03 / 05 / 2024

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!

Mega kent İstanbul'daki metruk binalar adeta tehlike saçıyor. İşte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin göz yumduğu ve İstanbullular için büyük tehlike arz eden bazı örnekler...



Her gün binlerce vatandaş, mega kent İstanbul'daki tehlikeli sokaklardan geçerek işine veya okuluna gidiyor. Takvim'de yer alan habere göre, özellikle dar sokaklarda yer alan  eski binalar yoldan geçen vatandaşların korkulu rüyası oldu. Bunlardan biri de 5 Ekim tarihinde Kumbaracı Yokuşu sokağında bulunan ve bir bölümü göçen 5 katlı bina. Her an yıkılma tehlikesi olan binanın, sokağa bakan arka bölümünde ise belediye ekiplerinin sadece demir bariyerlerle aldığı önlem mevcut. Sokaktan geçenler ise her an yaralanma veya ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!

METRUK BİNALAR TEDİRGİN EDİYOR

Yıkılma tehlikesi olan binaların önünden geçerken tedirgin olduğunu, fakat kaldırımı kapatan bariyerlerin yeterli güvenliği sağlamadığını dile getiren Seda Turgay, "Beni tedirgin ediyor. Çünkü bina önünü kapattıklarında kaldırımı da kapatmış oluyorlar. Trafiğe açık bir alanda bu durum yaşandığında mecburen kaldırımdan çıkıyorsun, bu sefer arabalar ile yüz yüze geliyorsun. Her türlü tehlikedesin yani. Ben küçükken haberlerde inşaatın önünden geçerken bir kızın kafasına cam parçası düşmesiyle hayatını kaybetmesini görmüştüm. O beni çok etkilemişti. O yüzden önü kapatılmayan binaların önünden geçerken yine tedirgin oluyorum. Yine yola çıkıp yürüyorum" diye konuştu.

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!


ÖNLEM ALINMALI

Sedatcan Çoban da bu tip yapıların önlerinin kapatılmasının ve insanların geçişine engel olunmasının çözüm olmadığını söyleyerek, "Örneğin şu anda arkamda gördüğümüz (Kumbaracı Yokuşu Sokak'taki metruk bina) gibi, böyle bir yer de tehlike söz konusu. Ve daha yakın zamanda olan depremden sonra da böyle yerlerin çok daha tehlikeli olduğunu düşünmekteyim. Çünkü daha burada az önce kedileri görüyordum açıkçası ve kedilere giderken, buranın neden kapatıldığı hakkında bir yukarı doğru bakında gerçekten hani korktum. Bir anlık gerildim açıkçası. Bunların daha farklı şekillerde önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde sadece önlerinin kapatılarak insanların geçişlerini engellemenin bir çözüm olduğunu düşünmüyorum" dedi.

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!


İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!

 

DÜŞMEK ÜZERE OLAN KIRIK DÖKÜK CAMLAR

Bir başka tehlike ise her gün yüzlerce insanın geçtiği sokaklarda yer alan kırık dökük camlara sahip yapılar. Bunlardan biri ise, Yenikapı metro istasyonuna gitmek için pek çok kişinin geçtiği, yoğun insan trafiğinin olduğu sokakta yer alıyor. Bu binadan her an birilerinin kafasına cam parçaları düşebilir fakat bina çevresinde hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor.

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!


ELEKTRİK KAÇAĞINA DA NEDEN OLABİLİR

Sıklıkla bu sokağı kullanan Burcu Önder, "Bu direklerin artık burada olmaması gerekiyor. Yenileri dikilmiş. Artık bunların kaldırılması gerek. Görüntü kirliliğinin yanı sıra elektrik kaçağına da neden olabilir. Çevreye, insanlara zarar verebilir"diye konuştu. Sokakta işyeri olan Mustafa Altıparmak da, bu direklerin yıllardan bu yana atıl olarak kaldırımın ortasında olduğunu, her an insanların, park edilen araçların veya binaların üzerine devrilebileceğini vurgularken, en kısa sürede kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!

 

ÇATLAMIŞ BETON DİREKLER HER AN BİR FACİAYA YOL AÇABİLİR


Bir başka tehlike de sokakta kaldırımın ortasında yer alan, uzun süreden bu yana kullanılmayan çatlak beton direkler. Avcılar Merkez'de Gültekin Sokak'ta kaldırımın ortasına seneler önce dikilen beton direklerinin birkaç metre uzağına metal direkler dikildi. İşlevsiz kalan beton direklerin kaldırılması ise unutuldu. Kullanılmayan beton direkteki kablolar da bazı kişilerce çalındı. Bu sokakta oturanlar ya da bu sokağı kullanan vatanşdalar, sosyal medyada yer yer dikey çatlayan beton direklerinin tehlike yarattığını söylerken, bu bölgede oturanlar da aynı direklerden yakındı. Gültekin Sokak'ta iş yeri olan Cengiz Bileç, kullanılmayan fakatyıllardan bu yana kaldırılmayan beton direklerinin ciddi bir tehlike oluşturduğunu dile getirdi. Bileç, 1999 Gölcük Depremi'nde de burada bulunan beton direkte boylamasına uzanan çatlaklıkları gösterirken, "Avcılar'da minare bile devrilirken, yıllardan bu yana kullanılmadan duran, çatlayan bu direkler ciddi tehdit oluşturuyor. En kısa sürede kaldırılması gerek" şeklinde konuştu.

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!

 

İstanbul sokaklarındaki metruk binalar tehlike saçıyor!

 

SUR ÇEVRESİNDE TEHLİKELİ OYUN

Topkapı'daki tarihi surların bulunduğu alan ise bir diğer tehlike noktası. Özellikle hafta sonları aileler, etrafı yeşillik olan bu bakımsız surların etrafında piknik yapıyor. Çocukları da, her an bir taş parçasının kendilerine isabet edebilecek olmasından habersiz bu alanda oyunlarını oynuyor. Her an insanları ölümle burun buruna getirebilecek bu tehlikelere karşı, ciddi güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor.

 

İstanbul'da metruk bina seferberliği başladı!

 


Geri Dön