27 / 04 / 2024

İstanbul ile Guangzhou kardeş şehir oldu!

İstanbul ile Guangzhou kardeş şehir oldu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çin’in Guangzhou şehri arasında kardeş şehir anlaşması imzalandı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehirlerine bir yenisi daha eklendi. Guangzhou’un Uluslar arası Kentsel Yenilik Ödülü basın toplantısının ardından kardeş şehir anlaşması da imzalandı.


Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı Kokteyl Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG  Başkanı Kadir Topbaş, Guangzhou şehri Parti Sekreteri ve UCLG Eş Başkanı Wan Qingliang, UCLG Genel Sekreteri Josep Raoig, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk, Guangzhou Şehri Belediye Başkan Yardımcısı Chen Rugui, çok sayıda Büyükşehir bürokratı ve Guangzhou şehri belediye bürokratı katıldı.


Programda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı KadirTopbaş, günümüz dünyasında insanların, şehirlerin kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu söyledi. Dünyadaki hiçbir insanın kendi başına yaşamadığını dile getiren Başkan Kadir Topbaş “Artık hiç bir ulus şehir insan kendi başına yaşayamıyor. Her bir olgu dünyanın diğer bir yerindeki insanı etkiliyor. O halde bu etkileşim sürecinde çok başarılı adımlar atmak zorundayız. Bilgilerimizi paylaşmak zorundayız” dedi.


STK (Sivil Toplum Kuruluşları)  ve yerel yönetimlerin günümüz dünyasındaki etkilerinin çok büyük olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, “ Bu bağlamda yerel yöneticiler olarak bu tür anlaşmaları, protokolleri yapmak bizlerin en önemli görevleri arasında. Edindiğimiz bilgilerin insanlığın ortak bilgisi olduğunu bunun paylaşılması gerektiğini, katkısı olacak herkese açmamız gerektiğini biliyoruz” şeklinde konuştu.


Şehirler arasında yapılan kardeş şehir protokollerinin yerel diplomasi olması yönünde önemli bir duruma sahip olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, bu anlaşmalarla birlikte, ülkelerinin ve hükümetlerinin önünü açtıklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Başkanlığını üstlendiğim UCLG’in genel temasında kentlerin geleceği adına ufuklar açmak, insanlığın mutluluğunu sağlamak vardır. İstiyoruz ki dünyanın her noktasındaki insan mutlu olsun. Bizler yerel yönetimler olarak refleksleri güçlü anında karar verebilen mekanizmanın insanlarıyız. Bizler istiyoruz ki insanlığın problemlerini çözme noktasında aktif rol oynayabilelim. Bunu BM’de ve her platformda dile getiriyoruz.”


Başkan Topbaş, UCLG Başkanlığı öncesinde ve başkan olduktan sonra Guangzhou şehri Parti Sekreteri ve UCLG Eş Başkanı Wan Qingliang’ın kendisine verdiği destekten dolayu büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin yerel yetkilileri başkanlığa seçilmem de çok büyük destek verdiler. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bizler bir sorumluluk üstlendik ve kendileri de eş başkan olarak destek verip yardımcı oldular” dedi.


Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerede değinen Başkan Kadir Topbaş, “Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin eski yıllara nazaran daha güçlü adımlarla giderek arması her ülkenin de çıkarınadır. Dünya şu anda Çin Halk Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’ni konuşuyor. Nasıl başardığımızı merak ediyorlar” şeklinde konuştu.


Guangzhou uluslar arası kentsel yenilik ödülü ile ilgili de bilgi veren Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Kentler ve yerel yönetimlerin şehrin yenilik alanındaki başarılı uygulamaları ödüllendirmek, yenilikleri teşvik edip küreselleşme, sanayileşme ve kentselleşme sürecinde ortaya çıkan ortak sorunları üzerine birlikte araştırma ve tartışma yapmak, kentler ve yerel yönetimlerin tam yönlü, uyumlu ve sürdürülebilir gelişmeleri için örnek oluşturmak, liderlik etmek, dünyadaki şehirlerin işbirliği ile gelişmelerine katkıda bulunmaktır.”


Başkan Topbaş, Guangzhou şehri Parti Sekreteri, UCLG Eş Başkanı Wan Qingliang ve beraberindeki heyete Kardeş Şehir Protokolü imza töreni öncesinde Çırağan Sarayı'nda öğle yemeği verdi.


Geri Dön