02 / 05 / 2024

İstanbul yabancıların şirket merkezi haline geldi!

İstanbul yabancıların şirket merkezi haline geldi!

Yıl sonuna kadar 4.2 milyon metrekarelik A sınıfı ofis arzına ulaşması beklenen İstanbul, yabancıların da gözdesi oldu. Aralarında Statkraft'ın da bulunduğu pek çok yabancı şirket merkezini İstanbul'a taşıdı.



Dünyanın en pahalı 20 ofis pazarı içinde yer alan ve ofis hareketleri çok hızlı seyreden İstanbul, yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından aldığı talebi de sürekli katlıyor. Özellikle ulaşım ağlarına yakın ve iyi lokasyonda konumlanan ofis projeleri henüz bitmeden toplu olarak satın alınıp kiralanıyor. 2014 yılında başlayan banka ve çeşitli şirketlerin genel müdürlük binaları olarak toptan satın alma trendi de sürüyor. Toplam A sınıfı ofis arzının yıl sonuna kadar 4.2 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Merkezi iş alanı (MÎA) içinde yer alan LeventMaslak hattı dışında Avrupa yakasında Kağıthane ve Seyrantepe, Asya yakasında ise Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı ve Küçükyalı yerel ve uluslararası ofis kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıkıyor. Levent ve Ataşehir gözde Cushman&VVakefield yönetici ortağı Gönden, ofis kiralamalarda Levent ve Ataşehir bölgesinin ön plana çıktığını söyledi. 


MERKEZLERİNİ TAŞIDILAR 

Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman& Wakefield, İstanbul'un yabancı şirketler için cazibe merkezi olduğunu açıkladı. Cushman&Wakefield yönetici ortağı Tuğra Gönden, 2015'te Mayıs ayı sonuna kadar aralarında dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Statkraft'ın da bulunduğu yabancı firmaların merkezlerini İstanbul'daki çeşitli ofis alanlarına taşıdığını söyledi. Gönden, "Statkraft, River Plaza'da yeni Türkiye merkez ofisleri için 658 metrekarelik yer kiraladı. Ayrıca DEİK, 2 bin 4 yüz metrekare ofis kiralayarak merkez ofisini Levent'e taşıdı. Experian da merkez ofisini Levent'e taşıyan şirketlerden biri oldu. Anadolu yakasında ise DuPont, CEVA, Lenovo ve Toshiba Medical, toplamda 8 bin metrekare alan kiralayarak Türkiye merkez ofislerini Palladium Tower'a taşıdılar" dedi. ENBS Merkezi iş alanı (MİA) içinde yer alan Levent-Maslak hattında en büyük sorun trafik. Yeni oluşan ofis bölgelerinde özellikle metro ağına yakın olan alanlar yerli ve yabancı ofis alıcısının aradığı 'ilk' özellik olarak göze çarpıyor. Nitelikli işgücünü hedefleyen şirketler için 'çalışacak en iyi yer' kavramı öne çıkıyor ve bu nedenle metro hattına yakınlık, akıllı lokasyon ve verimli kat alanı gibi niteliklerin önemi artıyor. 


Habertürk


Geri Dön