İstanbul'da 1.268 kamu binası depreme karşı güçlendirildi!
İstanbul Valiliğince sürdürülen İSMEP kapsamında 5,5 milyar liralık kaynak harcanarak ildeki 1044 okul, 48 hastane, 61 poliklinik, 38 yurt, 55 idari bina ve 22 sosyal hizmet binası olmak üzere toplamda 1268 yapı güçlendirildi veya yeniden inşa edildi.
İstanbul Valiliğince sürdürülen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında 5,5 milyar liralık kaynak harcanarak ildeki 1044 okul, 48 hastane, 61 poliklinik, 38 yurt, 55 idari bina ve 22 sosyal hizmet binası olmak üzere toplamda 1268 kamu binası güçlendirildi veya yeniden yapıldı.
Bu binaların yüzde 90'ı tamamlanıp hizmete açılırken, yüzde 10'unun ise 2019 yılına kadar hizmet vermeye başlaması bekleniyor.
İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında güçlendirilmesi gerçekleştirilen veya yeniden yapılan kamu binaları hakkına AA muhabirine bilgi verdi.
İSMEP'in 2006 yılında kurulan İPKB tarafından hayata geçirildiğini anımsatan Elgin, "Son 10 yılda depreme karşı güçlendirdiğimiz, yeniden yaptığımız ve 2019'a kadar yapımını bitireceğimiz projeler için 5,5 milyar liralık kaynak ayırdık" dedi.
Afet ve acil durum yönetimi ile kurumsal kapasitenin güçlendirilmesinin yanı sıra araç, gereç ve ekipman alımı yaptıklarını dile getiren Elgin, aynı zamanda afetlere karşı İstanbul halkını bilgilendirdiklerini, dağıttıkları materyal ve verdikleri eğitimlerle 1 milyon vatandaşa ulaştıklarını anlattı.
- 2 bin 356 kamu binası deprem taramasından geçirildi
Elgin, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (UMKE) ve diğer arama kurtarma ekiplerine araç gereç ve ekipman sağladıklarını kaydederek, en büyük bileşenlerinin ise kamu binaları olduğunu söyledi.
Projeyi başlattıktan sonra İstanbul'da özellikle 1999 yılından önce yapılan bütün kamu binalarını tek tek incelediklerini dile getiren Elgin, toplamda 2 bin 356 kamu binasında deprem fizibilite çalışması yapıldığı bilgisini verdi.
Elgin, bu binaların 1715'inin okul, 324'ünü hastane, 106'sının poliklinik ve sağlık ocağı, 131'inin idari bina, 47'sinin yurt binası ve 33'ünün sosyal hizmet binası olduğunu söyledi.
- 1268 kamu binası güçlendirildi veya yeniden yapıldı
"Kamu binalarını deprem ve afete karşı güçlendiriyoruz. Eğer güçlendirme yeniden yapım maliyetinin yüzde 40'ını aşıyorsa o binayı yıkıp yeniden yapıyoruz" diyen Elgin, İstanbul'da 10 yılda 1268 kamu binasında güçlendirme ve yeniden yapım faaliyeti gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Elgin, bu binaların yüzde 70'ini güçlendirdiklerini, yüzde 30'unu ise yeniden yaptıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü.
"Bunların başını 1044 ile okullar çekiyor. 766 okul güçlendirdik, 202 okulu yeniden yaptık. 35 hastaneyi güçlendirdik, 3 hastaneyi yeniden yaptık. 59 poliklinik ve sağlık ocağını güçlendirdik 2 tanesini ise yeniden yaptık. Ayrıca emniyet müdürlüğü, kaymakamlık gibi 39 idari binada güçlendirme yaptık, 10 tanesini ise yıkarak yeniden inşa ettik. Güçlendirdiğimiz yurt sayısı 25, yeniden yaptığımız ise 10. sosyal hizmet binalarına da dokunduk, 16 tanesini güçlendirirken, 6 tanesini yıktık ve yeniden yaptık. Bunların hepsi hizmete açıldı.
Öte yandan 6 okulun, 7 hastanenin, 5 idari binanın, 3 yurt binasının güçlendirilmesi, 70 okulun, 3 hastanenin ve 1 idari binanın yeniden yapımı da devam ediyor. Yapımı devam eden hastaneler 2014 yılında yeniden inşasına başlanan ve 5 yıldızlı otel konforunda olması planlanan Okmeydanı, Göztepe ve Kartal Eğitim ve Araştırma Hastaneleri. Toplamda 3 bin 300 yatak kapasiteli olacak hastanelerden Okmeydanı ve Göztepe'nin yüzde 70'lik ilk etaplarının 2017 sonunda, Kartal'ın tamamının 2018'de hizmete açılması planlanıyor."
