GYODER Başkanı Kalyoncu, kiraları düşürecek yeni konut modelini duyurdu!
Gayrimenkul sektörünün tüm paydaşlarını buluşturan 18’inci GYODER Gayrimenkul Zirvesi, bu yıl “Şehrini Vicdanla Tamamla” mottosuyla 25-26 Ekim tarihlerinde İstanbul düzenlendi. Zirvede konuşan GYODER Başkanı Kalyoncu, İstanbul’da konut stoğunun yüzde 10’unu hedeflediklerini söyledi.
Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından 2000’den bugüne düzenlenen, zengin içeriği ve uluslararası üst düzey konuşmacılarıyla beraber bir marka haline gelmeyi başaran GYODER Gayrimenkul Zirvesi bu yıl 18’inci defa 25 Ekim-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Sektörden birçok aktörün ve kurumun destekçisi olduğu 18’inci GYODER Gayrimenkul Zirvesi, bu yıl “Şehrini Vicdanla Tamamla” teması ile gerçekleştirildi.
Zirvenin ilk gününde 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri konu alan ‘Umut Çizgisi’ belgeselinin özel gösterimi yapıldı. Belgesel, 11 kenti etkileyen depremlerin ardından GYODER’in bölgede gönüllü olarak gerçekleştirdiği toplam 100 bin konutun master planlama ve mimari tasarım sürecini anlatıyor.
“AKILLI ŞEHİR KAVRAMI ENKAZ ALTINDA KALDI”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “2023’te zirvemizin açılışını, 8 ay önce tüm Türkiye’yi yasa boğan ve derinden etkileyen deprem felaketine dikkat çekmek amacıyla hazırladığımız belgesel ile gerçekleştirdik. 2022’deki zirvemizin mottosunda ‘Rota Yeniden Oluşturuluyor’ demiştik. Bu yıl, rota bizi depremle beraber vicdanımıza getirdi. 2023’te zirvemizin ana temasına ‘Şehrini Vicdanla Tamamla’ dedik. ‘Kalbi eğitmeden, aklı eğitmek eğitim olamaz. Vicdan sahibi olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir’ demiş Aristo. Yaşanan bu deprem, bize ‘vicdandan mahrum kalan aklın’, enkaz altında kaldığını gösterdi. Akıllı kentler kavramı da bu depremlerde enkaz altında kaldı. 2023 yılı hem Türkiye’de hem de yakın coğrafyalarda meydana gelen gelişmelerle ‘vicdan’a ne kadar ihtiyaç duyduğumuza işaret etti. ‘Şehrini Vicdanla Tamamla’, derken; yalnızca binaların, yolların veya altyapının inşasından söz etmiyoruz. Bu ifadeyle beraber şehir yaşayan insana odaklanıyoruz. Kentte yaşam mücadelesi veren, kentle kavga eden, savaşan, insanı yok eden anlayışa karşı çıkıyoruz. Kentler, yalnızca binalardan ibaret değildir. İnsanoğlunun topluluklar şeklinde yaşadığı yerlerdir. İşte tam da bu nedenle ‘akıllı şehir’ kavramını sevmiyorum. Bize akıllı değil vicdanlı kentler lazım. Bu vicdanlı kent dönüşümüne de ancak gayrimenkul sektörü önderlik edebilir. Bizler, kentlerimizin dizaynından, gelişimine, sürdürülebilirliğine ve yaşanabilirliğine kadar pek çok etapta etkin bir şekilde yer alıyoruz. Bu sorumluluğumuzu vicdanla taşımamız lazım. Çocuklarımızın vicdanlı kentlerde yetişebilmesi için… Kentlerimiz vicdanla imar edilmeli ki, biz ve bizden sonraki jenerasyonlar vicdanla yaşayabilsin. Cumhuriyetimizin tam da 100’üncü yılında hep beraber, Türkiye’yi daha güçlü, daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir geleceğe taşımalıyız. Bize emanet bırakılan bu topraklar da kentlerimiz de bize emanet ve emanet de ona sahip çıkanındır” dedi.
“İSTANBUL KONUT STOĞUNUN YÜZDE 10’UNU HEDEFLİYORUZ”
Zirvede üzerinde durulan bir diğer husus da erişilebilir konut problemiydi. GYODER, 20 Temmuz tarihinde erişilebilir konut problemine çözüm bulmak amacıyla kamu-özel sektör iş birliği (KÖİ) ile arsa maliyetlerini sıfırlayarak kiraları düşürecek GYODER Yeni Konut Modeli’nin lansmanını gerçekleştirmişti. Zirvede, Yeni Konut Modeli’ne ilişkin son gelişmeleri aktaran Kalyoncu, “Yeni Konut Modeli ile ilk aşamada problemin en derin şekilde yaşandığı İstanbul’da konut stoğunun yüzde 10’unu hedefliyoruz” diye konuştu.
"HER ALANDA YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATMALIYIZ"
Mehmet Kalyoncu’dan sonra konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu “Dünya iklim değişikliği ve şehirciliğe yönelik çok büyük bir risk altında. İklim değişikliği krizi nedeniyle tarihimize baktığımızda meydana gelen göçlerin bu sebeple olduğunu görüyoruz. Orman yangınları, seller, deprem, denizlerdeki müsilajlar hepsi meydana gelen iklim değişikliği ile oluyor. Her konuda yeşil dönüşümü başlatmalıyız. Aksi halde, bu tahribatlarla karşı karşıya kalırız. İstanbul’da riskli yapılardaki iyileşmeyi sağlamak amacıyla sahadayız. Şu anda 170 bin yapının iyileştirilmesi sürüyor. ‘Bizim Şehir’ adı altında bir pilot uygulama yaptık. Burada temel kriterlerimiz; kentlerin kimlikli, sağlıklı, insan merkezli, çevreci ve teknolojiyi insana yararlı olarak kullanan kentler olarak ortaya çıktı. Biz bir uygarlık kuracaksak bu perspektiften bakabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
"EŞİT ŞEHİRLERİ NASIL YARATACAĞIZ"
18’inci GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Oxford Üniversitesi’nden Küreselleşme ve Kalkınma Profesörü Ian Goldin da “21’nci yüzyılın değişiklikleri ışığında kentlerimizi tekrar düşünme ihtiyacı giderek daha da önemli hale geliyor. Dehşet verici felaketler, depremler, yıkımlar, savaşlar kentlerin geleceğine ilişkin tekrar düşünme fırsatı yaratır. Her şeyden önce eşit, sürdürülebilir kentlerin nasıl yaratılacağına odaklanmak lazım. Daha eşit toplumlarda fırsat yaratmak istiyorsak, makul fiyatlı ev, toplu taşıma, eğitim sistemi, sağlık sistemleri ve daha fazla insanı kaldırabilen diğer destekleyici altyapı gibi konulara yönelmemiz gerekiyor” değerlendirmelerinde bulundu.
Deprem bölgesine dev ödenek! Bütçenin yüzde 14,4’ü deprem bölgesine!
Eski Bakan Kurum açıkladı! Türkiye’nin en büyük konut seferberliği başladı!