İstanbul'da 0-4 yaş arası binada kiralar 37 bin 900 TL! Deprem sonrası yeni binalar uçuşa geçti!
Uzun zamandır gündemde olan barınma krizine deprem korkusu da dahil oldu. Vatandaşlar yeni bina arayışına girerken, fiyatlar resmen uçuşa geçti. İşte ayrıntılar...
Megakent İstanbul'da bir konutun ortalama kirası çeşitli emlak endeksi sitelerine göre bu senenin ilk ayı itibarıyla metrekare başına ortalama 114 Türk Lirası'na ulaştı.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Rıfat Kırcı ile Ali Can Polat'ın haberine göre; bir konutun ortalama 100 metrekare olduğu dikkate alındığında İstanbul’da en düşük kira ortalama 11 bin 400 TL'ye kadar çıktı.
Merkez ilçelerde ise durumun çok daha kötü olduğu vurgulanıyor. En yüksek kira metrekare başına 252 TL ile Sarıyer'de yer alıyor. Sarıyer’de 100 metrekare büyüklüğe sahip bir konutun ortalama kirası 25 bin 200 Türk Lirası'na ulaştı.
Genç binalarda ise fiyat daha da yukarıya çıkıyor. Beşiktaş’ta 0-4 yaş arası konutların metrekare fiyatı 379 TL, yani 100 metrekare bir konutun ortalama kirası 37 bin 900 TL oldu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi tarafından açıklanan verilere göre; kiralar ortalama gelirleri oldukça aştıı. 8 bin 500 lira olan asgarri ücret ve ona yakın gelir elde edenlerin oranı yüzde 82 seviyesinde.
Uzmanlar kiralardaki bu astronomik fiyatların yükselmeyi sürdüreceğine vurgu yaparak, üst sınır getirilmesi önerisinde bulunuyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da bu isimlerden biri oldu.
Konut arzının tıkandığına dikkat çeken Ali Güvenç Kiraz, konu ile ilgili açıklamasında "Sadece kiralanmak üzere konut üretilebilir. Kirada birden fazla konutu olanlara ek vergi getirilebilir. Her bölgede taşınmazın niteliğine, vasfına göre üst sınır belirlenebilir. Bölgesel sınırlama getirilebilir" ifadelerini kullandı ve devletin sosyal konut üretimine ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.
Depremin ardından kiracı-ev sahibi davranışlarının da değiştiğini dile getiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, artık metroya uzaklıktan çok depreme dayanıklılığın sorulduğuna vurgu yaptı.
Açıklamasında "Depreme dayanıklı belgesini alan binalarda kiralar artıyor. Yeni bina ve deprem riski az bölgelerde bu fiyat artışları sürecektir" ifadelerine yer veren Hakan Akdoğan, yüzde 25 kira sınırına benzer bir sınırlamanın boş konutlar için de gelmesi gerektiğine dikkat çekti.
Akdoğan, "İstanbul 3-4 bölgeye ayrılıp o bölgelerde belirli bir rayiç bedel belirlenmeli" dedi ve serbest piyasa şartlarında bu krizin daha da büyüyecek gibi olduğunu aktardı.
Maltepe’de emlak danışmanlığı yapan Süleyman Gürün ise depremin ardından İstanbul’daki kiralık konut sirkülasyonuna oturduğu eve güvenmeyenlerin de ilave olduğunu belirtti.
"Yılbaşına kadar İstanbul’a atananlar, öğrenciler, iş değiştirenler kira piyasasında hareketlilik yaratıyordu. Şimdi mevcutta bir evde kiracı olanlar da oturdukları eski evlere güvenmedikleri için yeni ev arayışına girdiler" açıklamasında bulunan Süleyman Gürün, yeni binalarda aşırı talep sıkışmasının olduğunun altını çizdi.
Gürün, bir uyarıda da bulundu ve bugün tutulmayan evin, yarın daha da pahalılanacağına vurgu yaptı.