Sektörel

İstanbul’a 10 bin kiralık konut geliyor! Yeni Konut Modeli'nde riskli yapılarda yaşayanlar öncelikli olacak!

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, Yeni Konut Modeli ile ilgili konuştu ve İstanbul’a 10 bin kiralık konutun gelmesini de sağlayacak örnek projede sona gelindiğini belirtti. Kalyoncu, kamu-özel sektör işbirliği ile kamu arazisinde kiralık konut üretmeyi planladıklarını belirtti. İşte ayrıntılar...

Erişilebilir konut, ilk sırada İstanbul olacak şekilde pek çok kentte milyonlarca vatandaşın ortak sorunu haline geldi. Hızla yükselen fiyatlar konut sahibi olmayı zorlaştırırken, konut sahipliği oranı azaldı, kiracı sayısı yükseldi. 

Bir de kira piyasasında yaşanan arz-talep dengesizliği sebebiyle kira bedelleri de fırlayınca, dar ve orta gelirli haneler çıkmaza düştü. 

Bu sorunun çözülebilmesi için gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından yeni konut modeli önerisi oluşturdu. Temmuz'da duyurulan modelde; kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesi, arsa mülkiyetinin de devlette kalması fikri gündeme getirildi. Böylece arsa maliyetinin sıfırlanacağına ve kiraların yarı yarıya düşebileceğine dikkat çekildi. 

Merakla beklenen söz konusu model kapsamında, ilk örnek proje için son aşamaya gelindiği belirtildi. 

İSTANBUL'A 10 BİN KİRALIK EV

18’incisi gerçekleştirilen GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde yeni konut modeli ile ilgili son gelişmeleri aktaran GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, modelin ilk örneği için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğuna vurgu yaptı. 

Mehmet Kalyoncu, yaptığı açıklamasında "Finansman ve geliştirici hazır, geriye sadece arsa kalıyor. Arsa sahipleri; kamu, belediyeler, birlikler, organize sanayi bölgeleri veya özel şirketler. Biz modelin arsası kamudan gelir diye beklerken, bir özel şirketten gelme ihtimalinin yüksek olduğu bir duruma ulaştık" ifadelerine yer verdi ve özel şirketin yönetim kurulu kararının beklendiğini dile getirdi. 

"İstanbul’da yaklaşık 10 bin konut yapılabilecek" diyen Mehmet Kalyoncu, şehrin nüfusunun artırılmayacağına, riskli yapı ve riskli alan sınırları içerisindeki kiracı ve ev sahiplerine öncelik tanıyıp, kentsel dönüşüm sürecini destekleyeceklerine vurgu yaptı. 

İnşaatı kimin yapacağına arsa sahibinin karar verdiğinin de altını çizen Kalyoncu, "Teknik müşavir tutabilir, ihaleye çıkabilir. GYODER’in konsorsiyum kurması, güçbirliği yapması ve birlik şekilde bunu yapması da mümkün. Ortak iş yapma kültürü geliştirilmeli. Bu pek çok şeyin önünün açılmasını sağlar.

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, kiralama modelinin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul’da inşa edilecek 350 bin rezerv konut projesi ile de uyumlu olduğuna dikkat çekti. 

"Dönüşüm için Bakanlığın inşa edeceği rezerv konutlarda da kiralama amaçlı üretim yapılabilir. Önerimizi Bakanlığa ilettik" ifadelerini kullanan Mehmet Kalyoncu, Yeni Konut Modeli’nin Orta Vadeli Program (OVP) ile de örtüştüğünün altını çizdi. 

Kalyoncu, OVP'nin konut politikalarında devlet borçlanmasın, enflasyonu düşürücü etkisi olsun, erişilebilir olsun, dış kaynak girişine uygun olsun denildiğini söyledi ve "Bizim modelimizde 4’ü de bulunuyor. Bu sebeple modelimizin uygulanabileceğine inanıyoruz. Hedefimiz kamuya yük olmak değil, kamudan yük almak" şeklinde konuştu. 

Kalyoncu, yeni konut modeli ile ilk etapta sorunun en derin olarak yaşandığı stanbul’da konut stoğunun yüzde 10’unu hedeflediklerine de vurgu yaptı. 

1.20 faizli konut kredisinde son durum ne? Düşük faizli konut kredisi çıktı mı? 

Kirada fahiş zamlar son buluyor! Dijital kayıt sistemi geliyor!

GYODER Başkanı Kalyoncu, kiraları düşürecek yeni konut modelini duyurdu!