Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan İstanbul depremi açıklaması: Eninde sonunda 7.5 büyüklüğünde olacak!
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili konuştu ve eninde sonunda 7.5 büyüklüğünde olacağını söyledi. Ersoy, riskli yerleri de bir bir açıkladı. İşte o ilçeler...
Küçükçekmece'de 3 katlı binanın çökmesi ve bir kişinin yaşamını yitimesinin ardından beklenen İstanbul depremi ve megakentteki depreme dayanıksız yapılar yeniden gündeme oturdu.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası büyük İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ersoy, "İstanbul tüm Türkiye’ye bakabilir ancak tüm Türkiye İstanbul’a bakamaz" ifadelerini kullandı.
Haber Global'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bezmialem Vakıf Üniversitesinde gerçekleştirilen, hastane öncesi, afet, deprem, salgın, nükleer saldırılar gibi can ve mal kaybının olduğu dönemlerde aktif rol oynayan acil tıp alanına dikkati çekmek amacıyla "2. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu"nda konuşmacı oldu.
İSTANBUL'UN BU İLÇELERİ EN RİSKLİLERİ
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul’un neden önemli olduğuna ilişkin açıklamasında "Nüfus açısından 20 milyona yakın nüfus var, 1,5 milyon bina var, kültürel yapılar burada, ulusal gelirimizin en az yüzde 35’i buradan geliyor. Deprem tehlikesi var. İstanbul için çok şey yapıldı. Pek çok şey yapılsa da yeterli değil. Tüm sorun yapı stokundan kaynaklanmaktadır" ifadelerine yer verdi.
Olası bir Marmara depreminde İstanbul’da büyük heyelanların olabileceğini aktaran Ersoy, söz konusu açıklamasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Güngören, Avcılar, Bağcılar, Esenler gibi yerlerin zeminlerinin kötü olduğunu buralarda heyelanın olabileceğini söyledi.
Erosy, Marmara’da depremin Kocaeli’nden sonra Düzce’de devam ettiğini dile getirdi.
ENİNDE SONUNDA 7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLACAK
"İstanbul’da 2019 yılında 5.8 büyüklüğünde bir deprem paniğe sebep oldu ve bazı binalar hasar aldı. Bu büyük depremin provasıydı. Ancak eninde sonunda deprem olacak. 7 üzerinde, en kötü senaryo 7,5 büyüklüğünde bir deprem olması yönünde" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, güney kollara da dikkat çekerek, Bolu’dan itibaren Marmara’nın güneyine doğru 2 tane kol olduğunun, bunun çok tehlikeli olduğunun ve 7'den büyük depremler üretebileceğinin altını çizdi.
Şükrü Ersoy, İstanbul’un zeminine ilişkin de bilgi verdi ve "Anadolu yakasının neredeyse tamamı, Avrupa’da Haliç’in kuzey kısmına denk gelen yerler Türkiye’nin en sağlam zeminleri. Ancak yapı stoku o kadar gelişti ki depreme karşı hassas zemin üzerindeler artık. Buralardaki zeminler için daha dikkatli olmamız lazım. Aslında zemin zayıf ama uygun yapılmış bir binadaysanız güvenli yerdesiniz. Ancak en sağlam zeminde bile kötü bir binadaysanız yine tehlikedesiniz" açıklamasında bulundu.
Ersoy, Ayrıca dere yataklarının olduğu yerlerin de en tehlikeli yerler olduğuna vurgu yaptı ve "Deprem dalgaları geçemediği yerlerde takılıyor ve üstündeki binalara kuvvet bindirerek çökertir. Ayrıca son zamanlarda yapılan 30 katlı binalar bulunuyor, bunlar da risk oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.
Gayrimenkul sektöründe imaj değişikliği yaşanıyor!
Gayrimenkul ve proje yatırım fonları konut sektörünü nasıl etkiler?