29 / 04 / 2024

İstanbul'da 2,5 yıl sonra mezar yeri kalmayacak!

İstanbul'da 2,5 yıl sonra mezar yeri kalmayacak!

İBB'nin verilerine göre, İstanbul'da boş mezar yeri sayısı 177 bin 172. İstanbul'da yeni mezar yeri açılmazsa yaklaşık 2,5 yıl sonra mezar kalmayacak



Avrupa Yakası'nda yaklaşık 102 bin 904, Anadolu Yakası'nda 74 bin 268 boş mezar yeri var.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı'nın verilerine göre, toplam boş mezar yeri sayısı 177 bin 172. Şehir içerisindeki tarihi mezarlıklarda boş yer neredeyse hiç bulunmuyor. Hürriyet'te yer alan habere göre,  Aşiyan, Edirnekapı, Karacaahmet ve Zincirlikuyu gibi mezarlıkların doluluk oranı yüzde 100 seviyesine yaklaştı. 

Zincirlikuyu'da boş mezar yeri 25 bin lira

1- Eyüp'te defnedilecek bir cenaze için 1.100 TL isteniyor. Mezar yerini yaşayan kişi talep ederse bu miktar 10 bin TL çıkıyor.

2- Ayazağa ve Kilyos mezarlıklarında yer tahsisi için 100 TL alınırken, bunu hayatta olan kişiler talep ederse rakam 4 bin TL'ye ulaşıyor.

3- Göktürk ve Bahçeköy'de defnedilen kişi için 100 TL talep edilirken, hayatta olan kişi kendisine mezar yeri tahsis etmek isterse, 2 bin TL karşılığında bu işlemi gerçekleştirebiliyor.

4- Zincirlikuyu'da defnedilecek cenaze için 6 bin TL, hayatta olan kişinin boş mezar yeri talep etmesi durumunda 25 bin TL ücret alınıyor.

Mezarlıklar 4 gruba ayrılıyor

Hhayatta olanlara pahalı, cenazelere ucuz olan mezarlıklar, 4 bölgeye ayrılıyor.

1. grup Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, cenaze için mezar yeri tahsisi 6 bin TL cenazenin yanındaki boş mezar yeri tahsisi 12 bin 500 TL karşılığında yapılıyor. Bunun yanında, hayatta olan kişinin boş mezar yeri için 25 bin TL isteniyor. 

2. grupta yer alan Eyüp Mezarlığı'nda, cenaze için mezar yeri tahsisi için bin 100 TL isteniyor. Cenazenin yanındaki boş mezar yeri tahsisi içinse 5 bin TL alınıyor. Boş bir mezar yeri tahsisi 10 bin TL karşılığında sağlanıyor.

3. grup Ayazağa ve Kilyos mezarlıklarında ise cenaze için mezar yeri tahsisi için 100 TL alınıyor. Cenazenin yanındaki boş mezar yeri tahsisi içinse 2 bin TL ücreti isteniyor. Boş mezar yeri içinse 4 bin TL isteniyor. 

4. grupta yer alan Göktürk ve Bahçeköy mezarlıklarında da cenaze için mezar yeri tahsisi 100 TL ile ücretlendiriliyor. Cenazenin yanındaki boş mezar yeri tahsisi bin TL olarak uygulanıyor. Boş mezar yeri tahsisi ise 2 bin TL karşılığında sağlanıyor.


Geri Dön