15 / 11 / 2024

İstanbul Üniversitesi'ne bağlı 16 müze halka açılıyor!

İstanbul Üniversitesi'ne bağlı 16 müze halka açılıyor!

Bugüne kadar akademisyenlerin, öğrencilerin ve yabancı araştırmacıların yararlandığı İstanbul Üniversitesi'ne bağlı müzeler yakında halka açılacak. şžu anda restorasyon aşamasında olan 16 müze materyal açısından oldukça zengin




İstanbul Üniversitesi, uzun süredir hummalı bir çalışmanın içinde. Fakültelerdeki özel müzeler restore ediliyor. Üniversiteye bağlı toplam 16 müze var. çoğunun kuruluş tarihi çok eskiye dayanıyor, sergi materyali bakımından da zengin. Yıldız Sarayı'ndan, Atatürk ve Abdülhamit döneminden eserler oldukça çok. Nadir Eserler Müzesi, İletişim Müzesi, Tıp Tarihi Müzesi, Zooloji Müzesi bunlardan birkaçı. Müzelerden 1900'lü yıllarda açılanlar da var, 2000'li yıllarda da. Oluşturma şekilleri genellikle aynı; alanında uzman kişilerin ya da akademisyenlerin mesleki araç gereçlerini müzeye bağışlaması, sonra da bu müzelerin zamanla zenginleştirilmesi. Bugünkü haliyle hepsi birer tarih niteliğinde ancak tanınmıyor. Daha çok akademisyenler, öğrenciler ya da yabancı araştırmacılar yararlanıyor. İşte üniversitenin çalışma yapmasının amacı da bu müzeleri halkın hizmetine sunmak.

Projede; restore çalışmaları, ziyarete gelenleri bilgilendirecek uzman kişiler, bütün malzemelerin tek tek kayda geçirilerek güvenli hale gelmesi gibi çalışmalar yapılıyor. Bazı müzeler ziyarete açıkken bazıları için birkaç gün önceden izin almak şart. Restorasyonlar bitince bu izinler de ortadan kalkacak. Ziyaret ve bilgi edinmek için uygun koşullar sağlanacak. Projenin mimarı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, göreve geldiğinde bu kadar müze olduğunu bilmiyormuş. Söylet, '16 müzenin varlığından haberdar olunca müzeleri hem hocalarımıza hem öğrencilerimize hem de halkımıza tanıtmak görevimiz diye düşündüm.' diyor.

II. Abdülhamit'in fotoğraf albümü de var

1924'de hizmet vermeye başlayan Beyazıt'taki Nadir Eserler Kütüphanesi'nde; 52 bin cilt Türkçe, Arapça, Farsça, Latince ve diğer dillerde basma ve yazma kitap, dergi, gazete, harita, plan bulunuyor. En eski tarihi eser, KÜ»fi yazıyla, ceylan derisi üzerine yazılan X. yüzyıla ait Kur'an-ı Kerim.

Kütüphanenin en özel eserleri Yıldız Sarayı fotoğraf albümünde. Sultan II. Abdülhamit dönemine ait 911 albümdeki 36 bin fotoğraftan oluşan koleksiyon, 17 bin konu başlığı altında arşivlenmiş. Fotoğraf albümleri, 19. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan topraklardaki sosyal yaşamı, şehir ve tabiat güzelliklerini, arkeolojik yöreleri, sarayları, kaleleri, camileri, hastaneleri, önemli şahısları ve kıyafetleri belgelemiş.

İlk iletişim müzesi

2002'de kurulan İletişim Müzesi'nde Osmanlı'dan günümüze yayınlanmış, Osmanlıca ve Latin harfli gazete ve dergilere ait orijinal örnekler, radyo, TV ve sinema alanında kullanılan kamera, film projeksiyon cihazı, radyo vb. elektronik aletler var.Galeride 1949'da kurulan TRT İstanbul Radyosu'nun ilk stüdyo ekipmanları da sergileniyor. Türk gazeteciliğinin başlangıçtan günümüze geçirdiği aşamaları, radyo TV-sinema alanında kullanılan cihazların geçirdiği teknolojik gelişmeyi yakından görme imkanı veren galeri, ziyaretçileri nostaljik yolculuğa çıkarıyor.

