaptığım, anahtar teslimi götürü bedelle ise 2 milyar liralık satış yaptığını aktaran Kurum, şunları kaydetti: “2003 yılından bu yana TOKİ’den 14 milyon metrekarelik yer aldık yani TOKİ’ye 10 milyar liralık bir kaynak aktardık. TOKİ'nin yaptığı iş çok daha fazla ama biz de arsa alarak ona bir destek sağlamış olduk. Toplamda ise 2003 yılından bugüne 12 milyar liralık bir arsa aldık. Son 12 yılda Emlak Konut’un projelerinde kullanılan beton miktarı 13 milyon metreküp ile Deriner Barajı’na kullanılan muazzam beton miktarının tam 4 katıdır. Emlak Konut 2003’ten bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişilik doğrudan istihdam sağlamış, dolaylı olarak 500 bin kişilik istihdam sağladık.”


Şirketin devam eden 42 projesi olduğunu belirten Kurum, “Bunların 28’i gelir paylaşımı, yüzde 14’ü de götürü bedelle yapılan projeler” dedi.


BELEDİYELER 2B’DE İNİSİYATİF ALMALI


2B arazilerinin kentsel dönüşümle yenilenebilmesi için belediyeleri inisiyatif almaya çağıran Kurum, depreme karşı önlem almak gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Evet belediyelerin belli bir ölçüde imkanları var. Ancak depreme karşı sağlıklı ve sürdürülebilir konut stoğu için belediyeler inisiyatif almalı. Kentsel dönüşüm artık bir zaruriyet. Yani ülkenin geleceğiyle ilgili en büyük kronik problemlerden biri. Çıkan kanunlar, yönetmelikler var elbette ancak, önümüzdeki dönemde yeni, güvenli konutları süratle üretmemiz lazım. Allah göstermesin yarm Sultanbeyli’de, Esen-ler’de bir deprem olduğunda... Soma’da bizim insanlarımız can verdi. Bütün Türkiye oturup ağladı, günlerce düşündü, tartıştı... İnsanları bekledik, çıkardık... Bütün iş gücümüzü, herşeyimizi oraya gönderdik, 301 canımızı ihmale verdik orada. Bugün Allah korusun, en kötü binada en az 40-50 insan yaşıyor. Bizim acilen kentsel dönüşüm stratejisini belirleyip, hızlı bir şekilde yol almamız lazım.”


BU 4 YILI ÇOK İYİ KULLANALIM


Türkiye’nin 7 haziran seçimleri sonrası kesintisiz bir başarı grafiği yakalayabileceğini söyleyen Kurum, şöyle devam etti:, “Hiçbir seçimin olmadığı, bu ülkenin 2023, 2071 yılı vizyonu çerçevesinde kullanabileceği en önemli 4 yılından biri bence. Bu 4 yılı çok iyi kullanmamız lazım. Geleceğimiz adına, çocuklarımız adına çok çok iyi kullanmamız lazım. Önemli alanlardan biri bence kentsel dönüşümdür. Bunu da birkaç yer özelinde değil ülke çapında yapmalıyız.”


Emlak Konut'un proje yaptığı tüm alanların diğer özel sektör inşaat firmalarının da proje yaptığı alanlar gibi olduğunu paylaşan Kurum, şöyle devam etti:


“Bizim İstinye’de aldığımız arsayı örnek verirsek, ÖİB ihale açtı, herkes gibi biz de ihaleye çıktık ve en yüksek teklifi vererek arsayı aldık. Tamam bazı çevreler kamu iştiraki olduğumuz için bize fazladan sorumluluk düştüğünü söylüyor, buna katılıyorum. Ama çok bilinmeyen gerçekler de var. Biz bu ihaleyi alırken 1 milyar S milyon lira ödedik ve bu para okul yapımları için Maliye Bakanlığı’na aktarıldı.


VANDALLIK BİZİM ANLAYIŞIMIZA TERS


Neticede herkese açık bir ihaleydi girdik ve aldık. Yani bizim proje yaptığımız yerlerde ağaç kesmek ya da yeşili katletmek gibi bir vandallık bizim anlayışımıza ters. Yok öyle bir şey. Büyük ölçekli projelerde bizim yeşil olarak tanımladığımız arsalarda illa ki ağaçlar olabiliyor. Ağacın biri binanın oturacağı yere de denk gelebiliyor. Bunların hepsini ilgili denetçi kuramlarla konuşarak taşıyor ya da sabit bırakıyoruz. Bu ülke muz cumhuriyeti değil ki... Bir proje yaparken Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu var, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu var, Orman Bölge Müdürlükleri var... Yasal sınırlama ve denetim zaten gerekli denetimleri sağlıyor. Korunması tescille sabit çınar gibi ağaçlarımızın yerini koruyoruz. Sonuçta bu bizim projemiz, içinde neden tarihi ağaçlar olmasın? Denetleyici kurullar ağaçların taşınmasına müsaade ediyorsa yine projenin içinde bir yere taşıyoruz. Ve bunların hepsini kurulların verdiği raporlar doğrultusunda yapıyoruz. ‘Kafamıza göre keselim, edelim’ demiyoruz. İmar planlan da zaten böyle söyler, mecburiyetten kesilmesi gereken bir ağaç olduğu zaman zaten bunun 10 katını projenin içine dikmek zorundayız biz.”



İFM Dergisi


Geri Dön