22 / 12 / 2024

İstanbul Havalimanı'nın 3. pisti açıldı!

İstanbul Havalimanı'nın 3. pisti açıldı!

İstanbul Havalimanı'nın 3. pisti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği kalkış izniyle İstanbul Havalimanı'ndaki üç ayrı pistten TK1453, TK1923 ve TK2023 uçakları aynı anda havalandı...



İstanbul Havalimanı’nın 3. bağımsız pisti, ikinci kulesi, devlet konuk evi ve camii törenle hizmete alındı. Açılış töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ulaştırma ve altyapı yatırımlarını kesintisiz olarak sürdürmekte kararlıyız" dedi. 

İstanbul Havalimanı nın 3. pisti açıldı!

Habertürk'te yer alan habere göre; İstanbul Havalimanı'nın Türkiye'nin 2023 hedeflerinin sembollerinden biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "İstanbul Havalimanı'nın resmi açılışını 29 Ekim 2018'de yaptık ancak havalimanımız tam kapasiteyle yaklaşık 14 ay önce, 6 Nisan 2019 tarihinde çalışmaya başladı. Bugüne kadar havalimanımız iç hatlarda 107 bin, dış hatlarda 316 bin olmak üzere, toplam 423 bin uçuşa ve 65 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı. Yeni hizmete girecek üçüncü pist, ikinci kule ve taksi yolu ile iç ve dış hatlarda bekleme süreleri kısalacağı için bu sayılar hızla artacaktır. Açılışını yaptığımız pistimizin bir diğer özelliği de dünyanın en büyük uçaklarının dahi rahatça iniş kalkış yapabilmesine, park edebilmesine imkan sağlamasıdır. Ayrıca dünyada bu pistin hemen bitişiğindeki ikinci kule ile yüksek yoğunluklu hava trafiğini kontrol eden çok az sayıda havalimanı vardır. Pistimiz her türlü hava şartında kullanılmasına imkan veren teknik alt yapısıyla da örnek eserdir. Halen inşası süren metro hattının açılmasıyla havalimanımızın şehirle olan bağlantı süresi de kısalacaktır" şeklinde konuştu.

'HAVALİMANI SAYISINI 56'YA ÇIKARDIK'

İstanbul Havalimanı'nın mevcut haliyle yılda 90 milyon yolcu kapasitesinin bulunduğuna vurgu yapan Erdoğan, bu sayının 200 milyon yolcuya kadar geliştirilebileceğini belirtti. 

İstanbul Havalimanı'ndan dünyada ulaşılamayacak hiçbir önemli merkez bulunmadığını aktaran Erdoğan, şu şekilde konuştu: 

"Havalimanı sayımız 26 iken bu sayıyı 56'ya çıkardık. Terminallerimizin yolcu kapasitesini 60 milyondan 318 milyona yükselttik. Sektörün cirosunu 3 milyardan 165 milyar dolara çıkardık.Yurt dışında sadece 60 noktaya olan uçuşları 350'ye çıkarmayı başardık. Günde 303 ton olan hava yolu kargo kapasitemiz 2 bin 500 ton seviyelerini buldu. Bunlar sadece havayolu taşımacılığında yaptıklarımız. Tünellerimizin sayısını 83 ten 395'e, uzunluğunu 50 kilometreden 523 kilometreye yükselttik. Otoyollarımızda 1714 kilometre olan ağımızı yaklaşık 1400 kilometre ilaveyle 3100 kilometrenin üzerine taşıdık. Ülkemizin dört bir yanını eserlerle donattık. İstanbul'a yaptığımız ulaştırma yatırımlarının her biri dünya çapında eserlerdir. Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri gibi eserleri milletimizin hizmetine sunarak, bu kadim şehrin hayat damarlarının hep açık kalmasını sağladık."

İstanbul Havalimanı nın 3. pisti açıldı!

'HER BİRİ DÜNYA ÇAPINDA ESERLER'

Ulaştırma ve altyapı yatırımlarını kesintisiz şekilde devam ettireceklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sağlık turizminde de bir adım attık. Yeşilköy'e uçaklar inecek oradan hemen yaya mesafede hastaneye geçecek. Bütün ileri teknoloji orada var" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı maske, mesafe, temizlik, uyarısını da tekrarladı.

TK1453, TK1923 VE TK2023 AYNI ANDA HAVALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından açılışa geçildi. Tören kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği kalkış izniyle İstanbul Havalimanı'ndaki üç ayrı pistten TK1453, TK1923 ve TK2023 uçakları aynı anda havalandı.

