29 / 04 / 2024

İstanbul, zenginlerin emlakta yatırım adresi durumuna geldi

İstanbul, zenginlerin emlakta yatırım adresi durumuna geldi

Birkaç yıl öncesine kadar yatırımlarını emlakta değerlendirmek isteyen Türk zenginler yurtdışında projelere bakarken artık dışarı çıkmaya gerek görmüyor...



Markalı lüks konutta dünyadaki rakipleriyle yarışabilecek projelere sahip İstanbul, zenginlerin emlakta yatırım adresi durumuna geldi. Metrekare fiyatlarının 20 bin dolara kadar çıktığı lüks konutlar daha maket aşamasındayken tükeniyor.

Zengin yatırımcının parasına yön veren lüks yatırımlar yönünü İstanbul'a çevirdi. Birkaç yıl öncesine kadar yatırımlarını emlakta değerlendirmek isteyen Türk zenginler yurtdışında projelere bakarken artık dışarı çıkmaya gerek görmüyor. Bunun yanı sıra yabancı emlak yatırımcıları da Türkiye'deki lüks konut projelerinde fırsatları araştırıyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, son yıllarda projelerinde farklılık yaratmak isteyen müteahhitlerin ünlü mimarlarla anlaşarak ve ünlü zincirlerle işbirliği sağlayarak lüks projeler de hayata geçirmeye başladığına değiniyor. Tanes, emlak patronlarını şehrin inde buldukları arazileri lüks projelerle değerlendirmek istediğine değiniyor.

PROJELERİN YÜZDE 15'İ LÜKS
Tanes, bunun dünya metropolleri arasındaki İstanbul'da çok doğal bir süreç olduğunu söylüyor. Hayata geçirilen konut projelerinin yüzde 15'lik bölümünün lüks konutlardan oluştuğunu açıklayan Tanes, orta gelir gurubuna yapılan 4- 5 bin konutluk büyük hacimli konutların yanında lüks konutların daha butik olarak 300-400 zaman zaman 50-60 üniteden meydana geldiğini belirtiyor. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdeki lüks proje yarışı emlak patronlarını da bu şehir içinde bulabildikleri değerli arazilerde lüks yatırım yapmaya itiyor. Bunun yanı sıra markaya meraklı olanlar için Armani, Philippe Starck gibi tasarımcıların ellerinin değdiği projeler de İstanbul'da yerini alıyor. Yatırımcıların en büyük problemini şehir merkezlerinde arsa üretmek oluşturuyor. Emlak Konut GYO ile şehir merkezlerinde arsa üreterek lüks konut sektörüne katkıda bulunacağını açıklıyor.

4 BİN $'DAN BAşžLIYOR
İstanbul' da lüks projelerdeki en düşük metrekare fiyatları 4 bin dolardan başlıyor, 20 bin dolara kadar çıkıyor. Yeni markalar pazara girdikçe bu metrekare fiyatlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı tahmin ediliyor. Emlak uzmanları bu fiyatların suni olmadığına dikkat çekerek, hem İstanbul'un coğrafi önemi hem de Türk ekonomisinin gelişen yapısıyla birlikte yakın tarihte metrekare fiyatlarının daha da yükseleceğini söylüyor. Sadece isim ve proje kalitesi değil metrekare fiyatlarının da Avrupa ve dünyadaki diğer rakipleriyle yarıştığı projeler İstanbul'un siluetini değiştireceğe benziyor.

KENTSEL DÖNÜşžÜM KALİTEYİ ARTIRIR
Emlak uzmanları en büyük problemin şehir merkezinde arsa üretmek olduğuna değinerek 'şžehir merkezinde arsa olmadığı için bizde lüks projeler şehir dışında yapılıyor. Oysa dünyada bu durum tam tersine işler. şžehir merkezleri yüks projelerin üretildiği yerlerdir' diyor. Uzmanlar kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesiyle birlikte arsa üretmi imkanı doğmasından dolayı şehir merkezlerindeki projelerin kalitesinin artırılacağına değinirken orta vadede fiyatlar üzerinde de olumlu etkisinin olacağına vurgu yapıyor.

