28 / 04 / 2024

İstanbul Kıyı Alanları Master Planı için Hamburg'da çalışma!

İstanbul Kıyı Alanları Master Planı için Hamburg'da çalışma!

Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Kazım Abacının davetlisi olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü ve YTÜ temsilcilerinden oluşan bir heyet, "İstanbul Kıyı alanları Master Plan çalışması " projesi kapsamında Hamburga geldi



Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Kazım Abacının davetlisi olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü ve Yıldız Teknik Üniversitesi temsilcilerinden oluşan bir heyet, "İstanbul Kıyı alanları Master Plan çalışması " projesi kapsamında Hamburga geldi.

Prof. Dr. Tamer Yılmazın koordinatörlüğündeki Yıldız Teknik Üniversitesi Kıyı ve Liman Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Yüksel, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Zeynep Işık, Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bora Yerliyurt, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden  İmar ve Şehircilik Daire Başkan Danışmanı Ahmet Turan Sepetçi, Şehir Planlama Müdürlüğünden  Müdür yardımcısı Mustafa Şirin, Üst Ölçekli Planlar Grup Şefi Timuçin Kurt, Planlama Grup Şefi Hamza Çakan, Planlama Uzmanı Neşe Kösalıdan oluşan heyet Hamburg Büyükşehir Belediye Sarayında Hamburg Eyaleti Çevre Bakanı Jutta Blankau ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen kıyı alanları ile ilgili master plan çalışması kapsamında Hamburga geldiklerini belirterek, "İstanbulun 614 kilometre uzunluğunda kıyı alanları ve etkilenme bölgeleri var. Bu kıyı alanları ile ilgili olarak bütüncül bir bakış açısıyla mekansal öngörüleri hazırlamaya çalışıyoruz. Kıyı yönetimi ile ilgili başta AB ülkeleri olmak üzere bu konuda başarılı olan kentlerde kıyı alanlarının planlanması ve yönetimi ile ilgili onların tecrübelerinden yararlanmak üzere buraya geldik" dedi.

Daha önce Barcelonaya gittiklerini ve Hamburgdan sonra da San Fransisco kentini ziyaret edeceklerini belirten Işık, Hamburgda Hafencity kentsel dönüşüm projesi plan ve plan kriterlerini incelediklerini sözlerine ekledi. Yüksel de, hazırlanmakta olan bu proje ile İstanbul kıyı alanlarının yeniden ele alınmasının amaçlandığını belirterek, Hafencity projesinin örnek olarak alınabileceğini söyledi. Her kentin kendine özgü  yapısı olduğunu ifade eden Yüksel, "Hamburgdan önce kıyı dönüşüm çalışmalarını 1980li yıllarda başlatan Barcelonadaydık. Orada kıyı alanlarının dönüşümünün nasıl gerçekleştirildiğini uzmanlardan dinleyerek, yerinde gördük. Edindiğimiz deneyimleri yapacağımız çalışmada değerlendireceğiz. Ama bunu yaparken de İstanbulun kendine özgü koşullarını göz önünde bulunduracağız" dedi.

Şirin ise, İstanbul kıyıları için başlatılan bu projenin amacının halk ile kıyı alanlarının tekrar bütünleştirilerek, kentsel yaşam kalitesinin artırılmasının olduğunu ifade etti. Heyet, bakanı Blankau ve Abacıya çini işlemeden oluşan bir tabak ile kahve takımı hediye etti.

AA


Geri Dön