İstanbul otel yatırımlarında ilk sırada!
Bu yılın ilk 5 aylık döneminde ise ülke genelinde toplamda 31 ayrı şehirde 86 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 1 milyar 388 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 4 bin 326 yeni ek istihdam sağlanacak.
Otel yatırımlarında yılın ilk beş ayında gerileme trendi sürerken, aylık bazda mayısta verilen yatırım teşvik belgelerinde yükselme yaşandı.
Türkiye Otelciler Birliği'nden (TÜROB) yapılan açıklamada, Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2016 Mayıs ayına ait verilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan yatırım teşvik belgeleri değerlendirildi.
Buna göre, otel yatırımlarında yılın ilk 5 ayında gerileme sürdü. İstanbul yatırımlarda ilk sırada yer alırken, Antalya uzun bir aradan sonra mayıs ayında teşvik alan iller arasında yer almadı.
Mayısta ülke genelinde toplamda 10 ayrı şehirde 20 yeni otel projesi teşvik belgesi, 1 otel ise renovasyon belgesi aldı. Toplamda 280,9 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 794 yeni ek istihdam sağlanacak. 10 ayrı şehirde yapılacak yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 3 bin 158 adet artacak. Geçen yılın mayıs ayında toplam 14 ilde 25 otel, 2 bin 580 yatak ve 161,7 milyon lira yatırım teşviğe bağlanmıştı.
Geçen ayda yatak sayısı açısından; bin 113 yatak ile ilk sırada yer alan İstanbul'u 968 yatak ile Mersin ve 346 yatak ile Trabzon takip etti. Antalya, çok uzun bir aradan sonra teşvik alan iller arasında yer almadı. Otel sayısı açısından ise 6 otel ile ilk sırada yer alan İstanbul'u 3 otel ile Trabzon takip etti. Amasya ve Diyarbakır ise 1'er otel ile bu yıl listeye ilk kez girdi.
- Beş ayda 1,4 milyarlık teşvik
Bu yılın ilk 5 aylık döneminde ise ülke genelinde toplamda 31 ayrı şehirde 86 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 1 milyar 388 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 4 bin 326 yeni ek istihdam sağlanacak.
Geçen yılın ilk beş aylık döneminde 38 ilde 25 bin 473 yataklı 114 otel projesi için 1 milyar 511 milyon liralık yatırım teşviğe bağlanmıştı. Buna göre yatırım tutarında yüzde 8, proje sayısında yüzde 25 düşüş oldu. Yapılacak yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 17 bin 739 adet artacak. Yatak sayısı açısından; 3 bin 101 yatak ile ilk sırada yer alan İstanbul'u 2 bin 747 yatak ile Antalya ve bin 818 yatak ile Aydın takip etti. Otel sayısı açısından ise yine İstanbul 13 otel ile ilk sırada yer alırken Muğla 9 otel ile ikinci, takiben 7’şer otel ile Antalya ve Trabzon listede yer aldı.
- "İstanbul'daki yatırımları şaşkınlıkla izliyoruz"
Verileri değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, otel yatırımlarının uzun bir süredir İstanbul ve Antalya dışındaki illere de yaygınlaştığını ve bunun ülkedeki turizm yatırımlarının ve turist taleplerinin çeşitlendirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, ancak geçen ay teşvik listesinde İstanbul'un 6 yeni otel ile listenin başında aldığını, bunu şaşkınlıkla izlediklerini kaydetti.
Bayındır, İstanbul dışındaki yatırımların Anadolu'ya yayılmasından ise memnuniyet duyduklarını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
"Konaklama sektörü olarak gerek istihdamı gerekse sürdürülebilir turizm ilkelerini koruyup faaliyetlerimizi sürdürmek için yoğun çaba harcıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte hükümetimizce sektöre yönelik kamu ödemelerinde SGK primleri ve vergilerin 18 ay süre ile ötelenmesi önemli bir teşvik olacaktır. Birçok kez dile getirdiğimiz üzere, 2016 ve 2017 yıllarının turizm açısından taşıdığı riskler dikkate alınarak hükümetimizden sektörümüzün verimliliğinin arttırılması ve sürdürülebilirliğine yönelik acil teşvikleri bir an önce hayata geçirmesini beklediğimizi bir kez daha belirtiriz."
AA