Elgin, şu anda toplam okul sayısının yüzde 80'ine denk gelen okulda çalışmaların tamamlandığını veya tamamlanmasına kısa süre kaldığını belirterek, "Biz 1999 yılı öncesi yapılan en riskli okullardan başladık. Güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gereken okulların yüzde 80'ini yani 1044'ünü yeniden inşa ettik veya güçlendirdik. Geriye kalan daha az riskli okullarda ise en kısa süre içerisinde güçlendirme çalışmalarına başlayacağız" dedi.
- Enerji tasarruflu, son teknolojiyle donatılmış okullar
Elgin, başını 1044 ile okulların çektiği güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları kapsamında 48 hastane, 61 poliklinik, 38 yurt, 55 idari bina ve 22 sosyal hizmet binasının güçlendirildiğini veya yeniden yapıldığını vurguladı.
Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ni 486 yataklı olarak yaptıklarını ve 2015 Ekim'de burasının açıldığını dile getiren Elgin, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin bitirildiğini aktardı.
Elgin, okullarda mimarlık alanında da ödüller aldıklarını kaydederek, "Çünkü okullarımızda sahaya özgü, çevreye duyarlı, enerji tasarruflu, akıllı binalar olarak tasarlıyoruz. Bu okullarda okuyan öğrenciler geleceğe dönük, daha pozitif, daha başarılı, ülkeye daha fazla katkı yapacak bireyler olarak yetişeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
- 39 ilçede varız
Yeniden yaptıkları okulları son teknoloji ile donattıklarını bildiren elgin, İstanbul'un bütün ilçelerinde okul projelerinin bulunduğunu söyledi.
Elgin, "Anadolu, meslek veya imam hatip liseleri, İlkokullar, ortaokullar... Hepsinde imzamız var. Meslek liselerinin atölyelerini de dönüştürüyoruz. Yeni yaptığımız okullarda idareler ve milli eğitim müdürlükleri ile istişarede bulunarak gereken atölyeleri de planlıyoruz. Sadece binayı inşa etmiyoruz buranın modernizasyonunu da yapıyoruz. Yenilediğimiz binaların kablolarını, ısı mantolamasını, ısı sistemlerini, su depolarını değiştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Yeniledikleri okullarda sağlanan enerji tasarrufuna değinen Elgin, "Bize gelen veriler yenilediğimiz okullarda yüzde 35-40 civarında enerji tasarrufu sağlanıyor"
Elgin, yeniden yaptıkları idari binalardan birisinin de Zeytinburnu Kaymakamlığı olduğunu kaydederek, Cevizlibağ'daki 3570 kız öğrenciye ev sahipliği yapan 90 dönüm üzerindeki Atatürk Öğrenci Yurdunu da İPKB'nin hayata geçirdiğini vurguladı.
Odaların 3 kişilik olduğunu ve sosyal imkanların bulunduğunu anlatan Elgin, binalarda yağmur suyunun toplanarak bahçe sulamasında kullanıldığını, binanın akıllı ve enerji tasarruflu olduğunu bildirdi.
Elgin, "Kütüphanesi, spor salonu, konferans salonu, yemekhanesi ve sosyal binası ile tam bir kampüs şeklinde tasarlandı burası." dedi.
AA
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında güçlendirilmesi gerçekleştirilen veya yeniden yapılan kamu binaları hakkında bilgi verdi. İSMEP'in 2006 yılında kurulan İPKB tarafından hayata geçirildiğini anımsatan Elgin, “Son 10 yılda depreme karşı güçlendirdiğimiz, yeniden yaptığımız ve 2019'a kadar yapımını bitireceğimiz projeler için 5,5 milyar liralık kaynak ayırdık” dedi.
Elgin, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (UMKE) ve diğer arama kurtarma ekiplerine araç gereç ve ekipman sağladıklarını kaydederek, en büyük bileşenlerinin ise kamu binaları olduğunu söyledi. Elgin, toplamda 2 bin 356 kamu binasında deprem fizibilite çalışması yapıldığı bilgisini verdi.
Yeni Şafak