23 / 12 / 2024

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde bilim ve teknoloji merkezi açıldı!

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde bilim ve teknoloji merkezi açıldı!

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışı ile Ziraat Bankası Kütüphanesi'nin temel atma töreni yapıldı...



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin Bilim ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılışı ile Ziraat Bankası Kütüphanesi'nin temel atma töreninde bir konuşma yaptı. Törene Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü İhsan Karaman ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya  katıldıç

"Ülkemizi ve milletimizi ileriye taşıyacak çalışmalara önem veriyoruz"

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1890'da bile dünyanın göz bebeği İstanbul'da son derece zengin külliyata sahip 40'ın üzerinde kütüphane bulunduğunu belirterek, Abbasi, Emevi, Endülüs, Babür, Selçuklu ve Osmanlı gibi tarihe damga vuran, geride silinmez izler bırakan devletlerin en önemli vasıflarının ilim erbabına, kaleme ve kitaba verdikleri değer olduğunu söyledi. 

Bu değerler hiyerarşisi altüst olduğunda, gerileme ve çöküş dönemlerinin başladığını vurgulayan Erdoğan, "Tarihimizi incelediğimizde, ilmi açıdan geriye düşmemizle, siyasi ve askeri açıdan geriye düşmemizin birbirlerini takip ettiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Külliyemizin içinde 5 milyon cildi ihtiva edecek dev bir kütüphaneyi inşa ediyoruz. Şöyle bir 5-6 ay içerisinde bitmek üzere. Ama bir başkasını da İstanbul'umuzda, tarihi Rami Kışlası'nı restore ediyoruz ve orayı da İstanbul'un en büyük kütüphanesi... Belki de Cumhurbaşkanlığımızdaki kütüphaneyi bile geçecek, zira 5-6 milyon cildi bulacak. Bunlar hepsi dijital ortamda da inşallah kayda alınacak." diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir diğer taraftan da buralarda gerek mücellit yetiştirme, gerekse tezhip, hat gibi alanlara yönelik çalışmaları da yaptıracaklarını aktararak, her fırsatta ilmi çalışmalara, akademik gayretlere, araştırmalara öncelik veren yenilikçi projelerin öneminin altını çizdiklerini kaydetti. 

Ülkeyi ve milleti tarihte olduğu gibi yeniden bilimde, teknolojide, sanatta ve kültürde ileriye taşıyacak çalışmalara önem verdiklerine işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ancak gösterdiğimiz onca gayrete, verdiğimiz onca mücadeleye rağmen hala bu hususta arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadığımızı da üzüntüyle belirtmek istiyorum. Bilhassa kitap okuma, nitelikli akademik eserler üretme, bilimde çığır açan başarılara imza atma noktasında hala oldukça gerideyiz. Bakınız burada sizlere meramımızı daha iyi anlatacağına inandığım bazı rakamları paylaşmak istiyorum. İstatistiklere göre, ülkemizde her gün televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcıyoruz. Buna karşın kitap okumaya harcadığımız süre kişi başına günde birkaç dakikayı zor buluyor. UNESCO'nun kayıtlarına göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86. sırada bulunuyor. Günde 6 saatini televizyona, 3 saatini internete, sosyal medyaya ayıran insanımızın, özellikle gençlerimizin kitap okumaya hasrettiği sürenin dakikalarla ifade dilmesi bize asla yakışmayan bir tablodur. Ülkemizdeki kafe denilen vakit öldürme mekanlarının kütüphanelerimizden çok daha yaygın, çok daha dolu, çok daha kalabalık olması üzerinde hassasiyetle durmamız gerekiyor. Ülkemizin dört bir yanında hayata geçirmeye başladığımız millet kıraathanelerinin  vakit öldürülen değil, değerlendirilen yerler olarak yepyeni bir vizyonu ortaya koyacağına inanıyorum. Fakat millet kütüphanelerinin bile ne olduğunu anlamayanlar da var, onu da söyleyeyim. 'Orada tuğla mı dizeceğiz?' diyenler var. Çünkü bilmiyor ki kıraathanenin manasını ne anlamıyor. Fakat uygulama başladı. Her açılışı yaptığımızda, orada üniversite öğrencilerimizi kitaplarının başında gördüğümüzde gurur duyuyorum. Bu iş yaygınlaşarak devam edecek. Her millet bahçesinin bir köşesinde bir millet kıraathanesi... Tüm illerimizde yayılacak."  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geleceğe dair iddiaları, hedefleri, beklentileri olan Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne taşımayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, "2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen bir ülkenin kitap okuma oranının, nitelikli eserler üretme sayısının, özgün akademik makale rakamının da bununla mütenasip olması gerekecektir. Türkiye gibi binlerce yıla sarih kadim bir medeniyetin temsilcisi olan küresel ve bölgesel ölçekte iddiaları bulunan bir devletin her kademede özellikle ilmi çalışmalarda üst sıralarda bulunması şarttır. Bu noktada en büyük görev, üniversitelerimize düşüyor. Akademi dünyamızın destek vermediği sizlerin katkı sunmadığı bir mücadelenin menzile ulaşma şansı yoktur." diye konuştu.


Geri Dön