22 / 11 / 2024
fuzul

Memurun ve dar gelirlinin krediyle ev alması imkansız! Konut krizi nasıl çözülür? 

Memurun ve dar gelirlinin krediyle ev alması imkansız! Konut krizi nasıl çözülür? 

Son zamanlarda fırlayan konut fiyatlar Meclis gündemine de sık sık geliyor. İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, barınma krizine değindi ve çözümü paylaştı. İşte o açıklama...




Satılık ve konut fiyatlarında yaşanan artışlar sık sık gündeme geliyor. Dar gelirliler, emekliler, asgari ücretliler ve memurlar ev almanın hayal olduğuna dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra konut kredisi faizlerinde yaşanan yükselişler sebebiyle krediyle ev almak da imkansızlaşıyor. 

İYİ Parti  Ankara  Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Meclis gündemine barınma krizini taşıdı. Fakıbaba, söz konusu açıklamasına "Değerli milletvekilleri, devletin ve hükûmetin vatandaşlarına sağlaması gereken en önemli hizmetlerden biri de vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamasıdır. Ancak bugüne kadar devlet ve hükûmet Anayasa’nın gereği olan konut sorununu çözme görevini gerektiği gibi yerine getirememiştir" ifadelerini kullanarak başladı. 

"2013'te billboardlara “Şanlıurfa’da evi olmayan herkesin bir evi olacak.” diye duyurular yapmıştık. 2013 yılına kadar Şanlıurfa’da Belediyesi olarak birçok projeye imza atmıştık ancak en kolay ve en çok dua aldığımız, en güzel projelerin başında konut projeleri gelmekteydi. Bunu tek bir tip değil, farklı varyasyonlarda gerçekleştirdik. İlk olarak “Yenice bölgesi” dediğimiz gecekondu bölgesinin etrafında belediyeye ait bir alanı imara açarak evi olmayan inşaat işçisi kardeşlerimize arsa ürettik. O tarihte emekçi kardeşlerimize ayda 500 lira taksitle on ayda toplam 5 bin Türk lirasına arsaları verdik. Şu an bu arsaların fiyatı en az 1,5 milyon liradır. Yani 5 bin lirayı
vatandaşın adına 1,5 milyon lira yapmışız." bilgilerini veren Fakıbaba, ikinci olarak da  yine Eyyübiye bölgesinde hayvancılıkla uğraşan hemşehrileri şehir merkezinden çıkarmak için 550 arsa ürettiklerini ve bu arsaların maliyetinin 15 bin TL olduğunu, bunun da 1.000 TL taksitle verildiğini söyledi. 

Memurun ve dar gelirlinin krediyle ev alması imkansız! Konut krizi nasıl çözülür? 

Ahmet Eşref Fakıbaba, "Üçüncü olarak, yine, Urfa’mıza büyük hizmetler yapan, evi olmayan temizlik işçisi arkadaşlarımızı kira öder gibi, 10 bin lira peşinatla, ayda 500 lira taksitle 30 bin liraya ev sahibi yaptık; o zamanki asgari ücret 1.200 liraydı. Yapılan 280 daire, evler 2+1 ve 75 metrekareydi. Taksitler ev teslimatından sonra başlayacaktı yani o kardeşlerimizin 30 bin lirasını -Allah nasip etti- 800 bin lira seviyesine çıkarmış olduk" bilgilerini verdi ve Dördüncü olarak, yine, belediyede, belediye arsasında, belediyeyi zarara uğratmadan, yasal çerçeveye uygun fiyatlarla, belediye çalışanlarına kooperatif aracılığıyla 324 adet 4+1 ev teslim edildiğini aktardı. 

Fakıbaba, maliyet fiyatının 150 bin TL olduğuna, şu andaki fiyatının da 4,5 milyon TL olduğuna dikkat çekti ve diğer çalışmaları şu şekilde sıraladı: 

"Beşinci sırada, orta gelirli vatandaşlarımıza gelmişti sıra. 50 bin lira peşinat, ayda 1.500 lira taksitle 125 bin liraya 3+1 600 konut üretmiştik; şimdiki fiyatı ortalama 1,8 milyon ve yine, taksitler ev tesliminden sonra başlayacaktı ve insanlar ev sahibi olmaktan çok mutluydu.

Altıncı olarak bu sefer de -Sayın Başkanım, bu konuyu siz çok iyi biliyorsunuz- tapuyu alamıyorlar maalesef. Şehrin merkezinden taşıdığımız sanayi esnafı için 140 metreden, 560 metreye kadar farklı boyutlarda yaklaşık 232 iş yeri üretmiştik. Fiyatlar iş yerinin büyüklüğüne göre 16 bin ila 68 bine kadar değişiyordu. Bu arkadaşların eski sanayi sitesinde iş yerleri yoktu ve şehir merkezindeki en küçük merpen altındaki kiralar bile o zaman 5 bin liradan başlıyordu. Yani üç yıllık kira fiyatına dükkân sahibi olmuşlardı. Şu andaki fiyatları, büyüklüğüne göre 2,5 ila 10 milyon lira arasındadır." 

