Vergi

İstanbul Planlama Ajansı açıkladı! İstanbulluların yüzde 69,2'si kira vergisini desteklemiyor

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan İstanbul Barometresi Haziran 2024 raporunda katılımcıların yüzde 69,2'sinin kiralara her ay uygulanması düşünülen yüzde 20 kira vergisi uygulamasını desteklemediği kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) halkın nabzını tuttuğu İstanbul Barometresi Haziran 2024 raporunu açıkladı.

Bu rapor kapsamında, katılımcılar ev içinde en çok ekonomik sorunları konuştu. Katılımcıların yüzde 69,2'si kiralara her ay uygulanması düşünülen yüzde 20 kira vergisi uygulamasını desteklemediğini kaydederken yüzde 34,9'u kıt kanaat geçinebildiğini ifade etti. Rapora göre, Haziran ayında İstanbul'un gündemi ekonomi oldu. Katılımcıların yüzde 53,8'i ev içinde ekonomik sorunların konuşulduğunu kaydetti.

YÜZDE 20 KİRA VERGİSİ DESTEKLENMİYOR

sozcu.com'da yer alan habere göre; Katılımcıların yüzde 69,2'si kiralara her ay uygulanması düşünülen yüzde 20 kira vergisi uygulamasını desteklemediğini ifade etti. Vergi tasarı tartışmaları kapsamında kira ödemelerinde kira bedelinin yüzde 20’sinin her ay vergilendirileceği ve geri kalan tutarın ev sahibinin eline geçeceği uygulama tasarısı tartışmaları katılımcıların yüzde 69,2’si tarafından desteklenmedi. Katılımcıların yüzde 89,6’sı uygulamanın olumsuz sonuçlar doğuracağını düşündüğünü söyledi.

 

Bu süreçte, uygulandığı takdirde katılımcıların yüzde 42,2’si kira bedellerinin artacağını, yüzde 17,5’i ekonomik sorunlara yol açacağını, yüzde 12,1’i kiracı ve ev sahibi arasında sorun oluşturacağını düşündüğünü belirttiği kaydedildi. 

Kiracıların yüzde 48’i ev sahiplerinin ise yüzde 37’si kira bedellerinin yükseleceğini söyledi. Kiracıların yüzde 92,9’u, ev sahiplerinin ise yüzde 86,5’i uygulamanın olumsuz sonuçlar doğuracağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 34,9'u kıt kanaat geçinebildiği yönünde görüş belirtti.İstanbulluların stres seviyesi 6,6, mutluluk seviyesi 5,4 olarak ölçüldü.

YÜZDE 44,6 EKONOMİNİN KÖTÜLEŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Katılımcıların yüzde 58,4’ü ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti. İkinci sırada, yüzde 18,4 ile İsrail’in Gazze’yi İşgali, üçüncü sırada ise yüzde 5 ile Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası yer aldığı belirtildi.

Haziran ayında katılımcıların yüzde 18,1’i Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 37,3’ü değişmeyeceğini, yüzde 44,6’sı kötüleşeceğini belirtti. Nisan ayı sonuçlarıyla karşılaştırıldığında Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtenlerin oranı artarken iyileşeceğini belirtenler oranında azalma yaşandı.

Kira geliri vergisi nasıl alınmalı? Böyle yapılmazsa, kiralar fırlar, ev sahibi-kiracı sorunları karmaşıklaşır!

Konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak, boş ev vergisi gelecek! Vergi nasıl hesaplanacak?

Ev sahipleri dikkat! 2024 kira vergisi ne kadar?

Kira vergisi yüzde 50'den fazla artacak: Yakında ne ev sahibi, ne de kiracı kalacak!