28 / 06 / 2024

İstanbul'da 1.556 yapı kendi yükünü bile taşıyamayacak durumda! Olası depremde 200 bin bina çok riskli! 

İstanbul'da 1.556 yapı kendi yükünü bile taşıyamayacak durumda! Olası depremde 200 bin bina çok riskli! 

İBB’nin kentteki yapı stokunun tespiti ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için ücretsiz başlattığı hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok riskli bin 556 bina olduğu belirlendi. İşte detaylar...



Dün Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi Geçit Sokak’ta sebepsiz yere çöken bina, şehirdeki yapı stokunun yeniden gündem olmasına neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), özellikle 1999 öncesi yapılarla ilgili tespit yapmak ve kentsel dönüşüme hız vermek amacıyla 2020'de hızlı tarama yöntemi ile bina inceleme projesi başlattı.

Proje ile adreslere gidilerek analizler yapılmaya ve sonuçları ev sahipleriyle paylaşılmaya başlandı. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İBB’nin hızlı tarama testi kapsamında 160 bin talep alındığı belirtildi. 

İstanbul da 1.556 yapı kendi yükünü bile taşıyamayacak durumda! Olası depremde 200 bin bina çok riskli! 

İSTANBUL'DA 1.556 YAPI KENDİ YÜKÜNÜ BİLE TAŞIYAMIYOR

Aralıksız çalışmalara devam eden ekipler, bugüne kadar 35 bin yapıda analiz gerçekleştirdi. Analiz gerçekleştirilen konutlar dayanıklılığına göre A,B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorilerinde sınıflandırıldı.

Bina incelemesi sonuçlarında analizi yapılan konutların yüzde 50’si D ve E kategorisinde, yani riskli yapı şeklinde belirlendi. 

Analiz sonuçlarına göre bin 556 bina ise A,B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorisinde bile dahil olamadı. 

Kendi yükünü dahi taşıyamayacak halde olan bu 1.556 yapıdan bugüne kadar 178 binanın yıkımı yapıldı. 96 bina için de resmi işlem başlatıldı. Bin 443 bina için de mülk sahipleri ve ilçe belediyelerine bilgi verildi. 

İşlem başlayan bu binaların da yıkımı yapıldığında 2 bin 907 bağımsız birim yıkılmış olacak. Bu çerçevede 10 binden fazla kişinin riskli binalardan tahliye süreci gerçekleşmiş olacak.

İBB tarafından, bu binaların hem mülk sahiplerine hem de kiracılarına İBB Meclisi’nin kararı ile aylık 7 bin Türk Lirası kira desteği ödeniyor. 

İstanbul da 1.556 yapı kendi yükünü bile taşıyamayacak durumda! Olası depremde 200 bin bina çok riskli! 

200 BİN BİNA ÇOK RİSKLİ

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, megakentte yaklaşık 1,2 milyon yapı olduğunu belirtti ve bu yapıların 800 bininin 2000 yılı öncesine ait olduğuna dikkat çekti. 

Hasar tahmin tespitine göre olası bir depremde yaklaşık 200 bin civarında yapının kullanılamaz duruma geleceğini aktaran Akgün, "Bu binalarda 1,3 milyon hane yer alıyor. Deprem riskli binalar özellikle Marmara kıyısındaki batı ilçelerinde yoğunlaşıyor" bilgilerini verdi.

KİPTAŞ genel Müdürü Ali Kurt da Küçükçekmece’de çöken yapı ile ilgili konuştu ve hızlı tarama testine başvurmuş olsa, İBB veya bir müteahhitle anlaşıp yapısını yenileme sürecine girse bakanlığın verdiği kira yardımına ekstradan 7 bin TL lira kira yardımı alınacağının altını çizdi. 

Ali Kurt, konuya ilişkin açıklamasında " Binası da yenilenmiş olacak ve bu felaket yaşanmayacaktı. Vatandaşımız bunu bilmiyor" ifadelerini kullandı. 

KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ'ın paydaşı olduğu İstanbul Yenileniyor platformuna yapılan başvurulara ilişkin de rakamları veren Kurt, "Bugüne kadar toplam 32 bin 780 adet başvuru yapıldı. Bu başvurular; 39 ilçe, 531 mahalle ve 481 bin 134 bağımsız birimde (437.112 Konut, 44.022 Ticari Birim) yaklaşık 1 milyon 748 bin 448 kişiyi kapsıyor. Uzlaşma sürecinde olan 1.013 başvuru mevcut. Bunlar 34 ilçe ve 175 mahallede 25 bin 606 bağımsız birimde (24.099 Konut, 1.507 Ticari Birim) 96 bin 396 kişiyi kapsıyor" ifadelerini kullandı. 

Memurun ve dar gelirlinin krediyle ev alması imkansız! Konut krizi nasıl çözülür? 

Sahte gayrimenkul ilanları için Bakanlık kolları sıvadı! Temmuzda yeni düzenleme bekleniyor...

Kıbrıs, konut yatırımcıları için kapılarını tamamen açtı! Konut satın alma kotası üçe çıkarıldı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan İstanbul depremi açıklaması: Eninde sonunda 7.5 büyüklüğünde olacak!


Geri Dön