10 / 05 / 2024

İstanbul’da 1.3 milyon konut dönüşüm bekliyor! Şehir Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişletilebilir! 

İstanbul’da 1.3 milyon konut dönüşüm bekliyor! Şehir Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişletilebilir! 

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul’da 1.3 milyon konut dönüşüm bekliyor! Şehir Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişletilebilir! 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, deprem konusundaki hassasiyetin sürdürülebilir kılınması gerektiğine dikkat çekerek, 2007 yılındaki deprem yönetmeliğinin ardından inşa edilen binaların güvenli olduğunu, depremde yıkılan binaların yüzde 94’ünün 2007 yılından önce yapılan eski binalardan oluştuğunu dile getirdi. 

İstanbul’un nüfus olarak Türkiye’nin yüzde 20’sine tekabül ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gürsel Öngören, megakentteki dönüşümle ilgili de açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da 1.3 milyon konut dönüşüm bekliyor! Şehir Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişletilebilir! 

Uzmanlara göre, İstanbul’da 3,6 milyon konut olduğunu belirten Gürsel Öngören, bu konutların yaklaşık 1.3 milyon adedinin dönüştürülmesi gerektiğini aktardı. 

Açıklamasında "2012’den bu yana bu bina stokunun yüzde 15’ini dönüştürdük. Uygulamada bazı sorunlar yaşadık, bina bazında dönüşümler yaptık. Bu kentsel dönüşüm değil, bina yenileme oldu" ifadelerine yer veren Öngören, bunun altyapıya bir yararı olmadığı gibi bir de yük getirdiğinin altını çizdi. 

"Binada 12 daire varken dönüşümden sonra 36 daire oldu. Bu nedenle ekstra bir yük bindi" diye konuşan Prof. Dr. Öngören, yalnızca binanın depreme dayanıklı hale getirildiğini, geçmişten ders alınması gerektiğini ve öncelikli olarak ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nın revize edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

İstanbul’da 1.3 milyon konut dönüşüm bekliyor! Şehir Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişletilebilir! 

Prof. Dr. Öngören, İstanbul’da şehrin batı ve doğu yönünde gelişeceğine vurgu yaparak, Kuzey ormanlarının İstanbul’un ciğerleri olduğunı aktardı ve "O yüzden İstanbul ya Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişlemeli. Türkiye’de arazinin yüzde 72’si hala devlete ait" diyerek bunların arsa haline getirilip yeni uydu kentler için alanlar oluşturulmasının gerektiğini söyledi. 

Son yaşanan depremlerden sonra “Afet Yeniden İmar Fonu” kurulduğuna dikkat çeken Öngören, açıklamasında "Bundan sonra oluşturulan bu merkezi fona devamlı finansman toplanması gerekiyor. Bu finansmanlarla rezerv alanlar belirlenecek. Şehrin gelişim çizgisine uygun, ormanları, meraları yok etmeden, mümkün olduğu kadar fay hatlarından uzakta yeni uydu mahalle, belde ve ilçeler kurulmalı" diye konuştu ve ayrıca insanları oralara taşınmaya ikna edecek cazibe alanlarının da olması gerektiğinin altını çizdi. 

Devletin kentsel dönüşümü desteklemeyi sürdürdüğüne dikkar çeken  Öngören, çok önemli yeni bir kentsel dönüşüm destek paketi açıklandığına da değinerek "Daire başına 600 bin liralık destek, 1 milyon 250 bin liraya çıkartıldı. İnşaat şirketlerine ise 48 aya kadar vadeli 100-250 milyon lira kredi tutarı oluşturuldu. Bu desteklerin kentsel dönüşüme yararlı olacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu. 

Kentsel dönüşümde bu zamana kadar “vatandaş kendisi yapsın” bakışıyla konuya yaklaşıldığının altını çizen uzman isim, gerek İstanbul’da gerekse Anadolu’da çok başarılı kentsel dönüşüm uygulamalarına imza atan belediyelerin olduğunu dile getirdi. 

İstanbul’da 1.3 milyon konut dönüşüm bekliyor! Şehir Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişletilebilir! 

Planlı bir Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile Türkiye’deki çürük binaların 5 senede dönüştürülebileceğine vurgu yapan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, uygulamada, çalışmayan modüllerin değiştirmesinin, daha işlevsel modüller koyulmasının gerektiğini vurguladı. 

Açıklamasında "Kentsel dönüşüm zor bir şey değil, milletimiz ve devletimiz el ele verdiği sürece bunu başaracağımıza inanıyorum. Önemli olan doğru kurgularla bunu yapmamız lazım. Mesela yeni şehirler kurarken binaları 100-200 yıl yaşayacak şekilde kurgulamalıyız" diye konuşan Prof. Dr. Gürsel Öngören, Avrupa'da 20 sene için değil, 100 sene için binalar yapıldığını aktardı. 

Öngören, konu ile ilgili açıklamasını "Ona uygun malzemeler kullanıyor. Beton tek tercihimiz olmamalı. Çok farklı yapısal malzemeler var artık. Bunları organize edersek aynı zamanda farklı iş alanları da açmış olacağız. Beton bizim zorunluluğumuz değil" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

CNN International'dan kan donduran İstanbul depremi uyarısı: 100 bin insan ölebilir!

Kentsel dönüşüm finansman paketinde kira yardımı detayı! Kredi çeken kira yardımı alabiliyor mu? Son dakika!

TOKİ İstanbul kuraları peş peşe çekiliyor! Esenler, Başakşehir, Tuzla, Silivri, Çatalca, Arnavutköy kura takvimi 2023!


Geri Dön