Memurun ve dar gelirlinin krediyle ev alması imkansız! Konut krizi nasıl çözülür? 

KONUT VE ARSALAR ZENGİNLERE KULLANILIYOR

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'de 2002 yılında konut sayısının 16 milyon olduğuna ve bu sayının 2024'te 40 milyona yükseldiğine dikkat çekerek, hala barınma sorununun çözülemediğinin altını çizdi. 

Konutların ve arsaların büyük bir kısmının barınma sorununu gidermek için değil, daha çok zenginleri daha zengin etmek için kâr amaçlı yapıldığını vurgulayan Fakıbaba, "Bunun için elimde çok önemli bir örnek mevcut değerli arkadaşlarım. 2021 yılında bir iş insanı TOKİ'den ortalama 7 milyon karşılığında 6.600 metrekare arsa satın almış, bunun yüzde 25’ini peşin, kalan yüzde 25’ini de altmış ay taksitle satın almış, şu ana kadar da 5 milyon ödemiş. Sıkı durun çok değerli milletvekilleri, şu anda bu arsanın değeri tam 90 milyon lira; 5
milyon ödenmiş ve bu arsanın değeri tam 90 milyon lira.  TOKİ  bunu bir kişiye satacağına kooperatif kurup onlarca kişiye satsaydı hem bu insanlar ev sahibi olacaktı hem de orta gelirli vatandaşlar ile zenginler arasında makas bu kadar açılmayacaktı" ifadelerini kullandı. 

Fakıbaba, söz konusu açıklamasında ülke gelirinin yüzde 40’ını yüzde 1’lik kesimin aldığına, geri kalan yüzde 60'lık kısmının ise vatandaşların yüzde 99'unun paylaştığına dikkat çekti.. 

"Artık bırakınız emekli, asgari ücretli ve dar gelirli bir vatandaşın ev sahibi olması doktor, hemşire, öğretmen, hâkim, akademisyenin bile ev sahibi olması hayal olmuştur" diyen Fakıbaba, bugün 4 milyon TL'lik bir konut için 1 milyon peşin 3 milyon kredi kullanıldığı zaman on yıllık aylık ödemenin ortalama 100 bin TL seviyesinde olduğuna vurgu yaptı. Fakıbaba, bu rakamı  herhangi bir memurun veya dar gelirli vatandaşın ödemesinin artık imkansız olduğunu dile getirdi. 

Memurun ve dar gelirlinin krediyle ev alması imkansız! Konut krizi nasıl çözülür? 

KONUT KRİZİ NASIL ÇÖZÜLÜR? 

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, konut krizinin çözümsüz olmadığını belirtti ve şunları söyledi: 

"Bir, TOKİ kâr amaçlı ve birilerini zengin etme gayesiyle arsa satışı yapmayı durdurmalıdır. Bu cümleyle ilişkin de elimde çok önemli bir örnek mevcut. Değerli arkadaşlar, 2020 yılında Millî Emlak yaklaşık 50 dönümlük bir arsayı 1.300 lira muhammen bedel karşılığı açık artırmayla satışa çıkarmıştır ancak arsaların karşısına işgalli diye bir ibare konulmuştur. İşgalli arsa olduğu için ihaleye hiç kimse giremeyecek. Bir arsaya işgalli diyebilmek için, sizler çok iyi biliyorsunuz, işgalcinin yıllardan beri orada olması gerekmektedir ancak maalesef bu arsalar ihaleden bir hafta önce işgal edilmişti. İşgal eden kişiler de siyasetçi ve bürokrat yakınlarıydı ve o günkü şartlarda arsanın yaklaşık metrekare bedeli 3 bin ila 3.500 Türk lirası arasındaydı yani işgalli diye arsa satılmış olsaydı arsanın tutarı 65 milyon olacaktı ancak normal fiyatla satılmış olsaydı bu arsanın tutarı 165 milyon olacaktı, olurdu. Yani zengini daha zengin etmek için devletin 100 milyonu bu ayrıcalıklı kişilere gitmiş olacaktı. İki, şayet TOKİ arsa satışı yapacaksa 25, 50, 75 ve 100 kişilik gibi kooperatifler kurup ve bunun aracılığıyla ev ve iş yeri olmayan vatandaşlarımıza arsa satışının yapılması uygundur diye düşünüyorum"

Sahte gayrimenkul ilanları için Bakanlık kolları sıvadı! Temmuzda yeni düzenleme bekleniyor...

Gayrimenkulde bölgesel rayiç bedel dönemi yakınlaştı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan İstanbul depremi açıklaması: Eninde sonunda 7.5 büyüklüğünde olacak!


 


Geri Dön