LÜKS KONUTTA İSTANBUL MARKA OLUYOR

'İstanbul'da konut fiyatları Avrupa'nın çok gerisinde'
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik, konut fiyatlarında bir köpüğün söz konusu olmadığını söyledi.

İstanbul ve Bursa'da su temalı projeler inşa eden Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan Sinpaş GYO'nun İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik, İstanbul'da üretilen 130 bin konuttan yüzde 60'ının sosyal konut, yüzde 30'unun da lüks konut olarak üretildiği bilgisini verdi. Lüks konuttaki yüzde 30'luk dilimle ilgili olarak çelik, 'Lüks konutları iki katagoriye ayırmak gerekiyor. Birinci grupta, bizi ürettiğimiz projelerinde içinde yer aldığı sosyal alanlarıyla, konseptiyle farklılaşan ve B+ gelir grubuna hitap eden metrekare fiyatı 2 bin 500-3 bin 500 TL aralığındaki projeler, diğer grupta da A+ gelir grubuna yöenelik az sayıdaki daha özel projeler yer alıyor.

AVRUPA'DA 5-6 BİN EURO
Türkiye'de lüks konut projelerinin Avrupa'daki eşdeğerlerleri ile kıyaslandığında fiyat açısından ucuz olduğuna değinen çelik, 'Bizim metrekaresi 2500-3 bin 500 TL fiyat aralığından sattığımız konutlar Avrupa'da 5 bin - 6 bin eurolardan satılıyor' diye konuştu.

Hong Kong, Singapur gibi İstanbul'a benzer şehirlerde A+ projelerin metrekare satış fiyatlarının 50-60 bin dolarlar seviyesinde olduğuna işaret eden çelik, Türkiye'de fiyatların henüz düşük olduğunu ve nerelere kadar çıkabileceğini gösterdiğini vurguladı.

çelik, Türkiye'de nitelikli lüks konutlara olan ilginin hızla arttığına işaret eden çelik, Sinpaş GYO'nun Bosphorus City ve İstanbul Sarayları gibi projeleriyle, farklı gelir gruplarına nitelikli bir yaşam sunduklarını söyledi.

150 BİN TL"DEN BAşžLAYIP 2 MİLYON TL"YE KADAR çIKIYOR
Sinpaş Yapı"nın Bosphorus City projesinde konut fiyatlar 150 bin TL"den başlayıp 2 milyon TL"ye kadar çıkıyor.

'Birkaç yıl içinde metrekaresi 25 bin dolara konut satmak hayal değil'
Spradon projesi içindeki villa projesiyle lüks konut üreten Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, Türkiye'nin daha çok lüks konuta ihtiyacı olduğunu kaydediyor. çok kaliteli konut üretilmesine rağmen fiyatların hala Avrupa ülkelerinin dörtte biri seviyesinde olduğunu söyleyen Kuzu, 'Ancak bu fiyatlar burada durmayacak. Yakın zamanda daha da yükselecek. Ben 25 bin dolar fiyatlarını orta vadede yakalayacağımızı düşünüyoruz. Gerçek eğerler bu seviyeleri bulacak. Bu bir hayal değil' diye konuşuyor. Kuzu, özellikle de kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesiyle daha fazla lüks konut üretileceğini böylece fiyatların da bununla doğru orantılı olarak yükseleceğini kaydetti. Spradon Evleri projesindeki en villaların metreklare fiyatlarının 4 bin ile 8 bin TL arasında olduğunu kaydeden projedeki en pahalı villa fiyatının ise 2.5 milyon TL olduğunu söyledi.


Sabah Emlak/Dilek Taş- Bülent Yoldaş

 


Geri Dön