08 / 11 / 2024

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metrosu gelecek yıl açılıyor!

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metrosu gelecek yıl açılıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yaptığı açıklamada "Gelecek yıl mart ayında Gayrettepe'yi, haziran ayında da Halkalı'dan yeni havalimanına metro sistemlerini diğer ulaşım hizmetleriyle entegre bir şekilde hizmete almayı hedefliyoruz" dedi




Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmeler yaptı.

İstanbul Havalimanı'nın dünyanın en büyük havalimanı olacağını söyleyen Bakan Turhan, "Yeni havalimanımızdaki pistlerin 5'i kuzey-güney, 1'i doğu-batı yönünde planlandı. Bunların hepsi yedekli. 3'ünün taksi yolu normal pist gibi kullanılabiliyor." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı'nın 1 milyon 450 bin metrekarelik kapalı alanı olacağını kaydederek, terminalin her yerinin akıllı elektronik sistemlerle donatıldığını belirtti.

Havalimanının uluslararası aktarma yapacak yolculara da hizmet vereceğinden bagaj güvenliğinin önemiyle ilgili de konuşan Cahit Turhan, "Yolcu hangi ülkeden geliyor, hangi uçaktan iniyor, nereye gidiyor, bagajı alınıyor bilgileri elektronik çiple yükleniyor ve bineceği uçağın saatinde ambardan alınıp uçağa konuyor. Bagajların fiziki güvenliği açısından da bantların üzerinde değil, özel korumalı sepet içinde hediye gibi uçağa kadar götürülüyor." dedi.

İstanbul Havalimanı'nın açılışından 5 ay önce tüm sistemlerinin test edilmeye başlandığını söyleyen Turhan, elektronik, mekanik ve enerji sistemlerinin test edildiğini ve hata olması durumunda neler yapılması gerektiğinin belirlendiğini belirtti.

Yeni havalimanında 225 bin kişinin çalışacağını ve an itibarıyla 140 bin kişinin görev yaptığını dile getiren Bakan Turhan, yolcu memnuniyetini çok önemsediklerini ve gelen yolcularda iyi izlenim bırakılması için çalıştıklarını söyledi.

- Yeni havalimanına taşınma işlemi

Turhan, Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na taşınma işleminin 5 Nisan saat 03.00'te başlayacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"7 Nisan 00.00'da bitecek. Tüm yurt içi ve yurt dışı yolcu taşıyan operatörler bu tarihten sonra İstanbul Havalimanı'ndan hizmet verecek. 18 Mart'a kadar iç hatlar terminalinden 1671 uçuş, dış hatlardan 1231 uçuş olmak üzere toplamda 2 bin 902 uçuş yapılmış. İç hatlarda 226 bin 40, dış hatlarda 146 bin 78 kişi olmak üzere toplam 372 bin 118 kişi yeni havalimanımızı kullandı. Yeni havalimanımızın şanına yakışır şekilde yolcuların uçak bekleme saati, check-in işlemleri ve havalimanına ulaşımıyla ilgili hizmetlerde her türlü ihtiyaçlar tespit edildi, gerekli tedbirler alındı. Gerek taksiyle, gerek toplu taşımayla, gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şehrin 18 farklı yerinden hareket edecek 150 özel bagajlı otobüsü havalimanına yolcu taşıma hizmeti verecek."

Bakan Turhan, gelecek yıl mart ayında Gayrettepe'yi, haziran ayında da Halkalı'dan yeni havalimanına metro sistemlerini diğer ulaşım hizmetleriyle entegre bir şekilde hizmete almayı hedeflediklerini söyledi.

Atatürk Havalimanı'nda mevcut kargo ambarları, depolar, hangarlar ve teknik bakım yapan şirketler bulunduğunu dile getiren Turhan, şu şekilde devam etti:

"Bunlar bir müddet daha yeni havalimanındaki yerlerini tesis edene kadar hizmet verecek. Yolcu taşıma işlemi tamamen yeni havalimanında olacak. Alanın önemli bir kısmını millet bahçesi yapacağız, bir kısmını da havacılıkla ilgili fuar hizmetinde kullanacağız. Havacılık ülkemiz için gelecekte stratejik sektörlerden biri. Teknofest'i de bu sene Atatürk Havalimanı'nda yapacağız. Ayrıca orayı ulaştırma ve havacılık alanında eğitim merkezi olarak kullanmayı düşünüyoruz. Terminallerin olduğu yerlerde revizyonlar yapılarak, fuar, turizm merkezi ve insanlarımızın rahat nefes alacağı bir şehir parkı olacak. Küçükçekmece-Bakırköy istikametinde oturanlar da havayolu trafiğinden kaynaklanan sesten de kurtulmuş olacaklar."

- Gebze-Halkalı arasında kesintisiz ulaşım

Gebze-Halkalı Banliyö Hattı'nın 12 Mart'ta açılmasından bu yana tam kapasiteyle hizmet vermeye başladığını söyleyen Bakan Turhan,  Marmaray  hattının bu hatla birleştirilmesiyle günlük yolcu sayısının yüzde 112 artışla ortalama 468 bine çıktığını belirtti.

Bakan Turhan, toplu taşımanın tercih edilebilmesi için güvenli ve konforlu olması gerektiğini belirterek, "Bunları sağladığınız zaman insanlar buraya geliyor. Vakit avantajı da var. Gebze ile Halkalı arasında kesintisiz bir ulaşım var ancak dikey taşıma ihtiyacı olursa, o istasyonda inip metro sistemiyle veya diğer toplu taşımayla istediğiniz yere ulaşma imkanı veriyor." dedi.

Gebze-Halkalı Banliyö Hattı'nın bir başka önemli avantajının da yaklaşık 76 kilometreyi 115 dakikada gidilmesi olduğunu söyleyen Cahit Turhan, bu hizmetin 5,70 liraya ve indirimli olanlar için de yarı fiyatına verildiğini de belirtti.

İstanbul Havalimanı'na gidecek iki metro hattının imar planları onaylandı!


Geri Dön