TAKSİ SÜRESİ AZALACAK

3. pistin faaliyete geçmesi ile iç hat uçuşlarındaki mevcut taksi sürelerinin yaklaşık yüzde 50 azalacağı öngörülüyor. İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'dan verilen bilgiye göre, yapılan simülasyonlara göre ortalama uçak iniş süresi 15 dakikadan 11 dakikaya düşecek, ortalama uçak kalkış süresi ise 22 dakikadan 15 dakikaya düşecek.

Havalimanından başlayarak, ana hatlarıyla hizmetleri hatırlatmak istediğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 2002 yılında toplam havayolu yolcu sayısı, 34 milyonu bile bulmuyordu. Geçtiğimiz yıl bu rakam 209 milyon olarak gerçekleşti. Havalimanı sayımız 26'yken bu rakamı 30 ilave ile 56'ya çıkardık. Hala inşası süren Yozgat, Rize, Artvin Bayburt, Gümüşhane gibi havalimanlarımızla bu sayı daha da artaracak. Terminallerimizin yolcu kapasitesini, 60 milyondan 258 milyon artışla 318 milyona yükselttik. Günde 303 ton olan hava yolu kargo kapasitemiz, 2 bin 500 ton seviyelerini buldu. Yurt dışında sadece 60 noktaya yapılan uçuşları, 290 ilave ile 350'ye çıkarmayı da bu arada başardık. Sektörün cirosunu, 3 milyar dolardan 165 milyar dolara ulaştırdık. Bunlar sadece hava yolu taşımacılığında yaptıklarımızdır. 

Karayollarında ise bölünmüş yol uzunluğumuzu hep söyledik, yine söylüyorum, 6 bin 100 kilometreden, 21 bin 100 kilometre ilave ile 27 bin 200 kilometrenin üzerine çıkardık. Otoyollarımızda 1714 kilometre olan ağımızı yaklaşık 1400 kilometre ilave ile 3100 kilometrenin üzerine taşıdık. Tünellerimizin sayısını, 83'ten 395'e, uzunluğunu 50 kilometreden 523 kilometreye yükselttik. Demiryollarında ülkemizi daha önce hiç olmayan yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağlarıyla örüyoruz. Şu anda 1213 kilometre yüksek hızlı demir yolu hizmet veriyor. Yakında hizmete girecek hatlarla bu rakam 2 binlere çıkacak. Ayrıca 2 bin kilometreye yakın yeni hızlı tren hattının inşası sürüyor. Bir o kadarının da planlamaları yapılıyor. Bunlarla birlikte mevcut demir yolu ağımızın neredeyse tamamına tekabül eden 11 bin 600 kilometrelik hattı yeniledik."

"İstanbul'a yaptığımız ulaştırma yatırımının her biri dünya çapında eserler"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin en büyük şehri ve iki kıtanın birleşim yeri olan İstanbul'a yaptıkları ulaştırma yatırımının her birinin dünya çapında eserler olduğuna dikkat çekti

Marmaray gibi Avrasya Tüneli gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü gibi eserleri milletin hizmetine sunarak, bu kadim şehrin hayat damarlarının hep açık kalmasına imkan sunduklarını dile getiren Erdoğan, "Adıyaman'daki Nissibi Köprüsü'nden Çankırı-Kastamonu arasındaki Ilgaz Tüneli'ne, Kuzey Marmara Otoyolu'ndan İstanbul-İzmir Otoyolu'na, Malatya'daki Erkenek, Rize-Erzurum arasındaki Ovit, İzmir-Manisa arasındaki Sabuncubeli tünellerine kadar ülkemizin dört bir yanını eserlerle donattık. Böylece toplamda 880 milyar lirayı bulan ulaştırma yatırımlarıyla Türkiye'nin ulaşım alt yapısını, kalkınma hedeflerine uygun hale getirdik. Halen inşası devam eden pek çok bölünmüş yol, otoyol, çevre yolu, köprü, tünel bulunuyor." dedi.

İstanbul Havalimanı nın 3. pisti açıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da açılışta konuştu. Karaismailoğlu, Türk havacılığına küresel bir marka değeri katan, Türkiye’nin transit geçişlerde merkez üssü olmasında büyük pay sahibi, mevcut büyüklüğü ve vaat ettiği fırsatlarla ekonomiye değer kazandıran İstanbul Havalimanı’nda huzurlarda olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. İstanbul Havalimanı'nın geldiği durum ve yeni piste ilişkin konuşan Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi: 

