Kentsel Dönüşüm

İstanbul İnşaatçılar Derneği açıkladı! Kentsel dönüşüm için yol haritası hazırlandı...

(İNDER), kentsel dönüşüm sürecinde olan ev sahiplerine yol göstermek için "Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehberi"ni açıkladı. Rehberde "Risk Tespiti ve İlk Adımlar, Müteahhit Araştırması ve Seçimi, Sözleşme ve Güvenceler, Proje Yönetimi yer alıyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği İNDER’in "Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehberi" yayımlandı. Sunulan bu rehberde yer alan “Risk Tespiti ve İlk Adımlar, Müteahhit Araştırması ve Seçimi, Sözleşme ve Güvenceler, Proje Yönetimi ve Teslim ile Finansal ve Hukuki Hususlar” bölümleri içerisinde kentsel dönüşüm ile ilgili olarak merak edilen sorular yanıtlandı.

RİSK TESPİTİ VE YAPILMASI GEREKENLER

Risk Tespiti ve İlk Adımlar doğrultusunda evin deprem açısından riskli olup olmadığının anlaşılması, risk tespiti için yetkili kurumlarda başvuru sürecinin nasıl işlediği, binanın riskli çıkmasının ardından yapılacaklar, daire sahipleri de anlaşma süreci, arsanın imar durumu, mevcut yapının tapu durumu, olası sorunların çözümlenme yolları ile izinsiz eklentiler gibi durumlar hakkında haberdar olabilecekler.

Müteahhit Araştırması ve Seçimi çerçevesinde yapıacak olan yasal düzenlemeler ile sık yapılan hatalardan nasıl kaçınılacağı ve projenin zamanında tamamlanması için müteahhidin sahip olması gereken yetkinlikler, müteahhidin lisans ve yetkinliğinin kontrolü, istenebilecek teminatlar, sorulması gereken sorular, talep edilmesi gereken referanslar ve müteahhidin ekonomik yeterliliğini gösteren belgeler kaydedildi.

Sözleşme ve Güvenceler bölümü doğrultusunda da sözleşmelerde yer alması gereken konular, net ve brüt daire hesabı, yeni projede dikkat edilmesi gerekenler, ruhsat ve iskan sürecinde müteahhitten beklentiler, tapu süreci, sözleşmelerde olması gereken diğer güvencelere dair detaylar, müteahhit ve arsa sahibinin üstlenmesi gereken konular, sözleşme süresi, aranacak cezai şartlar, kat karşılığı oran hesabı, arsa ve bina değerini tespit edilme yolları, müteahhidin projeden çekilmesi sonucunda sahip olunan haklar, avukattan danışmanlık almanın önemi ve sözleşmelerde değişikliğe gidilmesi durumunda nasıl bir yol izleneceği konusu belirtildi.

haberturk.com'da yer alan habere göre; Proje Yönetimi ve Teslim başlığı altında bina sahibinin rolüne, inşaat sürecinde kalite kontrolünün nasıl sağlanacağına, yapı denetim sürecinin işleyişine, teslim edilen projedeki eksik ve hataların nasıl düzeltileceğine, geç teslimlerde nasıl yol izleneceğine, inşaat sürecinde müteahhit değişikliği yapılıp yapılamayacağına, projede enerji verimliliği sertifikası bulunup bulunmayacağına, iş sağlığı ve güvenliği adına müteahhidin sorumluluklarına, iskan için alınması gereken izinlere ve projenin tamamlanması ile beraber mülk sahiplerinin yapması gerekenlere değinildi.

Öte yandan, finansal ve Hukuki Hususlar kısmında da kentsel dönüşüm projelerinde finansman seçenekleri, kira ve taşınma desteği, vergi indirimleri ve devlet teşvikleri hakkında bilgi alma yolları, hukuki uyuşmazlıklar veya anlaşmazlıklar durumunda izlenecek yollar, arsa payı hesabı, müteahhidin vekâlet istemesi durumunda dikkat edilecek hususların da altı çizildi. 

Konutta yeni dönem başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

Bakan Şimşek açıkladı! Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak çalışmada sona gelindi!

Eskişehir’de kentsel dönüşüm çalışmaları başlıyor!

Türkiye'deki kentsel dönüşüm projeleri dünyaya örnek oluyor!