29 / 04 / 2024

İstanbul Süreyya Paşaya kampüs hastane yapılacak!

İstanbul Süreyya Paşaya kampüs hastane yapılacak!

Sağlık Bakanlığı Kamu-Özel Ortaklığı Daire Başkanı Yılmaz: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İstanbul Anadolu yakasına sağlık kampüsü sözü vermesi üzerine İstanbul Süreyya Paşaya kampüs hastane yapılacak" diye konuştu



İstanbul Süreyya Paşaya kampüs hastane yapılacak. Kampüs hastanelerde gri su sistemi uygulanacak ve bu şekilde yüzde 60 sudan tasarruf sağlanacak.

Kampüs içinde doktorlar için ginger, vatandaşlar için de golf arabası ve yürüyen yollarla ulaşım sağlanacak. Sağlık Bakanlığı Kamu-Özel Ortaklığı Daire Başkanı Abdulvahap Yılmaz, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İstanbul Anadolu yakasına sağlık kampüsü sözü vermesi üzerine İstanbul Süreyya Paşaya kampüs hastane yapılacağını söyledi.

Türkiye genelinde 20 ilde kampüs hastane projesinin başlatıldığını ifade eden Yılmaz, "İstanbul Süreyya Paşada bir planlamamız yoktu. Resmi yazı geldi. Yazıda, 2 bin yataklı bir kampüs oluşturmamız istendi. Başbakanımızın İstanbul Anadolu yakasına sözü vardı, onu ekledik. Proje sayısı sürekli değişiyor. Toplam 15 ihalenin süreci devam ediyor. Gelecek yıl tüm temeller atılmış olur" dedi.

Yabancı yatırımcının "PPP" ilgisi

Yılmaz, yabancı yatırımcının yap-kirala-devret (PPP) modeliyle yapılan sağlık kampüslerine yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi. Alarko Siemens, Philips gibi markaların dışında İtalyan, Amerikan, Avusturya, İspanyol ve İngiliz firmalarının da sağlık kampüslerine büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Yılmaz, "Yerli yatırımcı, bu model kabul edilecek mi diye önce izledi. Sonra onlar da ilgili göstermeye başladır" diye konuştu.

Yatılımların gün geçtikçe arttığını vurgulayan Yılmaz, "Şu an yatırım yapılan ülkeler arasında değiliz. Ancak buna rağmen sağlık alanında diğer ülkeleri yatırım yapma konusunda ikna ettik. Bu projeler, sadece sağlıkta değil. Diğer kamu kurum ve kuruluşun da önünü açacak projeler. Eğitimde olsun, Adalet Bakanlığında, Ulaştırma ve Enerji Bakanlığında olsun bu projeler öncülük yapıyor. Bu bakanlıklar bize geldi. Bu konuda temaslarımız sürüyor" dedi.

Kaliteden kaçan cezasını öder

Bu modelde diğer ihalelerde olduğu gibi müteahhit kabul edildikten sonra gidemediğini belirten Yılmaz, "25 yıl boyunca aynı kaliteyi vermek zorunda. Ameliyathanedeki sterilizasyon sağlanamadığında gerekirse komple sterilizasyonu değiştirecek ve geçen sürede de ceza yazılacak" açıklamasında bulundu.

Hastanelere gri su sistemi geliyor

Yılmaz, kampüs hastanelerinde yapılacak yeniliklerle ilgili de bilgi verdi. Kampüs hastanelerde "Gri su sistemleri" kurduklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hastanelerde su çok tüketilir. Gri su sistemi sayesinde hastanedeki su sarfiyatını yüzde 60 oranında daha azaltıyoruz. Gri su sisteminde, bütün hastanelerin suları arıtmadan geçtikten sonra pisuvarlara veriliyor. Biriktirilen çatı suları, yağmur suları ve arıtmadan geçen sular için göletler oluşturulacak, yeşil alan sulamalarında otomatik sulamada kullanılacak. Öte yandan, kampüste araç kullanılmayacak. Tamamen yer altı otoparkları olacak. kampüs içinde yürüme bantları, golf araçları, doktorlar içinde gingerlar
 kullanılacak. Otoparklardan polikliniklere asansör ve yürüyen merdiven kullanılacak.Polikliniklerden merdivenle çıkan yaşlılar var. Bunu Amerikalarla çalıştık, projeler gelecek 50 yıla hitap eden projeler oldu."

Sağlık kampüsü yapılacak kentler

Türkiye genelinde sağlık kampüsü yapılacak iller şöyle: "Kayseri, Ankara-Etlik, Adana, Ankara-Bilkent, Bursa, Elazığ, Gaziantep,
 İstanbul-İkitelli, İstanbul-Bayraklı, İstanbul-Süreyya Paşa, Kocaeli,Konya-Karatay, Mersin Entegre Sağlık Kampüsü projeleri, Isparta Şehir Hastanesi, Mersin ve Manisa Eğitim Araştırma Hastanesi."
         AA


Geri Dön