İstanbul Karaburun’a Kanal İstanbul ayarı geldi! 2.8 milyon metrekarelik alanın imar planları düzenlendi!
İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki sevimli sahil kasabası Karaburun’a imar düzenlemesi yapıldı. İşte ayrıntılar...
HAVALİMANI VE KANAL SEBEBİYLE PLANLAR YETERSİZ KALDI
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; plan açıklama raporunda mahalleye ilişkin 1990'lı yıllarda yapılan planların, bölgeye yapılan İstanbul Havalimanı ve Kanal İstanbul Projesi sonucunda yetersizleştiğine ve talebi karşılayamadığına dikkat çekildi.
Bölgenin bir kısmında yapılaşma olmasına karşım imar planı olmadığının altı çizildi.
Bölgenin bir kısmının “Afete Maruz Bölge” şeklinde ilan edildiği ve bu alanın bir bölümünün mevcut imar planında yapılaşmaya açık durumda olduğu belirtildi.
Bölgenin bir bölümünün de Kanal İstanbul'un çevresinde inşa edilecek Yenişehir için hazırlanan 1. Etap planlarının geçerli olduğuna dikkat çekildi.
Mevcut planların “Yenişehir Rezerv Yapı Alanı” imar planlarına uygun şekilde, meydana gelen yeni gelişmeler ışığında ve sorunları ortadan kaldıracak bir şekilde tekrar planlanması gerekliliğinin ortaya çıktığı ifade edildi.
Bu gerekçelerle toplam 2 milyon 873 bin 424 metrekarelik alanın yeniden planladığı belirlendi. 1 milyon 258 bin 572 metrekarelik kısım konut için ayrılırken, belirlenen emsale göre bu alanda 378 bin 223 metrekarelik konut inşaatı yapılabilecek.
Bu kapsamda binaların yüksekliği de en fazla 3 kat olarak belirlendi. Bu alanda deniz turizminin gelişmiş olması sebebiyle bölge halkının yıllarca ikinci konut olarak kullandığı evler yer alıyor.
Ticaret, konut ve turizm tesisleri için 265 bin 456 metrekare ayrılırken, bu alanda emsal en yüksek 0.60, yükseklik en fazla 3 kat şeklinde yapıldı.
Ticaret alanlarında AVM, rezidans, konaklama tesisi, çok katlı mağazalar inşa edilebiliyor. 12 bin 158 metrekarelik askeri alan da planlanırken; günübirlik tesis için 115 bin 224 metrekarelik alan ayrıldı.
Alandaki 76 bin metrekarelik orman, 13 bin 716 metrekarelik mera, 9 bin metrekarelik tarımsal alan, 33 bin 876 metrekarelik kumsalın olduğu gibi korunacağına dikkat çekildi.
Eğitim tesisleri için 52 bin metrekare, sağlık tesisleri için 12 bin metrekare, sosyal kültürel tesis ve spor tesisi için 43 bin metrekare, cami için 16 bin metrekare alan ayrıldı.
Açık ve yeşil alanlar için 357 bin metrekarelik kısım ayrılırken, 98 bin 947 metrekarelik alan heyelan riski sebebiyle afete maruz bölge yani yapı yasaklı olan şeklinde planladı.
40 bin metrekare balıkçı barınağı için, 473 bin metrekare alan da yollar için ayrıldı. Bölge için yaklaşık 10 bin kişi civarında yeni nüfus öngörüldü.
Planlama alanı içerisinde tamamı “imar hakkı aktarım alanı sınırı” içerisinde ya da sahil şeridinde yer alan park alanı ve millet bahçesi fonksiyonlarının en az birinde kalan veya sahil şeridinin geçtiği adalarda bulunan günübirlik tesis alanlarında kalan parseller ile yapılaşması mümkün olamayan parseller; kamuya bedelsiz devir edilmesi şartıyla emsal 0.30 değeri üzerinden havza dışı alanlarda yer alan konut-ticaret- turizm alanına imar hakkı transferi yapılabilecek.
Plan genelinde toplam 332 bin metrekare büyüklüğünde taşımaya uygun inşaat alanı yer alıyor.
Planlama alanı İstanbul Havalimanı'nın 34L pistinin 2 NM-6 NM güneyi boyunca uzanıyor ve neredeyse tamamı İstanbul Havalimanı Mânia Planı içinde bulunuyor. Bu sebeple yapı yükseklikleri düşük yapıldı.
Planlama alanı aynı zamanda İSKİ İçmesuyu Havzaları yönetmeliğine göre Uzun Mesafeli Koruma Alanında ve Orta Mesafeli Koruma Alanında yer alıyor.
Kanal İstanbul'da flaş gelişme! Panama ile teknik ve idari işbirliğine gidilecek!