15 / 05 / 2024

İstanbul'a 125 yeni otobüs geliyor! 2024 Ocak'ta hizmete sunulacak! 

İstanbul'a 125 yeni otobüs geliyor! 2024 Ocak'ta hizmete sunulacak! 

İBB ve İETT, yaklaşık 850 milyon TL'lik öz kaynakla İstanbul’a 125 yeni otobüs getiriyor. Söz konusu otobüsler 2024 Ocak'ta hizmete sunulacak. 



Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törende yaptığı açıklamasında "Göreve geldiğimiz an itibariyle, ihtiyaç duyduğumuz otobüs alımı konusunda hızlı bir adım attık. Görüşmelerimizi yaptık ve bir uzun vadeli krediyle, hızlıca 300 otobüs alımıyla ilgili süreçleri tamamladık" ifadelerine yer verdi. 

Sene sonundaki teslimlerle birlikte 252 otobüsü İBB bünyesine katarak filoyu gençleştirdiklerinin altını çizen Ekrem İmamoğlu, söz konusu açıklamasında "Bugünkü alımla beraber bu demek oluyor ki, neredeyse 400'e yakın bir araç sağlama imkanını 4-4,5 yılda arkadaşlarım, büyük fedakarlıklarla, ülkemizin yaşadığı ekonomik zorlukları düşünürsek… Ki bu araçlar, büyük oranda ne yazık ki döviz tabanlı fiyatlarla maliyetleri hesaplanıyor ve diğer emtia rakamlarındaki artışı da düşünürsek büyük fedakarlıklarla bu alımların yapıldığını buradan belirtmek isterim" ifadelerine yer verdi. 

İhaleyi yerli bir firmanın almasından da memnun olduklarını dile getiren İmamoğlu, "Geçtiğimiz günlerde toplu taşımada bizi çok etkileyecek olan KDV ve ÖTV artışları, aynı zamanda yaptığımız bu alımlardaki dövizin etkisi ve akaryakıt başta olmak üzere yaşanan diğer zamlar, bizim vatandaşa hizmetimizi çok zorlaştırmaktadır" dedi ve bu KDV, ÖTV farklarının 6 senede tüm filoyu sıfırlayacak düzeyde bir bedele ulaştığını dile getirdi. 

İstanbul a 125 yeni otobüs geliyor! 2024 Ocak ta hizmete sunulacak! 

5 Haziran 2023 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen AKİA markalı 125 otobüs, Ocak 2024 itibaıryla hizmete sunulacak. 

Söz konusu 125 aracın filoya katılması ile hali hazırda 10,5 olan İETT araçlarının yaş ortalaması, 9,5'e kadar gerileyecek. Solo tip dizel otobüs, tamamen yerli üretim araç olma özelliği ile dikkatleri çekiyor. 

12 metre uzunluğundaki otobüsler, yaklaşık 100  yolcu taşıma kapasitesine sahip. Otobüslerde ilk defa kullanılacak “kamera ayna sistemi”yle, ayna çarpması sonucu ortaya çıkacak kazalar engellenebilecek. 

Otobüslerin üzerinde yer alan hat bilgileri, Filo Yönetim Merkezi tarafından otomatik şekilde güncellenecek ve araçlardaki “telemetri sistemi” ile uzaktan arıza tespit sistemi yapılabilecek. 

Otobüsün içerisinde ve dışında, yolcu sayısı bilgilendirme ekranına yer verilecek. Ayrıca, “Şoför analiz sistemi” ile şoförün uyku ve yorgunluk durumu belirlenerek, bu şekilde cep telefonu ile konuşma ve sigara içme gibi olası olumsuz durumların önüne geçilebilecek. 

Turizm sektörü canlandı: Antalya 18 günde 1,5 milyon turisti ağırladı!

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon tahminleri geride bıraktı!

Eskişehir'de 40 adet arsa 15 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor! Arsa alacaklar dikkat! 


Geri Dön