Konut

İstanbul, gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın 30’uncusu!

2024 yılı için gayrimenkul sektörünün nabzını tutan “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2024” raporunda Paris, Londra, ve Madrid’in başını çektiği listede İstanbul, gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın 30’uncusu oldu.

PwC ve Urban Land Institute’un tasarladığı ve 2024 yılı için gayrimenkul sektörünün nabzını tutan “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2024” raporu açıklandı. Paris, Londra ve Madrid ilk sıralarda yer alan listede İstanbul, gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın 30, kiralamada ise 29’uncusu oldu.

Danışmanlık hizmetleri sağlayan PwC ve Washington-Hong Kong ve Londra’da merkezleri olan küresel gayrimenkul araştırma şirketi Urban Land Institute (ULI) işbirliğiyle hazırlanan ve 2024 senesi için gayrimenkul sektörünün nabzını tutan “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2024” raporu yayınlandı.

Dünya Gazetesi'ndan Emre Ergül'ün haberine göre, Avrupa’da pazara hakim olan ciddi belirsizliğin yatırım hacmini rekor seviyede aşağı çektiğine vurgu yapan araştırmaya göre, Avrupa’da gayrimenkul yatırım ve geliştirme potansiyeli açısından ilk 3 şehir Londra, Paris ve Madrid oldu.

 

Londra ve Paris, 2023'ün ilk dokuz ayında Avrupa’daki toplam gayrimenkul işlem hacminin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturdu. 

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa raporu, küresel mega trendlerin, genellikle yeni enerji altyapıları gibi niş trendler kapsamında yatırımcıların talebini çektiği ortaya çıkıyor.

MSCI tarafındna aktarılan verilerine göre, pandemi öncesi 2015- 2019 dönemi ortalamalarına kıyasla fiyatlarda yüzde 42’lik bir gerileme oldu. Araştırma katılımcılarının üçte biri gelecek sene kârların artacağı konusunda iyimser...

İşletme güveninde ise (2023 yılına kıyasla 8 puanlık bir artış olsa da) bu oran hâlâ uzun vadeli ortalamaların oldukça gerisinde... Avrupa’daki ekonomik büyümenin yavaşlığı ve ufukta görünen “gerçekçi resesyon endişeleri” mevcut görünüme negatig yansıyor. Avrupa’nın gayrimenkul sektörünün karşı karşıya kaldığı karmaşık zorlukların altını çizen rapor, pazara dair beklentilere ve pazardaki faaliyetlerin yeniden canlanması için yapılması gerekenlere yönelik görüşlere de yer veriyor.

 

Sektörün yakın zamanda kilit pazarlarda ciddi bir talep düşüşüyle karşılaşacağına dair inancın varlığına dikkati çeken raporda, pazarın hareketlenmesi için yapılması gerekenlerle ilgili farklı görüşler de sıralanıyor. 

Sektörün önemli kararlar alma cesaretini gösterenlere çok büyük ödüller sağlayabilecek bir pazar döngüsüne sahip olduğuna da işaret eden araştırmadaki detaylara göre, enflasyon, faiz oranları ve değerlemelerle ilgili durumun netleşmesiyle gelecek sene daha fazla işlem yapılması için uygun ortam oluşabilir.

Raporda en dikkat çekici tarafı da şehir sıralamalarının yer aldığı 6’ncı bölüm oldu.

Yatırım, geliştirme, kiralama ve sermaye değeri bakımından ilk 5’te aynı şehirler bulunuyor. Londra 4 kategoride de açık ara ilk sırada, Paris 2'nci, Madrid 3'üncü, Berlin 4'üncü, Amsterdam 5'inci…

Milano üç kategoride 6’ncı olurken, kiralama alanında 6’ncılık Münih’te… İstanbul, 30 şehirli listenin en altında yer alıyor. Yatırım açısından Avrupa’nın 30’uncu kenti olan İstanbul, geliştirme, kiralama ve sermaye değeri olarak Avrupa’nın 29’uncusu oldu. İstanbul, bu 3 kategoride sadece Oslo’yu geçebildi.

Amerikalıların serveti 3. çeyrekte azaldı!

Ev yapma maliyeti ortalama 5 milyon TL!

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli!