23 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi konut alanı oldu!

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi konut alanı oldu!

Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir bütçe ile hayata geçirilen  İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesinin açılış tarihi önce 2016’ya, ardından 2018’e ertelendi. 




Milliyet Gazetesi yazarlarından Güngör Uras bugünkü köşesinde ''Finans merkezi konut alanı oldu'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Güngör Uras'ın yazısı... 

 

İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasını istiyoruz. Bu amaçla, İstanbul’da Ataşehir’de 300 dönüm arazi üzerinde 5 milyar dolarlık bir projeye soyunduk.

 

Derken “finans merkezi” olmaktan ümidi kestik. Finans merkezi “konut merkezi”ne dönüştü. İnşaat firmaları finans merkezini konutla doldurdu.

 

Bina inşa ederek İstanbul’u uluslararası bir finans merkezi haline getirebilme şansımız yok.

 

Z/yen adlı küresel araştırma şirketi tarafından 2007’den bu yana yılda iki kez hazırlanan Dünya Finans Merkezleri listesinin Eylül 2017 sonuçlarına göre, İstanbul uluslararası finans merkezleri sıralamasında 78’inci sırada.

 

Daha da önemlisi şu: İstanbul zaman geçtikçe finans merkezleri sıralamasında öne çıkacak yerde, sıra kaybediyor.

 

İstanbul 2016 Mart ayında 45’inci sırada iken, 2016 Eylül ayında 57’nci sıraya, 2017 Mart’ında 66’ncı sıraya düşmüştü. 2017 Eylül sıralamasında gerileme devam etti. İstanbul 78’inci sırada yer aldı.

 

Dünya üzerinde 92 şehirde yapılan ankette, 2 binden fazla finans ve ekonomi uzmanına çalışma koşulları, çalışma altyapıları, kalifiye eleman ihtiyacı, mali sektördeki gelişimin kalitesi konularında sorular yöneltiliyor. İş ortamı, finans kesiminin gelişmişlik durumu, altyapı, sosyal ortam, yaşam koşulları, uluslararası ilişkiler, ekonomik istikrar gibi yüzü aşkın farklı kıstas değerlendirilerek liste hazırlanıyor.

 

Uluslararası finans merkezleri sıralamasında ilk sıralarda Londra, New York, Hong Kong, Singapur ve Tokyo var. Bizim çevremizdeki şehirlerden listenin ön sırasına çıkabilen Dubai 18’inci sırada.

 

Hükümet 2007 yılında genel merkezleri Ankara’da bulunan kamu bankaları, finans kuruluşlarının İstanbul’a taşınacağını açıkladı. Adres olarak da Ataşehir’deki 300 bin metrekarelik dev araziyi gösterildi.

 

Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir bütçesi olduğu söylenen projenin açılış tarihi önce 2016’ya, ardından 2018’e ertelendi.

 

Konut alanı oldu
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı adı verilen karar Ekim 2009’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

TOKİ arazi üzerindeki parselleri kamu kuruluşları ve bankalara sattı. Ardından Emlak Konut GYO mimari tasarımı yaptırdı ve proje hazırlama süreci başladı. Kasım 2012’de “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesi gerçekleştirildi.

 

İhaleyi 1 milyar 460 milyon liralık hasılat teklifliyle Ağaoğlu kazandı. Projenin tüm hafriyat işlerini, ortak altyapılarını, ulaşım yollarını, kapalı ve açık otoparklarını yapmayı üstlendi.

 

Derken, inşaat firmaları çevreyi paylaştı. Çevrede çok sayıda konut inşa edildi, ediliyor. Finans kuruluşlarını bir araya toplamakla, uluslararası finans merkezi haline gelmek başka şeyler.


Ataşehir, “Uluslararası Finans Merkezi” olamasa da “finans merkezi” yapılaşma alanı olarak önemli büyüklükte inşaat yatırımlarıyla hızla betonlaşıyor.


Geri Dön