İstanbul'da 230 bin konut dönüşüm bekliyor! Kentsel dönüşümde ev sahibi ve müteahhit çıkmazı!
İstanbul’da 230 bin konutun kentsel dönüşüme girmesinin gerektiği gündeme geldi. Ancak kentsel dönüşüm beklendiği gibi hızlı ilerlemiyor. Peki bunun nedeni ne? İşte ayrıntılar...
Yeni Şafak'tan Rabia Şenol'un haberine göre; kentsel dönüşümün tam olarak hızlanamamasının sebebi araştırıldı. Bu konuda ev sahipleri müteahhitleri, müteahhitler ise mülk sahiplerini suçluyor.
MALİKLER ARASI ANLAŞMA SAĞLANAMIYOR
Ev sahiplerinin arasındaki anlaşmazlıkların çözümünün uzun zaman aldığına ve bunun kentsel dönüşümü engellediğine dikkat çeken müteahhit Zafer Karaosmanoğlu, "Benim kendi semtim olan Bayrampaşa’da 10 yıldır kentsel dönüşümü bekleyenler var. Mülk sahipleri kendi aralarında anlaşamıyor. Bir de bankalar kredi konusunda cimri ve az kredi veriyor. Bunun artırılması lazım" açıklamasında bulundu ve İzmir ile Düzce depremini karşılaştırdı.
İki depreminde neredeyse aynı şiddette olduğunun altını çizen Karaosmanoğlu, "Ancak verdiği hasar farklı oldu. 99 depreminden sonra kentsel dönüşüm yapıldığı için Düzce’deki hasar oranı yok denecek kadar az" dedi ve burada kentsel dönüşümün öneminin görüldüğünü belirtti.
Tebligatların da süreci uzattığına vurgu yapan müteahhit İbrahim Aydın ise konu ile ilgili açıklamasında tebligatların geciltiğine ya da dönüşüm yapılmasını istemeyen mülk sahiplerinin tebligat ulaşmasın diye adres değişikliğine gittiğine dikkat çekti.
"Başka bir konu da ülkemizde konut alan gurbetçiler. Bazen bina sakinleri ile gurbetçiler arasında anlaşmazlık yaşanıyor. O zaman da süreç uzuyor" diyen Aydın, tebligatın yollanıp ulaşmadığında konsolosluğun devreye girdiğini aktardı.
METREKARE PROBLEMİ
Kentsel dönüşüm bekleyen H.A., ise müteahhitleri suçlayarak, "100 metrekare dairesi olana daha düşük metrekarelik daireler verildi. İnsanlar doğal olarak kabul etmedi. Müteahhitler ve daire sahipleri arasında anlaşmazlıklar yaşandı" ifadelerini kullandı ve bina yenilenirken belirli bir meblağ verilmesi gerektiğini ancak herkesin bunu veremediğini belirtti.
Binaları yıkılınca sokakta kalacağını düşünenlerin olduğunu aktaran Z.Y. ise konuyla ilgili "Kentsel dönüşüm için evi yıkılan vatandaşlar, kira zorluğu yaşıyor" ifadelerini kullandı.
695 BİN KONUT DÖNÜŞTÜ
Bakanlık ve belediyeler eliyle yürütülen kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 695 bin konut dönüştürüldü. Fikirtepe, Gaziosmanpaşa, Esenler, Zeytinburnu, Bağcılar, Beyoğlu ve Güngören ilçelerinde vatandaşlar sağlam ve konforlu konutları ile buluştu.
TOKİ kuralarına dair detaylar! TOKİ Kuraları canlı yayın hangi kanalda?
Engelli memurlardan TOKİ konutları için faizsiz kredi talebi!