"İstanbul Havalimanımız, 150 havayolu şirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacak dev kapasitesiyle, Türkiye’yi uluslararası bir aktarma merkezi yaptı. Fiziki alt yapısı, teknoloji yatırımları, hizmet kalitesi ile havacılık sektörünün adeta baş tacı oldu. Bu durum ülkemizi küresel havacılıkta zirveye taşıdı. Bugün açılışını yaptığımız 3’üncü pistimiz, hâkim rüzgâr yönüne göre konumlandırılmış ve 18 (kuzey), 36 (güney) pist başı ismiyle adlandırılmıştır. Yani pistimizin ismi 18/36 pisti olmuştur. Pistimiz, 3 bin 60 metre uzunluğunda, 45 metre gövde ve her iki kısımda 15‘er metre kaplamalı banket genişliğine sahiptir. Toplam kaplamalı kısım, banketler dahil 75 metredir. Pist, bu durumuyla en büyük yolcu uçaklarının iniş ve kalkışına imkân tanıyan 4F kategorisindedir. Piste ait taksi yolları 23 metre gövde ve her iki kısımda 10,5 metre kaplamalı banket genişliğindedir. Toplamda taksi yollarının genişlikleri ise 44 metredir. Bu durum, F kategori en büyük yolcu uçaklarının dahi güvenli bir şekilde taksi hareketlerine olanak tanımaktadır. Toplamda 25 adet taksi yolu içermektedir. Pistin güney kısmında, soğuk hava koşullarında trafiği sağlamak amacıyla uçağın buzlanmasını önlemek için de-icing apronu bulunmaktadır. Bu alanda en büyük yolcu uçaklarına, de-icing hizmeti sağlanabilmektedir. Ayrıca 3’üncü pistimiz havacılıkta CAT-III olarak adlandırılan en zorlu hava koşullarında iniş ve kalkışa olanak sağlayacak elektrik ve elektronik seyrüsefer sistemlerine sahiptir."

İkinci “End-Around Taksi Yolu” da yeni pistle hizmete girecek

Hava trafiğinin yoğun olduğu havalimanlarındaki sıkışıklığı hafifletmeyi amaçlayan, ikinci “End-Around Taksi Yolu”nun da yeni pistle birlikte hizmete alınacağını kaydeden Karaismailoğlu, "Böylelikle aynı anda iniş-kalkış yapılan İstanbul Havalimanı’nda, uçakların yerdeki hareketlerinde kısıtlama olmayacak. Pistimizin yanı sıra bugün burada üç önemli açılış daha gerçekleştiriyoruz. Pist ile birlikte açılışını yaptığımız Hava Trafik Kontrol Kulemiz; 45 metre yüksekliğinde ve 10 kontrol pozisyonuna sahiptir. Piste ve terminalin doğusuna hizmet verecek olan 2. kule, 1. kule ile birlikte aynı anda operasyon yapacaktır. İki kulenin aynı anda aktif olması dünyada çok az sayıda havalimanında bulunan bir özelliktir" diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, Devlet Konuk Evini ise, şeref salonu, 2 konferans salonu, 502 metrekarelik fuaye alanı ve 3 ayrı toplantı salonu ile temsil kabiliyeti yüksek bir tesis olarak hizmete aldıklarına dikkat çekti. 

Estetik mimarisi ve süslemeleriyle; gözlere ve gönüllere hitap eden İstanbul Havalimanı camisinin ise kapalı alanında 4 bin 163 kişiye, avlusu ile birlikte de toplam 6 bin 230 kişiye kapılarını açacağına vurgu yapan Karaismailoğlu, "Rabbim içinden cemaatini, minarelerinden ezanı, kubbesinden de Kur'an nidalarını eksik etmesin" dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitap ederek, "Liderliğinizde, hem cennet vatanımız hem de Aziz İstanbul’umuz için dev projelere imza atıyoruz. Marmaray, Avrasya Tüneli, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü’nü de içeren İzmir-İstanbul Otoyolu, İstanbul Havalimanı ve Kanal İstanbul projelerimiz hepimiz için gurur vesilesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, dünyanın en büyük ekonomilerinden olma yoluna giren ülkemize karşı sorumluluklarımız büyüktür. 18 yıldır, dev projelerle dünyada adından söz ettiren ulaştırma ve altyapı geleneğini, güçlendirerek geleceğe taşıyacağız. Türkiye’nin her bir köşesini önce birbirine, sonra da dünyaya bağlamaya devam edeceğiz. Güzel ülkemize ve milletimize layık şekilde, gece gündüz çalışıp, üreteceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, Devlet Konuk Evi, İstanbul Havalimanı Camii, 3’üncü Pist ve Kontrol Kulesi’nin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak her projede yanımızda olup, desteklediğiniz için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adına şükranlarımı, hürmetlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda hizmete giren üçüncü pist ile hem hava yolu şirketleri hem de vatandaşların zamandan kazanacağını, özellikle iç hat uçuşlarında, mevcut taksi sürelerinde yaklaşık yüzde 50 oranında bir azalma yaşanacağını bildirdi.

Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Tünelleri tamamlandı!

Kanal İstanbul'un imar planları askıya çıkıyor!


Geri Dön