Tıp alanında en zengin koleksiyon

1985'te çapa'da kurulan Tıp ve Eczacılık Tarihi Müzesi'ndeki malzemeler, alanında Türkiye'deki en zengin koleksiyon. Müzede, Türk tıp tarihine ait elyazmaları, cerrahi tedaviye ait malzemeler, portreler, fermanlar, doktorlara verilen nişan, kokart ve rozetler bulunuyor. İçeriği, fakültenin anabilim dalları ve laboratuvarları, resmi hastaneler, özel muayenehane ve eczanelerden, emekli doktor, diş hekimi, eczacı, sahaflardan ve eski eser satan dükknlardan sağlanan tarihi malzemelerle oluşturulmuş.

Materyaller Yıldız Sarayı ve yurtdışından

Prof. Dr. Andre Naville tarafından kurulan Fen Fakültesi'ndeki Zooloji Müzesi materyalinin bir kısmı Yıldız Sarayı'ndan, bir kısmı da Almanya ve Fransa'dan hediye gönderilmiş. 1937 yılında Ord. Prof. Dr. Curt Kosswig'in yaklaşık 15 yıl süren çalışmaları sonunda, Türkiye memeli hayvanları, kuşları, sürüngenleri, kurbağaları, balıkları ile çok sayıda omurgasız hayvan sınıflarından örnekler toplanmış ve Zooloji Öğretim Müzesi zenginleştirilmiş.

'Müze yönetimi bölümü açtık'

Prof. Dr. Yunus Söylet (İstanbul Üniversitesi Rektörü): Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Müzeler kapsamında resmi onaylı tek müzemiz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi. Diğerlerinin de kurumsallaşması için çalışıyoruz. Türkiye'de ilk defa Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Müze Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı'nı açtık. Edebiyat Fakültesi'nde Müzecilik Bölümü'nü kurduk. İ.Ü. Müzeleri ve Kültür Miraslarının Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi şu anda kurulma aşamasında.

Üniversiteye bağlı 16 müze var

Radyoloji Teknoloji Müzesi (İÜ Onkoloji Enstitüsü- çapa)

Tıp Tarihi Müzesi (İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)

Zooloji Müzesi (İÜ Fen Fakültesi Biyoloji bölümü- Vezneciler)

Hidrobiyoloji Müzesi (İÜ Fen Fakültesi Biyoloji bölümü-Vezneciler)

Botanik Bahçeleri Müzesi (İÜ Fen Fakültesi Biyoloji bölümü- Süleymaniye)

Herbaryum/Kurutulmuş Bitki Müzesi (İÜ Fen Fakültesi Biyoloji bölümü)

Gözlemevi (İÜ Fen Fakültesi-Beyazıt)

Deniz Ürünleri Müzesi (İÜ Su Ürünleri Fakültesi- Laleli)

Jeoloji Müzesi (İÜ Mühendislik Fakültesi- Avcılar)

İletişim Müzesi (İÜ İletişim Fakültesi- Beyazıt)

Osteoarkeoloji Müzesi (İÜ Veterinerlik Fakültesi- Avcılar)

Eczacılık Müzesi (İÜ Eczacılık Fakültesi-Beyazıt)

Feyhaman Duran Kültür ve Sanatevi (Beyazıt)

Atatürk Arboretumu (İÜ Orman Fakültesi- Bahçeköy)

Tıp Tarihi Müzesi (İÜ Tıp Fakültesi)

Nadir Eserler Kütüphane Arşiv Müzesi (Beyazıt)
Zaman/FATMA TURAN


Geri Dön