27 / 04 / 2024

İstanbul konut satışlarıyla rating sıralamasında birinci!

İstanbul konut satışlarıyla rating sıralamasında birinci!

Her ay şehirlerin sıralama oranlarını açıklayan GABORAS, şehirlerin finansal, demografik ve teknik veri başlıklarında 140 gösterge üzerinden ilk değerlendirmeleri bitirdi. Buna göre 30 büyük şehir arasında İstanbul 73 puan ile ilk sırada yer alırken, Samsun 32 puanla sonuncu sırada oldu.



Gayrimenkul ticaretinin güvenli alım-satım platformu GABORAS, ‘Yarışan Şehirler’ konseptiyle kentleri rating oranlarına göre sıraladı. Genel, finansal, demografik ve teknik veri başlıkları altında 140 gösterge üzerinden değerlendirilen kentlerin değerleri A,B,C ve D gruplarında sınıflandırıldı. Buna göre 30 büyük şehir arasında İstanbul 73 puan ile ratinglerde ilk sırada yer alırken, Samsun 32 puanla sonuncu sırada oldu. Diğer 51 şehirde ise Yalova, Çanakkale ve Afyonkarahisar B grubunda ilk sıralarda olurken Ağrı, Bitlis ve Hakkari D grubunda yer alarak son sıralarda oldu.

İstanbul konut satışlarıyla rating sıralamasında birinci!

‘Şehr-i zeka’ adıyla her ay bu verileri güncelleyeceklerine dikkat çeken GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, sahadan veri doğrulama (DAV) ve Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı projelerinin bir ürünü olarak ortaya koydukları sıralamaverilerinin Big-Data teknolojisiyle artık görülebilir olduğunu ve gelecek kestirimlerini mümkün hale getirdiğini belirtti. 

Yabancı ölçme kuruluşlarının ülkemizin gerçek değerini ortaya çıkarmada yetersiz olduğunu dile getiren Altun, “Gerçek verilere dayandırılamayan bu değersizleştirme manipülasyonu ülkemizin menkulleşme potansiyelini aşağılara çekmektedir. Bizler yerli ve milli teknolojimiz, bilgi birikimimiz, çözüm ve liyakat ortaklarımızla, yabancı kuruluşlara ve piyasalara gerçek verileri sunmaya başladık. Yeterli kaynak ve bilgi birikimi oluştu” açıklamasında bulundu. 

BÜYÜKŞEHİRLERDE İLK SIRA İSTANBUL’UN

Büyükşehirlerin GOS-Rating sıralamasına göre “A” gurubu seçenekleri içinde sadece İstanbul girdi ve “A-“ aldı. “B” gurubu seçenekleri içinde; “İzmir, Ankara, Muğla, Antalya” yer alırken, “C” gurubu seçenekleri içinde; Kahramanmaraş, Aydın, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Eskişehir, Sakarya, Gaziantep, Mersin, Trabzon, Manisa, Erzurum, Kayseri, Konya, Mardin, Malatya, Ordu Şanlıurfa, Adana, Balıkesir, Van, Denizli yer aldı. “D” gurubu seçenekleri içinde yer alan şehirler ise Hatay, Diyarbakır, Samsun” yer aldı.

İstanbul’un listenin başında olmasını sağlayan göstergelerin konut satış, işlem birimi, orta yaş nüfus oranı, birinci ve ikinci el konut satış oranları, birim değer skorları, borçluluk, takipler, sektörel finansal göstergeler v.b. gibi değerler olduğuna vurgu yapam Altun, ‘eksi’ olarak kalmasının en büyük sebeplerinin ise yıllık göç alma ve verme durumu, yıllık hane konut/kira harcama oranı, stok konut sayısı, ipotekli işlem sayı ve değer skoru gibi göstergelerden kaynaklandığını kaydetti. 

DİĞER İLLERDE EN YÜKSEK YALOVA, EN DÜŞÜK HAKKARİ

1999 Marmara Depreminde büyük hasar alan Yalova’nın Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir otoyolu gibi mega projelerle yeniden yıldızının parladığına dikkat çeken Altun, Yalova’nın rating notunu yükselten en önemli göstergelerin yıllık nüfus artış oranları, kişi başına düşen GSYH, Hane halkına düşen konut satış sayısı, ikinci el konut satış sayısı, konut değer trendleri, satış birim değer skorları ve ipotekli birim değer skorları olduğunu belirtti. 

Hakkari’nin ise son yıllarda özellikle doğa sporlarıyla sıkça gündeme gelerek bu göstergelerden tam puan aldığını dile getiren Altun, yıllık boşanma oranları, il kredi dönüş performansları, il teminat ve kaynak kullanım endeksleri ve sorunlu kredi geri dönüşleri gibi göstergelerinin düşük olması sebebiyle listenin sonunda olmaktan kurtulamadığını söyledi. 

Kiralık konutların en ucuz olduğu ilçeler belli oldu!


Geri Dön