27 / 04 / 2024

İstanbul kentsel dönüşümde ne durumda? İşte Ekrem İmamoğlu'nun deprem hazırlığı!

İstanbul kentsel dönüşümde ne durumda? İşte Ekrem İmamoğlu'nun deprem hazırlığı!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 2021'de İstanbul yenileniyor'' projesine başladı ve bu kapsamda 3 bina dönüştürülebildi. 



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yılında seçilmeden hemen önce İstanbul'un deprem sorununu 5 yılda çözeceğini söylemişti. Son 5 yıllık deprem karnesi göz önüne alındığında İmamoğlu kentsel dönüşüm konusunda yol katedemediği belirtiliyot. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Deprem dönüşümünü bir rant ve PR alanı olarak gören CHP'li İBB yönetimi, görevi devraldıkları 2019'dan bu yana kentsel dönüşüm bütçesini 6 kat düşürdü. AK Partili belediyeler tarafından yapılan kentsel dönüşüm projelerini iptal etmek için ise CHP yönetimi ile birlikte bin 537 dava açtı.

İBB Meclisi'ne getirilen tüm kentsel dönüşüm projelerine ise hayır oyu verdi. 5 yılda toplam 3 kez "Deprem Seferberlik Planı" açıkladı. 2021 yılında başlatılan İstanbul Yenileniyor Projesi ile bu zamana kadar sadece Kadıköy'de 2 ve Beşiktaş'ta ise 1 apartman yıkıldı.

GÜÇLENDİRİLECEK BİNA SAYISI HEDEFİ 15 ADET

Bina yapmayıp ağır ilerleyen tespitle İstanbul'u depreme karşı önlemsiz bırakan İBB'nin 2024 bina hasar tespit hedef oranı ise yüzde 2 oldu. Yine İBB'nin güçlendirilecek bina sayısı hedefi 2024 için 15 adet olarak açıklandı. 

AK Parti döneminde kentsel dönüşümün bütçeye oranı yüzde 5,5 iken, CHP'li İBB döneminde bu oran yüzde 1,59'a düştü. İBB'nin 2024 yılı performans kitabına göre ise kentsel dönüşüme ayrılan bütçe 2,4 milyar TL oldu. Bu da genel bütçenin yüzde 1'ine denk geliyor.

600 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLMELİ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  kenstel dönüşümle ilgili  gelecek senelerde İstanbul'da 600 bin kadar konutun değiştirileceğini belirtti ve "Ardından Anadolu'nun birçok ilinde, her ilde 10 bin, 30 bin, 50 bin, 100 bin konut değiştirmek zorundayız" dedi. 

Bakan Özhaseki'den belediyelere kentsel dönüşüm çağırısı: Kapı sonuna kadar açık!

Konut kredisindeki sınırlı artış sorgulanmalı! Kentsel dönüşüm ihtiyacına rağmen neden sınırlı kaldı?

Bakan Özhaseki: Rezerv alan olduğunda 'Tapumuzu alıyorlar' diyenler, şimdi 'rezerv alan ilan edin' diyorlar!

Geri Dön