İstanbul'a 199 yeni otel yatırımı yapılıyor!
İstanbul’da otellerin doluluk oranı yarı yarıya inmişken yeni tesis yatırımlarında tam bir patlama yaşanıyor. Yatak sayısını yüzde 47.7 artıracak 199 adet yeni tesis inşa halinde.
İstanbul’da otellerin doluluk oranı yarı yarıya inmişken yeni tesis yatırımlarında tam bir patlama yaşanıyor. Yatak sayısını yüzde 47.7 artıracak 199 adet yeni tesis inşa halinde. İstanbul’da 44 tane 5 yıldızlı, 57 tane 4 yıldızlı, 54 tane 3 yıldızlı otel inşa ediliyor. Sorunun tek çözümü ise gelen turist sayısını artırmaktan geçiyor
BACASIZ SANAYİ TUTUŞTU
Mayıs ayında İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 26.5 azalarak 869 bin kişiye indi. Yılın 5 ayında da 855 bin azalmayla 3 milyon 734 bine geriledi.
- İstanbul’a ait turizm harcamalarını bilmiyoruz. Ancak yatak fiyatlarından bazı çıkarımlar elde etmek mümkün. Satılan oda fiyatları nisandan nisana ortalama 130.2 Euro’dan 114.8 Euro’ya düştü, azalma yüzde 11.8. Sayıda yüzde 18.6 azalmaya yatak fiyatlarındaki düşüşün eklenmesi gerekir. Yatak fiyatlarının harcama içinde yarı yarıya pay aldığı varsayılırsa yüzde 18.6’ya yüzde 6 daha eklenir ve yüzde 25’lik kayba ulaşılır. Gelirlerde yaklaşık bu oranda bir kayba uğramış olabiliriz.
- Türkiye Otelciler Birliği’nin verilerine göre Türkiye çapında otel doluluk oranı nisanda yüzde 52.2 düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıla göre yüzde 22 azalma meydana gelmiş. Aynı verilerine göre, İstanbul’daki doluluk oranı yüzde 74’ten yüzde 50.3’e indi ve yüzde 32 azaldı. Doluluktaki bu azalma İstanbul’u Avrupa’nın en kayıplı turizm şehri haline getirdi. ikinci en yüksek kayıp terör saldırılarının olduğu Brüksel’de yüzde 30.9 ile gerçekleşti.
- İstanbul’da yarısı dolu olan otel, konaklama tesislerinin sayısı 512, yatak sayısı da 101.303. Bunun bir dökümü bitişikteki grafikte yer alıyor. Halen faaliyette olan 5 yıldızlı 87 otel, 4 yıldızlı 119 otel, 3 yıldızlı 110 otel bulunuyor. Turizm işi sadece konaklama değil, aynı zamanda yeme, içme ve eğlence demek. Bu alanda faaliyet gösteren işletme sayısı 706 ve kapasite de 112.022 kişi.
OTEL YATIRIMLARI TAM PATLAMIŞ
Turizmde yaşanan sorun sadece mevcut tesislerin ve işletmelerin sorunu değil. Aynı zamanda faaliyete geçmeye hazırlanan, inşa aşamasında olan otel, konaklama, yeme içme ve eğlence tesislerinin de büyük sorunu. Büyük bir hevesle bu işe soyundular ama belki de umduklarını bulamayacaklar veya bunun için belli bir zaman beklemek zorunda kalacaklar.
- Turizmde mevcut pasta dörtte bir oranında küçülürken, pastayı paylaşacak yeni oyucular sofraya geliyor. Ne kadar derseniz, özellikle konaklama tarafında rakam çok yüksek. İstanbul’da mevcut yatak sayısını yarı yarıya artıracak yeni yatırımlar yapılıyor. 512 tesise ve 101.303 yatak sayısına, ilerleyen dönemde 199 adet yeni tesis ve 48.276 adet yatak eklenecek. İstanbul’un yatak sayısı yüzde 47.7 artacak. 44 tane 5 yıldızlı, 57 tane 4 yıldızlı, 54 tane 3 yıldızlı otel inşa ediliyor.
- Hem mevcutların doluluk oranını normale getirmek hem de yenileri doldurmak için turist sayısını artırmaktan başka bir yol yok. Aksi takdirde yapılan tesisleri turizm amaçlı kullanamazsak, başka amaçlı kullanırız. Ne de olsa bina binadır, yıkılmaz, sahiplik değiştirir. Ama geçici bazı zorluklar yaşanır.
- İstanbul’da patlama düzeyine varan turizm yatırımlarında artış, bu sektöre, sektörün geleceğine ve İstanbul’a çok büyük umutlar bağlandığını gösteriyor. Maalesef böyle bir yatırım atılımı, tam da turizm sektörünün en büyük vurgunu yediği bir döneme rastladı. En büyük zorluk da buradadır. En çok tesis artışına gittiğimiz bir dönemde turist sayısında en büyük kayıpla karşı karşıyayız.
- Kalıcı çözüm, terörsüz geçen dönemin uzatılması ve turistin güveninin yeniden kazanılmasıdır.
199 OTEL İNŞA EDİLİYOR
İstanbul’un yatak kapasitesini yüzde 47.7 artıracak 199 yeni otel yatırımı yapılıyor. Yeni yatırımlarla birlikte İstanbul’un turistik işletmeli toplam yatak sayısı 101.303’ten 149 bin 579’a yükselecek.
Habertürk